Zwijmelen op zaterdag ( 9 )…

Mijn Zwijmel van vandaag gaat over Django Reinhardt.

In 1910 wordt Django Reinhardt geboren in een woonwagen, in het Belgische dorp Liberchies (Henegouwen). Toen hij overleed was hij slechts 43 jaar oud, en was de fenomenale gitarist een legende die een wereldwijde schare fans achter liet, en een schat aan opnames.

Begonnen als banjo-speler schakelde Reinhardt na een brand waarbij hij bijna het leven liet, over op gitaar (1928). Ondanks de twee vingers van zijn linkerhand die nog functioneerden ontwikkelde de autodidact zich tot een virtuoos. Reinhardt bezat niet alleen een verbluffende techniek die ritme en melodie vloeiend vervlocht, met zijn vernieuwende benadering bezorgde hij de gitaar ook een vooraanstaande plaats in de jazzpraktijk. Hij verwerkte volslagen nieuwe melodielijnen en onverwachte akkoorden in zijn spel, maar liet ook dissonanten toe.

Reinhardt was een onberekenbare figuur. Zo zijn er anekdotes dat hij optredens op het laatste moment afzegde, omdat hij liever ging wandelen. Vaak had hij daarna weer machtig mooie ingevingen. Daarbij putte hij uit musette, jazz, blues en de ’manouche’-zigeunertraditie. Het resultaat heette ’gipsy swing’ of ’jazz manouche’. Reinhardts ster rees toen hij in de jaren dertig van de vorig eeuw in Parijs samen met violist Stefan Grappelli het Quintette du Hot Club de France startte. Het zou Europa’s belangrijkste bijdrage aan de jazzgeschiedenis betekenen.

Tot vandaag werkt Django’s invloed door. In België, Canada, Engeland en Noorwegen vinden er wekelijks jazz manouche avonden plaats. Om de zoveel jaar staat er weer een nieuwe Django op, zoals in 1989 met het Nederlandse gitaarwonder Stochelo Rosenberg.

Ook nu nog vinden er in de hele wereld, jaarlijks Django Reinhardt festivals plaats.

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Ongelooflijk hoe die man kan spelen met zijn anderhalve hand.
  De muzikaliteit spat ervan af.

  Like

 2. Melody schreef:

  ja dat was een talent waarvan het doodzonde was dat het niet verder uitdiept mocht worden…. gelukkig is zijn inspiratie nog steeds aawezig.

  fijn weekend

  Like

 3. skar schreef:

  Reinhardt was echt een pracht man, man die de muziek tot leven bracht, veel invloed gehad heeft op popbands die bepaalde soorten van zijn muziek zelf verwerkte, the Grateful dead, Pink Floyd, Jimmy Hendrix, en zo zijn er nog een paar……
  Wat ik wel mooi vond, en vind dat hij eigenlijk zijn eigen gang ging, natuurlijk niet leuk voor het publiek wat tevergeefs op hem wachtte, maar het zij hem vergeven, gelukkig zijn er honderden opnames gemaakt want noten schrijven kon hij niet, de Amerikanen hadden het niet zo op hem, omdat hij zo maar verstek liet gaan, maar dat was wederzijds….
  Spijtig dat hij zo vroeg heen ging, maar vergeten zal men hem nooit….
  Pracht man, pracht muzikaal persoon…

  Geliked door 1 persoon

 4. Regenboogvlinder schreef:

  Nooit zo erg in verdiept, dus wist niks van zijn ‘halve hand’. Ik ben dol op dit nummer… heerlijk meeswingen en zwijmelen! https://youtu.be/9CDoJFmdFgA

  Geliked door 1 persoon

 5. Natasja Coli schreef:

  Nah, nooit van gehoord. Ondanks (zoals ik lees bij Skar) dat hij de groten der aarde heeft beïnvloed. Een bijzonder gezicht met die halve vingers. Een leerzame zwijmel weer.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s