Vakantie stop

Ik last even een rustpauze in, na alle verbouwingen die wij afgelopen tijd in huis en om het huis hebben door gevoerd. Gewoon effe niks doen. Ik heb een dikke pil “De Blauwe fiets” die ik nu eens wil uit lezen. 1000 blz. over een blauwe fiets, ik ben benieuwd. Moet wel een bijzondere fiets zijn lijkt mij.

08 januari 2016: Voor de tweede keer dit boek gelezen. Zo eentje die je in een keer uit wilt lezen. Hieronder de beschrijving van De Blauwe Fiets.

 de blauwe fiets

 Frankrijk, het jaar ’39 van de vorige eeuw. Op Montillac (bij Bordeaux) woont het gezin Delmas, vader, moeder en hun drie dochters. Léa, de middelste is degene om wie dit verhaal draait. Zij is een nogal vrijgevochten jongedame, geen meisje dat een blad voor haar mond neemt, geen studiebol, en niet fijngevoelig. Ze houdt van het landgoed van haar vader, van de vrijheid en de natuur, en schuwt het harde werk niet.
Nu ze zeventien jaar oud is, merkt ze dat ze de jongemannen in haar omgeving om haar pink kan winden. Daar is Mathias, de zoon van de  keldermeester; daar zijn Raoul en Jean, twee broers, buurjongens, maar daar is ook neef Laurent. En op die jongen heeft Léa haar zinnen gezet. Groot is haar teleurstelling als hij besluit te trouwen met Camille, omdat hun vaders dat graag willen, en Léa is dan ook vastbesloten om hem van mening te doen veranderen. Als ze haar verleidingskunsten op hem lost laat, is een man daar getuige van: François. 
Wat het boeiend genoeg maakt om te lezen, is de achtergrond: de inval van de Duitsers, de val van Parijs, en het verzet van de Fransen. Léa moet volwassen worden in deze eerste oorlogsjaren. Ze blijkt moediger dan menigeen, inclusief zijzelf dacht, al blijft ze bezig om Laurent van zijn Camille -inmiddels echtgenote- af te krijgen.  Haar reis naar het bezette Parijs en de vlucht terug naar het platteland, haar koerierskarweitjes op de blauwe fiets zorgen er voor dat de haat-liefdeverhouding met François en haar getrek aan Laurent dragelijk…

Isbn 90 225 1369 6 paperback 392 pagina’s De boekerij 1992   
‘la bicyclette bleue’ Vertaald door Daniël Visser

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s