Hatertse Vennen…

Mijn eerste wandeling na de hitte van de afgelopen week, is vandaag langs de Hatertse Vennen onder de rook van Nijmegen. Een jaar of tien geleden was ik hier voor het laatst, en het enige wat ik daar nog van herinner is dat het een vermoeiende wandeltocht was. Toen liep ik wel een steviger wandeltempo, maar de zwaarte zit hem in de vele losse zand wandelpaden.

Ik was weer vroeg op pad en dacht “dan is het misschien wat koeler,” maar nee hoor het voelt al meteen klammig aan. Het is droog stoffig en er zit maar weinig zuurstof in de lucht, het wordt allerminst een makkie. Vanaf het parkeerterrein wandel ik linksaf en kom al meteen op bekend terrein. ( Voor de Vierdaagse wandelaars… Het is vrijdagmorgen en je wandelt op de brug over de A73. Aan de andere kant slaan wij rechts af. )

Na circa 500 meter dient zich het eerste ven aan wat niet tot de Haterse vennen behoort. Dit is een groot meer wat het Wijchense ven heet.

ik wandel verder over mooie paden langs maneges en korenvelden. Het is ook de tijd van de zonnebloemen, en zie wel een hele grote er tussen staan die toch op de foto moet. Daarvoor moet ik wel een heel eind inzoomen. Jammer dat ik mijn nieuwe selfie stick vergeten ben, die ik als statief gebruiken kan.

Het gaat op en af hier het lijkt Berg en Dal wel in het klein, het losse zand maakt het zwaar en ik zweet enorm en ben nog maar 3 km onderweg. Ik kom nu bij het Uivernest ven, misschien dat hier ooit een ooievaarsnest is geweest, maar nu zijn er geen vogels in velden of wegen te bekennen. Maar O….wat is het hier mooi wandelen met een prachtige bloeiende heide.

Ik heb deze wandelroute op de computer gemaakt, en laat mijn route tussen verschillende vennen door lopen. Op het pad zegt Wanda dat ik na 50 meter linksaf moet… Ja zeg!! Dat wil ik wel maar ik zie met geen geen mogelijkheid een pad. Natuurlijk is dat pad er wel, maar de Bosjesmannen van Staatsbosbeheer doen ook hun werk, en die schuiven gekapte en snoeigoed aan de kant. En die blokkeerden het pad. Ik moest dus over die boomstammen heen, om op een minder belopen pad uit te komen. Het is natuurlijk handig dat ik op de Komoot App kan zien hoe dit pad loopt, en waar ik naar toe moet. Na 300 meter ben ik weer in de goede richting.

Na 8 km kom ik bij de Ruïne van de St Walricks Koortskapel en de Koortsboom.

Bij de ruïne staat ook een picknicktafel dus tijd om te pauzeren. Even lekker schoenen en sokken uit en genieten maar. Het is druk met honden die hun baasje uit laten, druk met wandelaars, druk met trimmers… kortom het is veel te druk. Ik had mijn onlangs besteld klapstoeltje uit willen proberen, maar er zijn hier bankjes in overvloed langs de vennen. Al denk ik niet dat dit stoeltje iets voor mij is… in een reclamefilmpje kunnen ze het mooi voorschotelen. Gemakkelijk mee te nemen, heel klein opvouwbaar en weegt bijna niets. Daar had toch een belletje moet gaan rinkelen… want dat kan nooit groot zijn. Nou dat is het ook niet, nog geen 30 cm hoog en geschikt voor kleuters en kleine mensen.

Wanda stuurt mij nog een keer verkeerd, maar ik denk dat ik zelf daar debet aan ben. Uiteindelijk komt het vanzelf goed. Over mooie bospaden wandel ik terug naar de parking en heb 13 km gewandeld. Veel te ver met deze warmte vind ik zelf maar het is niet anders.

De Link op Komoot: Hatertse Vennen…

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Dapper van je met die hitte. Mooie wandeling ook. Ben ook op zoek naar een stoeltje. Wil een 3-poot waar je de poten van kunt inschuiven … dan kan hij aan mijn rugzak.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Misschien bij een outdoor winkel, ik zal het eens voor je opzoeken.

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    Ze zijn er maar boven de 100 euro en ik wil beneden die 100

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s