Zwijmelen Op Zaterdag… ( 2 )

Ik ben nu eenmaal verliefd op mooie gitaarsolo’s, en op mijn zoektocht op You Tube kwam ik ‘Chet Atkins’ tegen, een Amerikaanse gitaar legende.

13048724_800

Chester Burton “Chet” Atkins (20 juni 1924 – Juni 30, 2001), beter bekend als ” Mr. Guitar ” en ” The Country Gentleman “, was een Amerikaanse muzikant, af en toe een zanger, songwriter en producer.  Voor  mij was het een onbekende naam, maar wat een pracht van gitaarspel heeft hij met zijn speciale ‘Fingerstyle’ techniek waarmee hij bekend is geworden. zowel in de Verenigde Staten als in het buitenland.

Er zijn vele opnames van hem te beluisteren op You Tube, maar ik vond deze wel leuk. Het zijn enkele zeldzame beelden van twee gitaarlegendes aan het werk. Het is Chet Atkins vergezeld door Mark Knopfler in een optreden uit 1987.

Het duo speelt de standaard ‘I’ll See You in My Dreams’, gevolgd door een vertolking van John Lennon’s ‘Imagine’.

 

Het is inspirerend om Chet Atkins een aantal geest-verruimende vingerstijl-likjes te horen spelen.  Waar komen al die geluiden vandaan? Het verkrijgen van onafhankelijkheid tussen de duim en vingers van de plukhand schijnt de basis te zijn van het spelen in Chet Atkins stijl. Ik snap er niets van maar ik vind het wel mooi…

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Melody schreef:

  Ik ben geen fan van gitaarsolo’s al zijn ze in de muziek an sich wel onmisbaar. Ook ik kende deze muziek niet maar je hebt wel een pareltje weten te vinden, ik vond dit erg mooi om naar te luisteren.

  Fijn weer een bijdrage van jou aan te treffen, ik wens je een fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Melody voor je reactie. Inderdaad onmisbaar in de muziek zoals met veel instrumenten. Ik zelf bespeel een aantal blaasinstrumenten en ook hiervan zal ik de komende tijd veel van laten horen. Ik vind het leuk om mijn Zwijmels aan anderen te laten zien en horen.

   Like

 2. Neeltje schreef:

  Zelf jaren op gitaarles gezeten, ik kan ondertussen een beetje meespelen met wat liedjes. Veel verder zal ik nooit komen vrees ik. Zoals zij spelen! Geweldig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik had hier vanmorgen al op gereageerd Neeltje, maar kan hem nergens terugvinden. Raar is dat!! Ik vertelde dat ik zelf een aantal blaasinstrumenten bespeel, en best goed volgens anderen… maar zeker geen virtuoos zoals mijn broer. Die hoefde het maar te horen en speelde het mee, knap als je dat kan.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Is bij mij niet langs gekomen. Deze wel.

    Like

 3. skar schreef:

  Prachtig nummer, van een geweldig gitarist, samen met een andere super gitarist, voor mij is deze naam erg bekend, ook zijn werk, mijn zwager was gitaarleraar en Atkins behoorde bij hem samen met Django Reinhardt tot zijn favorieten, leuk om weer eens te horen…

  Geliked door 1 persoon

 4. Rikit schreef:

  Dank je wel Skar. Inderdaad een prachtige medley waarbij ik kippenvel krijg als ze Imagine spelen.
  Ja aan Django Reinhardt wil ik ook nog een keer een Zwijmel wijden. Er is nog zoveel moois te beluisteren maar ik wil het wel een beetje variëren,
  ieders smaak is nu eenmaal anders…

  Like

 5. Natasja Coli schreef:

  Mooi! Twee virtuozen aan het werk! Mijn zoon heeft me al eens op deze techniek gewezen bij het album Into the Wild van Eddie Vedder bijvoorbeeld.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Ik ga zeker luisteren naar dit album van Eddie Vedder…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s