Zwijmelen op zaterdag… (22)

Mijn eerste Zwijmel van 2021 gaat over dromen van een aards paradijs, waar alles Rozegeur en Manenschijn zal zijn, en er geen plaats is voor Covid-19.

Shangri-La, het hemelse paradijs op aarde?
In 1933 schreef de Engelse Romanschrijver James Hilton (1900-1954) het boek Lost Horizon. Het gaat over 4 Britse reizigers wiens vlucht naar India neerstort in de bergen van de Himalaya. Voordat de piloot sterft oppert hij de vier overgebleven Britten te schuilen bij het Klooster van Shangri-La. Maar waar is dat? Onderweg ontmoeten ze iemand die hen naar het klooster kan brengen. En van dat klooster, gelegen in een verborgen vallei zijn ze onder de indruk. Ze hebben het paradijs gevonden!

Mallisson is de enige die meteen de vallei wil verlaten. Maar de andere, zoals Conway willen nog wel even blijven. Conway krijgt na een tijdje zelfs de eer om de nieuw Hoge Lama te worden. De vallei schijnt een groot geheim te bevatten. Op deze plek wordt je maar langzaam oud. Mensen die geprobeerd hadden de vallei te verlaten stierven omdat ze ineens snel oud werden. Toch besluiten de Britten het paradijs te verlaten en thuis vertelt Conway aan de Neuroloog, die het verhaal in Lost Horizon vertelt, over wat Conway en zijn vrienden hebben mee gemaakt.

Shangri-La is synoniem geworden voor het aards paradijs, maar specifiek ook voor het beeld van een utopi in de Himalaya. Het verhaal van Shangri-La is gebaseerd op het idee van Shambhala, een mystieke stad volgens Tibetaans- Boeddhistische traditie.

Veel plaatsen zijn genoemd als mogelijke oorsprong van het Shangri-La-verhaal, met name om zo veel toeristen naar het gebied te kunnen trekken. De Chinese stad Zhongdian mag zich sinds 2001 officieel Shangri-La noemen.  

Zhongdian of Shangrila?

Hoewel cynici dit als een grote publiciteitsstunt beschouwden, heeft het wel geholpen de stad op de kaart te zetten bij reizigers. Backpackers en vakantiegangers beginnen hun weg naar Zhongdian te vinden, maar nog altijd heeft de stad geen sterk toeristisch karakter.

Met name wat oudere bewoners dragen dagelijks traditionele kleding. Niet voor de show, maar gewoon als standaarduitrusting van hun garderobe.

Mark Knopfler en Emmylou Harris zingen over hun Shangri-La

Voor meer Zwijmels ga je naar ’t Pumpke

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Melody schreef:

  Niet zo gauw muziek die ik zou opzoeken maar wel door 2 vakmensen uitgevoerd, dat dan weer wel.

  Het verhaal kende ik en volgend mij heb ik ergens ooit de film ook wel gezien … in mijn beleving is het dan niet zo zeer Shangri-La maar Utopie … waarheid of fictie is dan niet zo relevant meer .

  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik ben een fan van Mark Knopfler en kwam dit nummer tegen wat ik heerlijk rustgevend vind. Vandaar Shangri-la en ben ik mij daarin gaan verdiepen. De eerste verfilming heb ik gezien maar is al weer heel lang geleden.

   Like

 2. Regenboogvlinder schreef:

  Dit is wel een regelrechte prachtige zwijmel zeg! De zanger kende ik niet, maar Emmylou natuurlijk wel. Prachtige performance! Dank! Even heerlijk zitten luisteren en kijken! Mooie zondag nog!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik vind het heerlijke luister muziek. Misschien ken je Dire Straits wel, en Mark Knopfler was de leadzanger daarvan. Dire Straits stopte zowat in 1995, maar Mark Knopfler treed nog steeds op. Hij komt beslist nog wel een keer terug in mijn zwijmels. Groetjes van Rianne😊

   Like

 3. Regenboogvlinder schreef:

  Zeker ken ik Dire Straits, heerlijke muziek, maar niet precies de bandleden.
  Dank voor de uitleg, ik zie uit naar meer van deze Mark Knopfler.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s