Zwijmelen op zaterdag…(25)

De Zwijmel van vandaag kwam zo’n vijftien jaar geleden al op mijn pad. Ik was helemaal verkocht, alleen al door dat hele kleine stukje… naar wat mijn mening een beetje op Gregoriaanse zang lijkt.

Mijn voorliefde voor het Gregoriaanse…

In een katholiek gezin zoals het onze werden veel verplichtingen op het gebied van de geloofsbeleving nageleefd. Een van die verplichtingen was het bezoek aan het Lof op zondagmiddag. Dit was eind jaren vijftig begin jaren zestig, en moest ik in mijn herinnering op zondagmiddag zo rond half vier naar het lof.

De benaming Lof komt van het woord “loven” prijzen, verheerlijken. Een katholieke gebedsdienst met zang. Het Lof dateert waarschijnlijk al vanuit dertiende eeuw en raakte in de 15de en 16de eeuw verspreid over Europa.

De vrije zondagmiddag werd na het ook al verplichte kerkbezoek op zondagmorgen, gebroken door die verplichting. Ik woonde amper 500 meter van de kerk… maar je had niets aan een vrije zondagmiddag, want voordat je er erg in had was het al weer tijd om naar het Lof te gaan.

Mijn voorliefde voor Gregoriaanse muziek zou hier hier ontstaan kunnen zijn, maar ook door het feit dat mijn moeder drie zussen had, die in het klooster van de ‘Zusters van de Choorstraat‘ in Den Bosch zaten. Ik was daar regelmatig op bezoek want er was altijd wel een kloosterfeest te vieren. En dat begon natuurlijk altijd met een Heilige mis, waar die nonnen dan als nachtegaaltjes in het latijn zongen. Prachtig vond ik het toen, al was ik als klein kind altijd weer blij dat die Heilige mis uit was, en ik in de kloostertuin kon gaan spelen.

Ik vond die gezangen altijd erg mooi en een er van, het Ave Verum Corpus van Mozart laat ik hieronder horen.

Ave verum corpus is een korte eucharistische hymne uit de veertiende eeuw,
die door verschillende componisten op muziek is gezet. De tekst word wel toegeschreven aan paus Innocentius VI, en is gebaseerd op een gedicht uit
een veertiende eeuws manuscript uit de abdij van het eiland Reichenau in
de Bodensee. Het gedicht is een meditatie op het katholieke geloof in
Jezus werkelijke tegenwoordigheid, In het sacrament van de Eucharistie.
Mozart schreef zijn Ave zes maanden voor zijn dood voor zijn vriend Anton Stoll.

Ave ave verum corpus
natum de Maria Virgine
Vere passum immolatum
in cruce pro homine

Cujus latus perforatum
unda fluxit cum sanguine

Esto nobis praegus tatum
in mortis examine
in mortis examine

Voor meer Zwijmelen op Zaterdag luisteren ga je naar Natasja

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Je kunt mij niet meer verwennen dan met het Ave verum corpus van Mozart en jouw prachtige persoonlijke verhaal. Hoe vervelend het soms ook was die zondagmiddagen het legt wel een basis voor je muziekkennis en -interesse in je jeugd zo.
  Wist je dat er een online cursus gregoriaans zingen van Herman Finkes is?
  Ik heb het destijds nog overwogen om mee te doen maar uiteindelijk niet gedaan. Mijn stem laat het nogal eens afweten midden in een passioneel zangmoment. Was ookde reden dat ik gestopt ben met zingen op een koor.
  Dank voor dit mooie verhaal en muziek. Een fijn weekend.

  Like

 2. Rikit schreef:

  Dank je wel AnneMarie, dat zijn er al twee die hier van kunnen genieten. Ik heb dat wel voorbij zien komen van Herman Finkers, maar dat is niet aan mij besteed gezien mijn zangkwaliteiten. Maar misschien valt dit in het Gregoriaans allemaal wel mee. Maar ik bespeel al een muziekinstrument, en daarin zou ik wel in een kwartet of kwintet willen spelen met klassieke stukken. Maar ik heb nog geen moeite gedaan om gelijkgestemden hierin te vinden.

