8. Ergens Onderweg … in León

Met het plannen van mijn routeschema, heb ik een rustdag gepland in León. Of ik ook daadwerkelijk hier rust is maar de vraag. Er wordt vaak gezegd, dat als je in de Flow van het wandelen zit, dat je maar door en door en door wil gaan. Er zit dan geen rust meer in je kont. Maar als ik de “Meseta” gehad heb is dit misschien wel de Oase die ik zoek, en waar ik weer bij kan tanken…. We gaan het zien… maar als ik onderstaande gelezen heb, hoop ik dat er een Hop on Hop off bus rijd, want dit kunnen mijn voetjes niet aan.

Want León is een bezoek meer dan waard, en is gelegen op de Pelgrimsroute van de Camino Francés. Een prachtige stad volop cultuur en levendigheid.

be0941feb17649d7d355e41b6e51cce6-80010701328.1f79fd96.640

De voormalige hoofdstad van het koninkrijk Leon ligt op de zuidelijke hellingen van het Cantabrisch Gebergte in het noordwesten van het Spaanse binnenland (Meseta). Dwars door de stad stroomt de Río Bernesga. León ligt aan de drukste pelgrimsroute naar Santiago, de zgn. Franse hoofdweg ofwel “Camino Francés. Het oude stadshart ligt op linker rivieroever en wordt gedomineerd door één van Spanje’s grootste kathedralen. Het voormalige San Marcos klooster huisvest één van de mooiste en luxueuste Parador hotels van Spanje!Rondom het met arcaden omgevenPlaza Mayor liggen de winkelstraten, gezellige tapasbars en restaurants. De stad is levendig en niet al te groot. Je vindt er een rijk historisch erfgoed en authentieke buurten, zoals de Barrio Húmedo

Gastronomie:

Leon is in 2018 uitgeroepen tot gastronomische hoofdstad van Spanje! Geniet van het rijke aanbod van culinaire gerechten, de lekkerste tapas en uitstekende wijnen

Geschiedenis:

De stad ontleent haar naam aan het machtige 7e legioen van de Romeinen, het Legio Septima Gemina, dat hier in de 1e eeuw v. Chr een garnizoen had aan de oevers van de Río Bernesga.

Deze slideshow heeft JavaScript nodig.

In de 7e eeuw floreerde het als handelsstad waar christelijke en Joodse kooplieden de pelgrims op doortocht van brood en wijn voorzagen. In de 10e-12e eeuw had het zijn bloeitijd als hoofdstad van het gelijknamige koninkrijk dat zich uitstrekte van de Atlantische oceaan tot aan de Rhone. In de 13e eeuw werden de koninkrijken León en Castilië samengevoegd. In de middeleeuwen was het een belangrijke plaats aan de Camino de Santiago.

Twee prachtige lanen, de Avenida Ordono II en de Gran Vía de San Marcos lopen naar het historische centrum. Op het grote plein Plaza de San Marcos in het noordwesten van de stad, staat het voormalige San Marcos-klooster

AUH22040(Monasterio San Marcos). Oorsponkelijk behoorde het klooster tot de ridderorde van de H. Jakobus die pelgrims beschermden op weg naar Santiago. Het klooster is in de 12e-16e eeuw gebouwd in platereske stijl en heeft een voorgevel van 100 m. Het interieur is hoofdzakelijk renaissance. Het gebouw was ook een voormalige strenge gevangenis en pelgrimshuis. Nu is het een prachtige Parador-hotelen één van de mooiere en luxueuste Paradores in Spanje. In de kloostergang is het Archeologisch Museum gevestigd waar prachtige voorwerpen zijn te zien.

Interessant om te bekijken is het Stadhuisuit 1667 aan de Plaza de San Marcelo

Casa de Botines  –  Gaudi 

Op de Plaza de Santo Domingo staat het modernistische gotische bouwwerk met een middeleeuwse uitstraling (lijkt op een kasteel), ontworpen door Gaudi en één van de weinige gebouwen van hem buiten Catalonië. Het is gebouwd in opdracht van lakenhandelaren uit Léon die handelden in textiel in Catalonië. De lagere verdiepingen werden gebruikt voor de bedrijfsaktiviteiten, de andere als flats. Nu is er het hoofdkantoor van de bank Caja España gevestigd. In 1967 is het uitgeroepen tot Historisch, Artistiek monument. Sinds kort zijn de deuren ook voor publiek geopend. Er is o.a. een tentoonstelling over Gaudi, informatie over het gebouw zelf en 19e en 20e eeuwse schilderijen

Catedral de Santa Maria, Plaza Regina)  –  één van de mooiste gebouwen in Spaans Gotische stijl 

Deze imponerende gotische kathedraal is gebouwd in de 13e-14e eeuw door verschillende bouwmeesters, wees pelgrims de weg naar Santiago. Het meesterwerk is 91 m lang en één van de mooiste bouwwerken in Spaans gotische stijl: fraaie voorgevel met imposante klokkentorens, enorme roosvenster en drie met beelden gesierde portalen. De 125 gebrandschilderde ramen en drie imposante rozetten zorgen voor een speciale sfeer en wordt het ‘wonder van licht en steen’ genoemd. Het kathedraalmuseum toont naast een grote collectie religieuze kunst ook gebruiksvoorwerpen te zien uit de Romeinse tijd en een collectie textiel uit de 4e-7e eeuw

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s