Nieuwe Plannen…

Nu het haast wel zeker is dat ik dit jaar en misschien ook volgend jaar geen Camino ga lopen, ben ik mij aan het verdiepen in, “Wat dan wel.” Ik wil er toch graag een of twee weken op uit trekken. En kan het niet in Spanje of Portugal zijn, dan gaan wij toch gewoon in Nederland op pad, of misschien wel in Duitsland. 

Ik ben lid van verschillende Camino groepen op Facebook en daarbuiten. En zo ben ik ook lid van het Duitse Jakobsweg Begeisterte. Ik las daar een leuk stuk over een Pelgrimspad wat mijn aandacht trok. De KinzigTäler Jakobusweg  http://Jakobusweg-Schwarzwald.de …

Een Jakobus route door het Zwarte Woud… de KinzigTäler Jakobusweg. Het begint op de hoogte van het noordelijke Zwarte Woud en gaat geheel over het Zwarte Woud… door het Kinzig-dal tot aan Kehl am Rhein. Hier kom je de typische Zwarte Woud huizen, molens, kapellen, kloosters, kruisjes, en een mooie natuur tegen.

De start van dit Jakobus pad is in Lossburg in de buurt van Freudenstadt, en eindigt in Kehl am Rhein in de nabijheid van Straatsburg. De lengte van dit pad is ca. 140 km. Een dag of  tien wandelen wordt geadviseerd, om ook te kunnen genieten van alles wat er op je pad komt.

De weg is nogal eenzaam, wat ruimte geeft om na te denken. Er zijn geen pelgrim-hostels in deze zin, maar gastvrije herbergen, privé kamers, ook in Schwarzwald höfen en kleine hotels. Voor comfort pelgrims wacht er als beloning, een wellness hotel, na de beklimming naar St. Roman.

Meestal gaat het pad matig naar beneden, maar er zijn ook een aantal vermoeiende beklimmingen – maar ze zijn het waard. Wandelen wordt hier een meditatie in stilte. Er is ook een vallei variant langs de rivier.

Ik heb voor een dertigtal jaren geleden, al diverse keren kennis gemaakt met het Zwarte Woud. Dit is een mooie gelegenheid om nog eens terug te keren. Het zou een leuk alternatief kunnen zijn, voor als mijn Camino in Spanje voorlopig nog geen doorgang vind.

,

 

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Dat kan niet anders dan een prachtige wandeling worden. Heb in het Schwarzwald gewoond … zo mooi.

  Geliked door 1 persoon

 2. Sabine schreef:

  Wat een leuke tip. Ga mezelf zeker eens erin verdiepen. Dank je 😊

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   De walk of Wisdom staat ook op mijn lijstje om te gaan doen, maar ik ben bang dat het erg druk gaat worden als alles open gaat. Er zijn nu zoveel pelgrims die een alternatief zoeken. Dus misschien wordt het dan de KinzigTäler Jakobusweg. Ik moet mij hierin nog verder verdiepen. Er zijn nog meer plannen, maar daar schrijf ik nog een Nieuwe Plannen Blog over.

   Like

 3. Rikit schreef:

  O wat bijzonder… dan kun Jij dus mijn gids zijn!!

  Like

 4. Sabine schreef:

  Ja, is ook misschien een ding inderdaad dat t té druk wordt. Enfin, ga ze beide eens bekijken en op mijn lijstje zetten 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Nadia schreef:

  Dat lijkt mij een goed idee! Je kan alvast beginnen plannen 😊👍🏼

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s