  Like

 3. Melody schreef:

  Schitterend..Ik snap dus wel waarom je het zo mooi vindt 😉

  Geloof… uit een niet-kerkelijk gezin… bewust gekozen voor doop & belijdenis en vele functies + theologie studie … oorlog in de tent… pfew… en toen nog het eea … dus nee lamadamaniemeerdoedan
  Ieder zijn eigen 😉

  Fijn weekend hoe dan ook.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Wij waren katholiek maar niet meer dan dat, en ja als je dan ook nog tantes in het klooster hebt…wordt je er wel mee besmet. Nu heb ik er niets meer mee, kom er alleen nog bij minder leuke aangelegenheden!!

   Like

 4. Regenboogvlinder schreef:

  Naar het Lof, ik vond het altijd wel bijzonder. Maar wanneer ik ermee gestopt ben, ik denk toen ik van de lagere school af was. Prachtig stuk muziek hoor! Ik had ook een tante in het klooster. We noemden haar Tante Zuster. Altijd een goede band gehad. Familiebezoekjes 2x per jaar waren altijd een feest!

  Geliked door 1 persoon

 5. Rikit schreef:

  Wij mochten de drie tantes altijd bij de voornaam noemen., maar vriendjes van mij hadden het ook altijd over een Tante zuster!!

  Like

  1. Regenboogvlinder schreef:

   Mijn tante (zus van mijn vader) was de oudste van 4 en werd vroeger altijd Zus genoemd. Zo werd een oudste dochter vaak genoemd.
   Dus ze bleef Zus toen ze met 16 jaar het klooster in ging en voor neefjes en nichtjes werd ze tante Zuster.

   Geliked door 1 persoon

 6. Poeh… ik benijd je niet om de ingevulde zondagen.
  En ik vroeg me ineens af waarom veel oude steden allemaal een Choorstraat hebben. Koorstraat dus. Van Chorus.
  Weer wat geleerd.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   In mijn beleving was dit elke zondag…. Een broer van mij vertelde gisteren, dat wij in onze familie alleen in mei (maria maand) en oktober (???) naar het Lof gingen. Van de Choorstraat in andere steden heb ik geen weet van, maar zo leer ik weer iets van Jou Natasja 😁😁

   Like

 7. Dironjo schreef:

  Prachtig! Echt mooi. Ik heb genoten.

  Met het geloof heb ik niet zoveel. Mijn vader was katholiek, mijn moeder was Apostolisch. Je had het nieuwe en het oude. Ze lagen constant met elkaar overhoop. Mijn oma heeft het geloof een negatieve klank gegeven. Toch geloof ik wel. Van binnen. Omdat ik het zo voel. En het mij niet is opgelegd zoals vroeger bij mijn moeder.

  Liefs Joanne

  Like

 8. krabbels65 schreef:

  Ik heb een paar keer geprobeerd om te reageren maar het mislukte steeds. Vandaar die test.

  Prachtig nummer! Heel mooi. Ik heb echt genoten.

  Mijn vader was katholiek, mijn moeder Apostolisch. Het oude en het nieuwe had je daarvan. En ze lagen constant met elkaar overhoop. Mijn oma heeft het geloof een negatieve klank gegeven. Ik geloof wel. Van binnen. Het is een gevoel en niet iets wat vroeger bij mijn moeder is opgelegd.

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je Joanne dat je het mooi vind. Het verrast mij de de meesten het mooi vinden…Ik ben gedoopt en katholiek opgevoed, maar heb er verder
   niets mee. Wel geloof ik dat er iets moet zijn. Ik heb al zoveel onverklaarbare dingen meegemaakt, dat ik zeg “dit kan geen toeval zijn.” Hopelijk kom ik daar ooit nog eens achter…

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s