13. Ergens Onderweg… naar Portomarin

Vandaag de markering voor de laatste 100 kilometer gepasseerd! Dat gaat niet vanzelf heb ik gelezen, want vanaf Sarria wordt het pas echt druk. Spanjaarden die de 100 km Camino hebben gelopen en dus in aanmerking komen voor een La Compostela , krijgen een belangrijke aantekening in hun Curriculum Vitae. 

compostelana

Het wordt nu zo druk dat er pelgrims zijn die denken, dat ze in de drukte van de Vierdaagse zijn beland. Iets meer kilometers weliswaar, maar toch.

Portomarin ligt boven een stuwmeer, maar het orginele dorp lag er in. De belangrijke gebouwen zijn steen voor steen afgebroken en hogerop weer herbouwd.  Hier en daar kun je nog het steen nummer zien. Alleen zijn de straten nu breder dan in het oude dorp. Bij laag water kun je nog resten van een oude aanleg steiger zien.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

De kerk van Portomarin is een echte parel op de pelgrimsroute. Deze Romaanse versterkte kerk met dikke muren en kleine ramen werd gebouwd tussen de 12de en 13de eeuw, door de Johannieters Orde. Het is een zeldzame getuige van de aanwezigheid, van verschillende Kruisriddersordes langs de Camino die hier net zoals in het Heilige land de veiligheid van de pelgrims garandeerde. De kerk werd steen voor steen verplaatst omdat op de oorspronkelijke plaats nu een stuwmeer ligt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s