Wandeling Plasmolen – Sint Jansberg…

Voor mijn wekelijkse wandeling met Tilly, kan ik putten uit de vele wandelingen die ik inmiddels met Komoot al gemaakt heb. Maar het blijft leuk om iets nieuws te bedenken en/of te plannen, en zo ook heb ik deze wandeling  bij Plasmolen gemaakt. Een omgeving waar ik eind jaren 50, wel eens met mijn ouders ben geweest.

En zo wandelen wij op de laatste dag van Februari en beginnen onze route op het parkeerterrein van de Mookerplas. De Mookerplas ooit ontstaan uit een zand- en grindwinning die in jaren 50 begon en tot in de jaren 90 duurde.

Hier ligt een groot recreatiegebied, en wij lopen langs de jachthaven van ‘De Grote Siep’ zoals het hier genoemd wordt. Het is wat mistig en af en toe is er een flauw zonnetje, en zo rond half tien in de vroege ochtend is het hier heerlijk rustig wandelen. Wij zien een paar vissers en er zitten twee aalscholvers op een tak in de mist.

Als er aan de rechterkant het strandbad verschijnt, lopen wij rechtdoor richting de Rijksweg. Er staat op een hek een afbeelding van een hele grote wandelschoen die ik herken, want met de 4Daagse komen we hier ook voorbij.

Hier slaan wij rechtsaf en even verderop weer naar links, net als bij de ‘Dag van Groesbeek’. Hier komen wij in het natuurgebied van De Sint-Jansberg, een sprookjesachtig landgoed. Met natuur én cultuur… met beboste hellingen, moeras en akkers.

Wij lopen over een pad richting Sint Jansberg, De twee hoogste hellingen zijn de Kiekberg (77 meter) en de Sint-Maartensberg (66 meter). Het zijn maar twee kleine puisten, maar als je er voor staat zijn ze toch wel indrukwekkend. Voor een van die puisten slaan wij rechtsaf, en ziet Tilly al weer een steentje liggen. Zij heeft daar toch wel een geoefend oog voor vind ik, want vaak ziet zij ze als eerste liggen… op de grond, in een boomstam.

Deze wandeling gaat deels over het Pieterpad / Walk of Wisdom / Maas Niederrheinpad, wat doorgaans prachtig wandelen is. Het eerste anderhalf uur is het nog rustig wandelen en is het soms zo stil, dat wij alleen onze eigen voetstappen horen op de knisperende bladeren.

Daarna komen wij met regelmaat Pieterpad lopers tegen, allen hebben zij het Pieterpad-boekje bij zich en dus gemakkelijk te herkennen. Met de mountainbikers valt het gelukkig mee, maar ze zijn er wel.

De nevel wil maar niet optrekken, het voelt mysterieus aan. Op de hoger gelegen stukken lopen wij in de wolken lijkt het. Er zit ook minder zuurstof in de lucht want het klimmen gaat zwaar. Tilly en ik krijgen in deze omgeving echt een Camino gevoel…”Wanneer mogen wij weer”. Wat een prachtige paden hier, echt een Wauw gevoel!! Hier ben ik in mijn element…. En voor de Backpackers onder ons… hier kun je trainen met bergje op en bergje af….

Boven op de Sint Jansberg komen wij bij een grote waterplas.

Af en toe begrijp ik Wanda (Komoot navigatie) niet zo goed, want hier loopt het pad rechtdoor over een bruggetje tussen deze twee watertjes. Loop ik rechtdoor zegt ze even later “Keer om”. Sla ik rechtsaf is het ook niet goed. Toch wel een moeilijke tante hoor, en zo besluiten Tilly en ik toch maar het pad rechtsaf te nemen. Tweehonderd meter verder vind ze het ineens wel goed, Pfff moe wordt je er van!!

Het eerste bankje om te pauzeren kwam al heel snel met een toepasselijke tekst “Kleine nietige beloning voor langdurige ontberingen”. Maar dat tweede bankje wil maar niet komen, dus gaan wij voor een boomstronk want er wordt veel gekapt in het bos. En dat zit ook best lekker, niks mis mee… de schoenen gaan uit en de koffie laat zich heerlijk smaken.

Wij lopen langs een horizontale eik, altijd weer bijzonder om te zien hoe een boom kan groeien. Aan een zijde wordt ie nu ondersteund, zodat de wandelaar zijn pad kan vervolgen.

Als wij het natuurgebied van Sint Jansberg achter ons laten komen wij een bankje tegen. Hier liggen op het oog een paar gewone uit de kluiten gewassen stenen. Het blijken Zwerfkeien te zijn, en elke kei heeft een plaatje met beschrijving. Geopaden

Dat vraagt om een nader onderzoek… Heel bijzonder hoe zwerfstenen van 300.000 – 130.000 jaar oud via toenmalige gletschers vanuit Zuid-Zweden hier terecht zijn gekomen… Allemaal hebben ze een gladde kant waaraan je kunt zien wat voor gesteente het is. Mooi gezaagd zou je ze kunnen gebruiken voor een marmeren vloer.

Ons pad leid naar de Mookerheide, maar vandaag laten wij die rechts liggen. In een volgende wandeling die wij hier gaan wandelen, zit de Mookerheide er wel in verwerkt.

In de verte… ik denk hemelsbreed 4 kilometer zien wij de twee kerkspitsen van Cuijk staan, de mist is opgetrokken. Voor de Mookerhei gaan wij linksaf via de Startsedalweg, wat een prachtig rustig pad is. Nog even genieten van de laatste kilometers….

Toch kiezen wij er voor om het laatste stuk langs de Rijksweg terug te lopen, er is genoeg geklommen voor vandaag. Iets anders dan gepland… want eigenlijk gaat de route over de Zevendalseweg die in Plasmolen uit komt.

Deze Wandelroute vind je op Komoot: Wandeling Plasmolen – Sint Jansberg

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat een mooie wandeling.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Was jammer dat de mist zo lang bleef hangen. Maar zeker een mooie omgeving. