Marskramerpad…(2)

Nu ik besloten heb om de oude handelsroute van 372km dwars door Nederland te gaan wandelen…. is er werk aan de winkel. Want op dit 372km lange Marskramerpad… (1) ga ik ervaren hoe vroegere marskramers met hun koopwaar visa versa tussen het Duitse Bad Bentheim en Scheveningen trokken. Onderweg kom ik langs oude handelssteden als Oldenzaal, Deventer en Amersfoort.

Als ik kijk naar het landschap waar ik doorheen wandel, weet ik zeker dat ik ga genieten. Want…

Het oostelijke deel van de route loopt door een afwisselend landschap over het licht glooiende land van Salland en Twente. Het middengedeelte doorkruist de Veluwe van Deventer naar Amersfoort. Het gaat vanuit het IJsseldal door de bossen van Hoederloo, het stuifzandgebied bij Kootwijk richting Gelderse Vallei. Het laatste deel van het Marskramerpad loopt via het Gooi, de Utrechtse heuvelrug door het Groene Hart om dan uiteindelijk te eindigen bij de Scheveningse duinen.

Mijn bedoeling is om op 9 augustus op pad te gaan en dit Marskramerpad in 24 dagen te gaan lopen. Ik hoop dat ik dan kan starten in Bad Bentheim, iets wat op het moment van het schrijven van dit Blog i.v.m. Corona niet mogelijk is. De wandelaars die nu op pad gaan, starten in Oldenzaal.

Ik loop het pad in een keer… maar omdat ik na vijf a zes dagen wandelen een rustdag wil nemen, denk ik er over na om die rustdag thuis door te brengen. Zo wandel ik vijf a zes dagen, heb ik een rustdag thuis wat ook leuk is voor het thuisfront. En kan ik mijn was thuis doen of wisselen voor schone. Daarna ga ik weer verder waar ik gebleven was. Een rustdag in een B&B of hotel kost ook een aardige duit, en voordat geld kan ik gemakkelijk op en neer naar huis met het OV.

Ik wil mijn slaapplek ook niet te veel vooruit plannen en het van week tot week bekijken, als dat mogelijk is. En ik heb het in mijn kop gekregen… wat Kreun & Steun { wil je Kreun en Steun beter leren kennen… lees dan eens Belevenissen van… } mij ten sterkste af raden… om met een tent, matje en slaapzak op pad te gaan. Gewoon een weekje uit proberen… Geloven Jullie het?? Kreun & Steun wel!! Die zeggen altijd, “Wat het vrouwtje in haar hoofd heeft, heeft zij niet in haar kont!!”

Nu ik mij aan het inlezen ben, en lid geworden ben op Facebook van de Marskramergroep, kom ik allerlei interessante dingen tegen. Want er zijn mij natuurlijk al veel wandelaars voorgegaan op dit pad, die op internet hun ervaringen delen. Zoals Gijs en Anja die op hun website het Marskramerpad in zijn geheel beschrijven, en er ook interessante info hebben staan betreffende het openbare vervoer.

Mijn vriendin Tilly attendeerde mij op de filmpjes van ‘Camille wandelt’, waarvan zijn etappes van dit pad op youtube te zien zijn. Ook wel handig om te kijken waar ik onderweg mee te maken krijg.

Ik heb al tot en met de zevende etappe gekeken, en al gemerkt dat ik de route niet alleen op GPS kan lopen. Er zijn af en toe best wel verschillen tussen de Wit Rode route markeringen, het Marskramerboekje, en de GPS route. Dus alleen focussen op de witrode markering is niet verstandig, en heb ik dat boekje echt wel nodig. De gps route heb ik altijd achter de hand als ik de weg soms kwijt zou raken.

Op de Facebook Marskramergroep houd ik de berichtjes in de gaten waar andere wandelaars overnachten, en die verwerk ik straks in de route. Zo zie ik meteen wat de alternatieven zijn onderweg. Op dit moment zijn er nog maar weinig mensen op pad, maar in het voorjaar gaan die berichtjes er zeker komen.

Ik probeer zoveel mogelijk te overnachten bij Vrienden op de Fiets om het een beetje betaalbaar te houden. Gelukkig ben je hier als wandelaar ook van Harte Welkom!!

In principe ga ik alleen op pad, maar sta er wel voor open, als iemand mij een paar dagen vergezeld. Natuurlijk moet ik dat wel ruim van te voren weten, want op de bonnefooi in je eentje lopen gaat misschien nog wel maar met tweeën zeker niet. Dus zullen die overnachtingen wel van tevoren gereserveerd moeten worden.

Het geeft zoveel plezier om weer bezig te zijn met de voorbereidingen, en om straks weer onderweg te zijn…

Update: Inmiddels ben ik al onderweg geweest op het Marskramerpad. Dit kun je lezen op mijn Openingspagina… Marskramerpad 2021 Mijn Reisdagboek

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Ohhhh …. spannend!!! De adrenaline stijgt al weer bij me. Een prachtige route … inderdaad door heel wat mooie stukjes. Ik wil graag 2 dagen met je mee lopen … 1 overnachting. Het liefst vanaf Bad Bentheim.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja leuk hé, die voorbereidingen alleen al. ik vind het leuk dat je twee dagen mee wandelt!😁

   Like

 2. Jolanda schreef:

  Wat leulk om zoiets te hebben om naar uit te kijken en alles voor te bereiden.
  Ik loop het trekvogelpad, tot nu toe nog in etappes als dagwandeling. maar ook daar heb ik buiten de gpx en de rood/witte bordjes af en toe het boekje nodig hoor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik heb er echt zin in om meerdere dagen onderweg te zijn, het wordt weer een heel avontuur.

   Like

 3. De voorpret is het halve werk en je geniet nu al. Leuk!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   De voorpret is het halve werk😁

   Like

 4. Neeltje schreef:

  Ik lees wel mee!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Gelukkig maar!!😁

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s