2. Ergens onderweg… naar Punta La Reina

Vandaag passeer ik op weg naar Punta La Reina, de Alto del Perdón, De beklimming van deze eerste echte heuvel aan Spaanse zijde, is de langgerekte “hoogte van vergiffenis,” die op 750 meter hoog boven het vlakke landschap uit torent. Vanwege zijn hoogte en de windmolens die er bovenop prijken is de Alto del Perdón al van ver zichtbaar. Boven op de Alto del Perdón staat het enorme stalen monument van een groep trekkende pelgrims met ezels en wandelstokken, wat de moderne pelgrim herinnert aan de lange traditie waarin de Camino al plaats vind.

10397246814_4565ced89b_b

2520829l

Daarna vervolg ik mijn weg en verheug mij op het middeleeuwse Puente la Reine met zijn schitterende Romaanse brug uit het jaar 1100.

Puente la Reina, een middeleeuws stadje en kruispunt van de twee voornaamste vertakkingen van de Camino de Santiago, is een van de belangrijkste enclaves aan de Jakobs route in Navarra.

Het permanente komen en gaan van pelgrims, de schelpen en wandel-staffen maken deel uit van het stadsbeeld. Het is een prachtig voorbeeld van een “straatdorp”, gelegen op 24 kilometer van Pamplona.

Een wandeling langs de hoofdstraat is een aangename ervaring dankzij de architectonische juwelen die er kunnen worden ontdekt zoals de kerken van El Crucifico, Santiago en San Pedro, en mooie gebouwen vol details met invloeden van de Jakobs route.

Punta-de-la-Reina-Navarra_-_c-karsol-_123RF_2

Maar de romaanse brug over de rivier de Arga is zonder twijfel het opvallendste bouwwerk. Het is een van de mooiste en statigste romaanse bruggen van de Jakobs route waarnaar dit nauwelijks 2.500 inwoners tellende stadje is vernoemd (“puente” betekent brug in het Spaans).

Puente la Reina ontstond door en voor de Jakobs route. Tot aan de dag van vandaag wordt het stadje gekenmerkt door de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Het vormt het kruispunt waar de routes samenkomen die afkomstig zijn uit Orreaga/Roncesvalles en uit Somport.

Het stadje werd in de twaalfde eeuw door Alfons I de Strijder opgericht, en het oorspronkelijke stadsplan is op bewonderenswaardige wijze bewaard gebleven. De opbouw is die van een “straatdorp”, een plaats waarvan de huizen langs de hoofdstraat zijn gebouwd en niet rondom een burcht.

De Rúa Mayor komt uit op de prachtige brug over de rivier de Arga, die in de elfde eeuw werd gebouwd opdat de pelgrims het dorp konden verlaten.

Steek de brug over en luister in de stilte naar het stromen van de rivier, en maakt u zich een voorstelling… van de miljoenen pelgrims… die de brug in de loop van zijn geschiedenis heeft zien passeren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s