Effe naar Beffe…..

on

Effe naar Beffe…. Waar slaat dat nou op hoor ik Jullie al zeggen?? Het was de naam van een wandeltocht, die ik met Hemelvaart heb gelopen in de Belgische Ardennen. Geen officiële wandeltocht maar zelf bedacht. Vanuit La Roche naar Beffe 11km verder op. De zwaarte hier van zat zeker niet in het aantal kilometers, want dat doe je tussen neus en lippen door. Het zat hem in het hoogte verschil van 200 meter wat in die 11 km overbrugd moest worden. Mijn start was van Camping Le Grillon in La Roche via Rue des Echavées en de Route du Tram naar Cielle. Op de Route du Tram begint een steile klim van 2,1 km die tot in Cielle duurt. Nergens een vlak stukje er in, het liefst zou je al na een paar honderd meter willen stoppen, maar je moet door anders kom je nooit op je eindbestemming.images

Ik was denk ik nog maar een 300 meter onder weg op die helling, mijn hart begon als een gek te keer te gaan en ik kreeg pijn in mijn linker arm. In mijn familie komen er hartklachten voor, en zelf heb ik ooit ook een klein infarct gehad. Dus ik herken de bij verschijnselen wel mocht het te erg worden……. Maar ik moest door van mijzelf, niet stoppen maar het wandeltempo aan passen en door gaan. Na een paar honderd meter ging het beter, en kon ik zonder problemen blijven klimmen.

Van Cielle naar Marcouray, in dit gedeelte gaat het op en af en kun je weer wat op adem komen. In Marcouray moest ik de kaart even raadplegen, dus mooi de tijd om wat te eten te drinken. Ik maak altijd een korte pauze, zodat het lichaam niet al te veel af koelt en je ook niet al te stijf wordt.

Na Marcouray begint er een slingerende weg door het bos richting Beffe. Ook hier blijft het kilometers lang alleen maar stijgen, en omdat er constant hairpins zijn heb je echt het idee alleen op de wereld te zijn. Want na een bocht, denk je “nu zal ik wel haast boven zijn” maar dan zie je weer een recht stuk en aan het eind volgt er weer een bocht. Maar dan na 4,1 kilometer zie je dat het wat minder donker wordt, en kom je op een hoogvlakte met fraaie vergezichten. Ook hier gaat het nog wat op en af en zijn wij haast bij het eindpunt in Beffe. En als je dan aan het eindpunt bent, moet je zeker wat gaan drinken of wat eten in Grand Café BeffelyHills. Ik had in ieder geval een voldaan gevoel toen ik boven was.Beff1

Voor de terug weg heb ik een andere route genomen, want omhoog is het een zware klim, maar dalen vind ik nog veel moeilijker.

Effe naar Beffe noemde ik deze wandeltocht. De moeilijkheid zat hem niet in de lengte maar in het hoogte verschil van 200 meter wat in 11km overbrugd werd. Hellings percentage 14% en soms nog steiler……. Hierbij de statistieken: Afstand 11,06 km; Totale tijd 2:00:00; Verplaatsingstijd 1:53:45; Calorieën 867 cal: Gemiddelde snelheid 5,83 km/h

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Rikit_vaganza schreef:

    Als je zo de statistieken leest, heb ik deze tocht behoorlijk snel gelopen gezien de moeilijkheidsgraad. Maar dat weet je pas als je deze tocht zelf een keer gaat maken….

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s