Koolhydraatarm …

Sinds dat Kitty een koolhydraatarm dieet volgt ziet mijn etenspatroon er heel anders uit. Zij is daar een tweetal jaren geleden, op advies van de diabetes assistente van de huisarts, mee begonnen. Aan de ene kant om wat af te vallen, maar vooral om haar bloedsuikerwaarden op peil te krijgen. En dat heeft vruchten afgeworpen, want zij is van 3x spuiten per dag, naar 1x gegaan. Zij hoeft nu alleen nog maar te spuiten voor de nacht.

simpele-en-complexe-koolhydraten

Bij Kitty is het zo, dat als zij zich ergens in vast bijt… dan gaat zij er voor. Vandaar dat zij dit dieet nog steeds volgt. En ik dan…

Sinds ik met pensioen ben ik degene die meestal kookt, Kitty bereid haar potje vast voor en ik maak het af. Soms eten wij samen koolhydraatarm, en dat is vanzelfsprekend het makkelijkst. Maar zelf wil ik wel eens wat anders en dan komt er bij mijn kookkunsten, wel wat creativiteit om de hoek kijken… om tegelijkertijd samen aan tafel te kunnen. En dan zoek ik een gulden middenweg, en dat lukt vrij aardig.

Mijn eigen potje koken zijn vaak dingen, waar Kitty nooit zo van hield, of omdat ik nu eenmaal graag alles uit wil proberen.

Ingredients for spicy Thai soup Tom Yam with Coconut milk, Chili pepper and Seafood on vintage slate chalk board

En dat… volgens ingewijden dan, ” ik vroeger heel erg verwend was, en niets zou lusten. “Ach lust je dat niet, dan maak ik wel wat anders voor je klaar.” Meestal waren dat dan sperzieboontjes of rode kool. Tegenwoordig heet dat niet verwend zijn, maar heb je ARFID en dat is een eetstoornis. Jammer dat mijn moeder niet meer leeft, want dan kon ik haar hierover vertellen, dat het niet aan haar heeft gelegen…. maar daar zullen mijn broers en zussen zeker hun bedenkingen bij hebben.

Maar ik dwaal af…

Nu is het wintertijd en eet ik graag balkenbrij en bloedworst, en dan het liefste van die ouwerwetse balkenbrij die rood moet kijken, en niet die grijze kleur en vaak zo melerig smaakt. Bloedworst met stukjes spek er in… Yammie. Er komen stamppotten op tafel. Al maak ik tegenwoordig wel meer stampotten die Kitty dan wel mag, zoals met zoete aardappel, knolselderij of pastinaak puree. En dan liever de echte Zwan of Hema worst, die lekker vet is. Voor mij dus… niet voor Kitty.

download

Wat ik tegenwoordig ook wel maak, en wat Kitty ook mag… is snert van Brocolli. Gewoon op dezelfde manier als altijd met hamschijven, maar dan de erwten vervangen door brocolli. Ik proef geen verschil. En als ik nasi maak, vervang ik de rijst door bloemkool of brocollirijst. En ook daar proef ik ook geen verschil, en zo krijgt zij toch voldoende groenten binnen.

Een dingetje van mij is ook wel het maken van allerlei curry’s… Hmm, alleen de geur al… ik word er helemaal blij van. Soms vegetarisch maar ook met met kip of gamba’s.. en met pit. En natuurlijk koriander er bij…

pinda-kokoscurry_met_gambasfeat

Van een lekkere pizza met ansjovis kan ik helemaal blij van worden. Die potjes met van die lekkere kleine visjes heb ik altijd in huis. En ik gebruik niet alleen voor de pizza. Het is gezond met aan de ene kant de omega3-vetzuren en veel eiwitten, maar er zit veel natrium in en dat is dan weer wat minder. Dit geld overigens ook voor nieuwe haring die ik op zijn tijd ook wel lekker vind. Één per dag is verantwoord heb ik gelezen. Die haring … eet ik liefst zo ver mogelijk uit de buurt van Kitty, en dat is bij ons helemaal beneden want daar wordt het nog getolereerd. Maar wat zijn ze toch lekker, dat vind ik trouwens ook van paling… maar dan wel met mes en vork.

Toen ik na het voltooien van mijn Camino de Santiago, samen met Kitty en schoonzus nog een week in Santiago bleef, hebben wij een ontdekking gedaan. Omdat het die hele week regende, gingen wij alleen in de morgen op pad en aten wij zo rond 13:00 uur ons middag-maal in een tapas restaurant. Op ons appartement aten wij dan s’avonds een broodmaaltijd. En wat bleek… Kitty’s bloedsuikerwaarden waren nog nooit zo laag in de ochtend. Dus toen wij thuis kwamen hebben wij ons eetpatroon helemaal omgegooid. Het is even wennen maar het werkt wel…

Dus gaan wij voortaan om 13:00 uur…

download (1)
En zo sta ik vandaag in de ochtend al ons middag-maal voor te bereiden Vandaag schaft de pot Pompoensoep met zoete aardappel, en een ovenschotel met spruitjes. En daar worden wij er helemaal blij van.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Heel goed bezig … het is al 11 jaar mijn levenswijze … totdat ik stopte met roken in januari … toen ging het even mis. Nu mijzelf weer herpakt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Sinds bij Kitty diabetes type 2 is geconstateerd in 2000, heb ik mijn eetgewoontes al aan haar aangepast. En dat werkt… om de twee uurtjes wat eten bijvoorbeeld. En ook bij koolhydraatarm zijn er legio mogelijkheden om een lekkere en gezonde maaltijd op tafel te zetten. Maar op zijn tijd lekker uit eten gaan vinden wij beiden ook heerlijk, maar daar zullen wij nog even mee moeten wachten, tot dat de deuren weer open gaan.

   Like

 2. dianaschuurmans schreef:

  Heel goed bezig samen! Het is ook eens iets anders proberen, een knopje omzetten, heb af en toe hier ook het Paleo tijdschrift voor me liggen waar lekkere recepten in staan! Gewoon eens proberen en je staat er versteld hoe lekker het ook is!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Wij houden nu eenmaal van gezelligheid en lekker eten. En ook met Paleo zijn er legio mogelijkheden voor een heerlijke maaltijd.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s