Rondwandeling Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt…

Mijn eerste bezoek aan Landgoed Mariënwaard is al van een acht jaren geleden toen ik aan het trainen was voor de Vierdaagse. Toen had ik een wandeling uitgezet van station Geldermalsen langs de Linge naar Beesd, en en aan de andere kant weer terug weer terug. Onderweg kwam ik over het Landgoed. Een rondje van 27 km toen ik nog prestatie gericht was, maar zo’n grote afstanden loop ik al een tijdje niet meer. Dus ook vandaag niet…

De wandeling van vandaag vond ik op Komoot… Een rondwandeling die vanaf NS station Beesd startte, en die deels over het Heerlijkheid Mariënwaerdt… Landgoed ging. 

Wandelroutes-website

Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt is een familielandgoed van ruim 900 hectare aan de rand van het Betuwse dorp Beesd. Een veelzijdig landgoed met akkers, weilanden, bossen, lanen en grienden. Het landgoed is al sinds 1734 in handen van dezelfde familie. Inmiddels beheert de negende generatie van de familie Van Verschuer het landgoed.

Zoals Jullie van mij gewend zijn, begon ik ook deze ochtend zo rond 07:00 uur met mijn wandeling. Ik blijf er bij dat dit voor mij het mooiste tijdstip is om te gaan wandelen. Ook vandaag is het heerlijk rustig… het zonnetje schijnt heerlijk, maar het is vandaag veelvuldig schaduwrijk wandelen, dus mij hoor je niet klagen. De route zoals op Komoot aan gegeven kan ik niet geheel volgen. Tot twee keer toe wordt ik gedwongen een andere route te kiezen, want ook hier op het landgoed regeert de processierups, en daardoor zijn er diverse wandelpaden afgesloten.

wp-1594548879130.jpg

Bankjes zijn hier, zeker in het begin maar dun gezaaid… het is niet anders. Soms wil je gewoon op een mooie plek gaan zitten. En om nu in het natte gras te gaan zitten zie ik mij niet doen. En het is hier echt nat in de grienden, maar mijn voeten blijven gelukkig droog. 

En zo maar ineens kruist een ree mijn pad… uiteraard ben ik veel te laat om een foto te maken, maar voor onderstaande naaktslak kreeg ik alle tijd.

wp-1594549019435.jpg

 

wp-1594549123391.jpg

Als ik twee derde van mijn wandeling er op heb zitten, kom ik bij de Linge en vervolg mijn weg over de Appeldijk. En die doet zijn naam eer aan gezien de vele appels die er aan hangen. Het is op het Landgoed dus zal vrij plukken wel verboden zijn.

img_20200712_085924IMG_20200712_090018

En dan is er eindelijk mijn bankje… aan de Linge, maar dat pas na 9 km. Maar wel een plekje wat het de moeite waard maakte om tot hier door te lopen. Eindelijk tijd voor een lange stop en te genieten van mijn koffie.

IMG_20200712_092917

Er is genoeg te zien… Allereerst komt er een lange afstand zwemster bij mij uit het water, en dan… wat zie ik nou?

Zagen Jullie het… waarschijnlijk niet… maar aan het eind van de opname, staat er op een kano iemand met de benen in de lucht. Het blijkt een jonge vrouw te zijn die haar oefeningen aan het doen is aan boord van een kano. 

img_20200712_093913

Na dit intermezzo wandel ik verder over lange paden en lanen. Wandelend over de Notenlaan verlaat ik Landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt.

wp-1594566779166.jpgwp-1594566779183.jpg

Ik zie nog een roofvogel op een tak zitten, maar vliegt net weg voordat ik het kan vastleggen op de gevoelige plaat. Even denk ik nog… ik heb je, maar nee het is wat anders… een houtduif lijkt mij.

wp-1594566779178.jpg

Al met al een prachtige wandeling…

De Link op Komoot: Wandeling Heerlijkheid Mariënwaerdt…