Mooi Geweest…

on

Je hebt een eigen zaak, een café … Je bent acteur… Je bent een muzikant… Het maakt niet uit wat je bent, maar eens kom je op een punt dat je zegt, “Het is mooi geweest… Wij gaan er mee stoppen.” Maar dat wil je niet geruisloos doen… Nog een keer je laatste gasten ontvangen en een feestje bouwen. Je gaat nog één keer op tournee, volle zalen trekken en afscheid nemen van al je fans…

En dan… dan is er Corona, en zijn wij in een rare tijd beland waarin er niets meer mogelijk is. Je sluit je zaak zonder een laatste afscheid van vrienden en gasten. De concertzaal sluit zijn deuren, en de acteur en muzikant breken hun afscheidstournee… het zit er op!!

Een geruisloos afscheid… zo ook voor Rikkert en Elly Zuiderveld, die afgelopen vrijdag  afscheid namen van een meer dan 50 jarige carrière. Zij leerden elkaar half jaren zestig kennen in het “Hippie tijdperk.” Als een echt hippie stel gingen zij door het leven in die tijd, en ging hun muziek over vrede, vrijheid en liefde.

csm_Elly_en_Rikkert_-_het_is_mooi_geweest_01_e9de14a023

Via een Livestream gaven ze hun laatste concert. Zij waren bezig aan hun afscheidstour door de Nederlandse theaters, toen Corona roet in het eten gooide. Een tour die Rikkert en Elly niet af hebben kunnen maken door Corona.

Ter gelegenheid van hun 50-jarig jubileum werd vorig jaar het nummer ‘Mooi geweest’ uitgebracht:

Het Verhaal van Elly en Rikkert…

Elly Nieman ontmoet Rikkert Zuiderveld in het midden van de jaren zestig, bij cabaretier en regisseur Jop Pannekoek thuis. Vlak daarvoor, in 1965, heeft Elly op negentienjarige leeftijd het ‘Cabaret der onbekenden’ gewonnen. Student Rikkert woont dan nog bij zijn ouders thuis in Naarden. Rikkert schrijft maatschappij kritische liedjes, die hij opvoert met zijn vrienden, waaronder cabaretier Pannekoek. Via deze man komen Elly en Rikkert met elkaar in contact. Niet lang daarna, in 1968, trouwt het stel. Veel organisatoren nodigen het echtpaar samen uit voor optredens. “Hoewel we allebei niet graag als “duo”werden gezien, had het ook z’n voordelen”, schrijven Elly en Rikkert op hun website. Het pasgetrouwde stel is dan nog geen muzikaal team. Elly had een solocarrière. Als winnares van ‘Cabaret der onbekenden’ heeft ze inmiddels haar eerste lp gemaakt, met onder meer het liedje ‘Valentijntje’. Rikkert wil eigenlijk helemaal geen muziekcarrière, hij studeert geschiedenis en prehistorie.

‘Vreemde Vogels’

Maar het verloopt anders. Rikkert raakt in de ban van muziek. Het is producer Tony Vos van Phonogram (Phillips), die het koppel na hun trouwen, overhaalt om samen een lp te maken. Vanaf dat moment is er het duo ‘Elly & Rikkert’. Hun eerste lied ‘Vreemde Vogels’ gaat niet over het christelijke geloof, maar over het afzetten tegen de gevestigde orde. In het nummer klinkt het gevoel door van “anders zijn dan de rest”. ‘Vreemde Vogels’ past helemaal bij de tijdgeest van de jaren zestig, waarin het gezag heeft afgedaan. Zoals Elly en Rikkert het zelf op hun website omschrijven: “Het begin van het hippie-tijdperk, met een groot verlangen naar vrijheid en vrede.” Op zoek naar deze vrijheid en een ‘pure’ manier van leven verhuist het hippiestel naar het platteland. Naar het Gelderse Zaltbommel. Daar krijgen ze hun eerste kind en maken ze onder meer het beroemde kinderlied ‘De kauwgomballenboom’ en de plaat het ‘Oinkbeest’. Het is een periode van macrobiotisch eten – voornamelijk granen eten zoals rijst, daarnaast voedsel als groenten, peulvruchten en zaden – tweedehands kleding en veel blowen. Elly en Rikkert vinden hierin geen voldoening.

