Marskramerpad… (1)

Mijn ‘Alternatief Peerkepad’ is nog maar net voltooid, of ik ben al weer plannen aan het maken voor een volgende keer, en mijn keus is gevallen op het Marskramerpad.

Marskramers…

Het was een apart slag volk, de tödden, hannekemaaiers, kiepkerels en marskramers. Vol beladen met koopwaar en snuisterijen trokken ze honderden kilometers door Nederland en vaak veel verder, in de hoop op wat verdiensten. En dat ging niet zonder risico. Werden ze binnen de stadsmuren niet verguisd of verbannen; daarbuiten waren ze volledig overgeleverd aan de grillen van natuur en struikrovers.

Ik ben geboren in de jaren vijftig en kan mij de Marskramers nog wel herinneren. Soms hadden ze een fiets of een handkar, waar ze allerlei spullen aan hadden hangen wat ze aan de man wilde brengen… Bezems, matten, teilen, handvegers en mattenkloppers, noem het maar op… ze hadden het allemaal bij zich. Ik herinner mij zo ook de Scharensliep die overal aan belde of er nog messen te slijpen waren..

Wandelen over het Marskramerpad brengt je terug naar vroegere tijden. Ooit was het immers de wandelroute van de marskramers die langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort trokken om hun snuisterijen en wonderzalfjes aan te bieden. De marskramers zijn verdwenen, maar je kunt op het Marskramerpad nog steeds in hun voetsporen treden. Na Amersfoort wandel je dwars door het Groene Hart naar Leiden. De laatste etappes voeren je daarbij langs de prachtige landgoederen tussen Wassenaar en Den Haag.

Ik betwijfel of ik ze nog tegenkom, maar met deze wandeltocht van 370 kilometer treedt ik wel in de voetsporen van deze handelslieden. die via historische handelsroutes, oude herbergen en geurige markten door Nederland trokken.

Het ontstaan van de ‘wandelende handelaar’ gaat terug naar de 16e en 17e eeuw. Het was de Gouden Eeuw en binnen onze Republiek leek alle rijkdom maar niet op te kunnen. Echter, boeren op het Duitse, Westfaalse platteland en in de Belgische Kempen leefden in grote armoede. Na het werken op en het inzaaien van hun land, besloten boeren te voet naar Nederland te trekken in de hoop wat geld te verdienen. Zo ontstonden de Marskramerpaden.

Ik heb genoeg huiswerk te doen… want hoe ga ik het aan pakken. Het liefste zou ik het in een keer willen doen. Op het Marskramerpad overzicht zie je dat de afstand van 370 km verdeeld is over 20 etappes. Dat is een gemiddelde van 18,5 km, maar er zijn dag etappes bij die 23 en 25 km zijn. Ik vind dat te veel, dus ga ik er 24 etappes van maken en ga dit doen ergens in de maand augustus – september. Ik heb weer iets om naar uit te kijken…. de voorbereiding kan beginnen!!

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Een aanrader hoor en op onze laatste etappe kwamen we ze tegen, die marskramers. Kijk maar hier: https://sjannesblog.com/2020/07/20/van-marskramers-en-meer/

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Heb je dit pad helemaal gelopen?

   Like

   1. Ja, je kunt het nalezen op mijn blog.

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Sorry… niet goed gekeken!!

    Geliked door 1 persoon

 2. Neeltje schreef:

  Het ziet er fantastisch uit. Succes met je voorbereiding.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   De voorbereiding is altijd weer leuk. Er is veel werk aan de winkel, zeker als je dit pad aaneengesloten wilt wandelen. Wel is de bedoeling om elk weekend thuis te slapen, om zo een rustdag in te plannen…. en mijn was in te leveren.

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    Snap ik … het zijn nogal wat kilometers. Leuk joh.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s