Graafse Raam wandeling…

Lang verwacht maar nu toch echt gekomen, maar ik heb dan ook de hele week duimen gedraaid voor een prachtige wandeldag op vrijdag. Met Tilly spreek ik altijd om 09:00 uur af en ik bepaal zo’n beetje, uiteraard op samenspraak waar wij gaan wandelen. Vandaag ga ik weer naar het Brabantse Velp om van daaruit onze rondwandeling te starten. Hier beginnen veel van mijn Komoot wandelingen, die toch telkens weer iets anders in elkaar steken, de mogelijkheden zijn legio. Tilly had hier nog helemaal niet gewandeld, dus voor haar was bijna alles nieuw.

Een prachtige dag dus met veel zonneschijn, maar in deze tijd van het jaar is het s’morgens toch altijd nog wat frisjes. Dus altijd de vraag … “Wat doe ik aan?” Ik had mijn merino wollen t-shirt aan met daarover een merino wollen vest, dat moet genoeg zijn. Ik had op de camino op de vroege ochtend ook niet veel meer aan. Maar daar werd het later op de dag 30 graden, terwijl het hier vandaag maar 10 graden wordt. Dus uit voorzichtigheid toch maar mijn softshell jack erover aan gedaan. Muts en handschoenen… ik kan op weg. Uitdoen kan altijd nog….

Ik parkeer weer bij de kerk in Velp, lopen het parkeerterrein af, gaan rechts… en nog een keer rechts en lopen richting het oosten het buitengebied van Velp in. Het is nog vroeg maar op een akker wordt al flink gewerkt, en als wij dichterbij komen zien wij dat er suikerbieten worden geoogst. In de verte trekken de donkere wolken weg, en komt de opkomende zon te voorschijn. Het eerste stuk is altijd gelijk, maar als wij voor de tweede keer Velp binnen lopen, heb ik de route anders gepland zodat ik deze keer het Sint Vincentius kerkje van de andere kant af benader.

Langs de Hertogswetering lopen wij richting Grave. Het is erg drassig op het pad dus is het zoeken naar de betere plekken om niet helemaal te verdwijnen in de modder. In de verte zien wij een witte reiger… kunnen wij dicht genoeg komen voordat ie op vliegt. Nee dus… en tegelijkertijd vliegt er ook nog een grijze weg die wij nog niet eens gezien hadden. Maar de witte strijkt een eindje verderop weer neer, dus krijgen Tilly en ik een tweede kans…

In Grave mondt de Hertogswetering uit in de Graafse Raam, die wij een vijftal kilometers gaan volgen tot na Escharen. De beek ligt er vredig bij en met het zonnetje recht op onze snoet is het heerlijk wandelen. Het eerste bankje wat wij hier tegen komen ligt in de zon, en na zes kilometers zijn wij ook wel toe aan koffie, dus gaan wij hier lekker zitten genieten. Wat is wandelen toch leuk!!

Met Tilly gaan de gesprekken vandaag veelal over de plannen voor het nieuwe jaar. Zij wil volgend jaar graag de Camino Portugues lopen, en gaat het Friesche Camino Jabikspaad in Friesland doen. En misschien loopt zij wel een paar daagjes met mij mee, als ik onderweg ben op het Marskramerpad… want dat is wat ik ga doen in 2021. Plannen genoeg.

Na dik vijf kilometer verlaten wij de Graafse Raam ter hoogte van de Riekweg en beginnen aan de terugweg. Normaal ga ik dan via deze weg terug, maar vandaag heb ik het anders gepland zodat de gehele route 3 km korter is en wij 14,5 km lopen.

Na de Graafse Raam zien wij geen bankjes meer, maar als wij voor een huis een muurtje zien, hebben wij onze zitplek gevonden. De 1,5 meter regel is hier gemakkelijk toe te passen, want wij zitten dik twee meter uit elkaar. Ook vandaag zijn wij zelfvoorzienend en hebben koffie mee, een broodtrommeltje mee en wat fruit. Het is jammer dat de horeca dicht is, maar dit heeft ook wel wat.

Als wij weer verder gaan, komen wij op een gegeven moment een wei met schapen tegen… tenminste, dat is onze eerste gedachte maar als wij dichterbij komen zien wij, dat er een verkeerde kop op staat . Het zijn hele leuke wollige varkens en worden dus Wolvarken genoemd, en ik heb ergens gelezen dat ze heel lief zijn en het karakter van een Labrador hebben. Zo hebben wij vandaag toch weer wat geleerd.

Dit Hongaarse wolvarken schijnt ook een delicatesse te zijn. Maar daar wil je toch niet aan denken als je die schattige beestjes ziet.

Na de wollige beestjes gaat het via een bospaadje in de polder weer verder. Het is maar een smalle strook maar het is een heus bos. De weide akkers zijn zo groen als gras merkt Tilly op en prachtig om te zien. Wij komen langs een spiksplinternieuwe boerderij, gebouwd achter het vroegere woonhuis, waar alleen restantanten van één linker hoek nog herinnerd aan vroeger tijden.

Een zithoek, picknicktafel en springkussen gesitueerd achter oude muren.

Leuk bedacht en ik vind het mooi om te zien… Oud en Nieuw.

Ons rondje is haast voltooid, en wij hoeven nog maar 500 meter te wandelen als wij een bankje zien. Tilly en ik vleien ons nog even neer… Na dagen van binnen zitten is het zo heerlijk om buiten te zijn en er op uit te trekken. Wij willen nog even van dit moment genieten. Gewoon even zitten… even genieten nog voordat wij teruggaan naar het parkeerterrein bij de kerk. Daar steekt Tilly nog even een kaarsje op, en dan is het tijd om naar huis te rijden. Het was een mooie dag en wij hebben genoten met volle teugen.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Mooie wandeling en mooi weer. Nee … geen wolvarken eten … dan krijg je ruzie met mijn kleindochter. Wat zijn ze schattig hé.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja echt wel… Nee hoor ik raak ze niet aan, ik wil geen ruzie😉😉

   Geliked door 1 persoon

 2. Heerlijke wandeling, lijkt mij. Ik had nog nooit van wolvarkens gehoord, leuk zijn ze. En die boerderij is heel apart gedaan. Dat is genieten onderweg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik kon niet dichterbij komen voor de foto van de boerderij, en aan de rechterkant stonden auto’s. Niet ideaal dus.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s