Onderbroek

Elly met gitaarOp zoek naar de zin van het leven, verhuist het stel opnieuw. Dit keer naar Drenthe. Daar wordt hun huis een commune, waar vrienden langskomen en blijven hangen. De huisbewoners delen alles met elkaar. Zelfs de onderbroeken. “Je had geen eigen onderbroek, dat vond ik in het begin wel moeilijk hoor. Dat je maar moest zoeken of er nog een schone tussen zat”, aldus Elly Zuiderveld in het tv-programma Andere Tijden.

In de jaren zeventig spatten de hippie-idealen uit elkaar

Ondertussen verschijnt de ene plaat na de ander plaat van het duo. Hoewel ze dan nog in hun lied ‘Er is geen weg naar vrede’ duidelijk stellen: “’t Is niet in de Bijbel, niet in de Koran, niet in een kruisje…liefde is alleen in jou, liefde is in jou.” Klinkt in hun teksten wel christelijke symboliek door. Zoals ook in het lied ‘Sta op en wandel’ waarin het stel een afgeleide Bijbeltekst zingt: “Sta nu op, neem je bed op en wandel… en volg mij.” Eveneens in ‘Ik ben op reis’ blijkt dat het stel wel de gedachte heeft dat er iets is tussen hemel en aarde: “Ik ben een paard dat zonder teugels rijdt, maar er is iemand die me leidt. En hij zegt: kom.”

Niet lang nadat hun tweede zoon wordt geboren, spatten in de jaren zeventig de hippie-idealen uit elkaar. Daarop neemt het gezin Zuiderveld een radicaal besluit. Met niet meer dan hun kinderen, voor ieder een schone onderbroek, een pan en een paar lepels vertrekken ze in een Mercedes busje. Maar na een paar weken komen ze terug, want ook op reis vinden ze niet wat ze zoeken. “Teruggekeerd van ons zigeunerbestaan stond er – als door een wonder – een volledig ingericht huis voor ons te huur op een mooi plekje, wat ons sterkte in het besef dat er Iemand om ons gaf”, schrijven Elly en Rikkert op hun website.

Jezus

Die Iemand blijkt voor het echtpaar Jezus te zijn. Via gesprekken met vrienden en het lezen in de Bijbel komen de twee tot geloof. Veel fans laten hen daarop in de steek, deuren worden voor hen gesloten. Zijn ze eerst geziene gasten bij de AVRO, de NCRV en de NOS, na hun bekering is daar voor hen geen ruimte meer. Ondertussen is de ontzuiling in volle gang en staat de EO nog in de kinderschoenen.

De pas opgerichte Evangelische Omroep wordt het nieuwe podium van Elly en Rikkert. In die tijd maken ze onder meer het lied ‘Het Bruiloftsmaal’. Waarin ze openlijk zingen over hun liefde voor Jezus. Dat zijn de Elly en Rikkert zoals ze nu nog bekend staan. Opmerkelijk is dat het duo nu ook weer ieder afzonderlijk een solocarrière heeft. Toch blijven de twee ook optreden als duo. Inmiddels zingen ze al veertig jaar samen en hun (kinder)liedjes doen het nog steeds goed. Zowel de nummers van hun hippietijd als die van na hun bekering. Met één belangrijk verschil: ze hebben nu wel de zin van het leven gevonden.

De Kauwgomballenboom

Elly en Rikkert maken dit beroemde kinderlied kort nadat ze hun eerste kind hebben gekregen. Ze wonen dan nog in het Gelderse Zaltbommel.

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Neeltje schreef:

    Leuk om het hele verhaal nog weer eens te lezen.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s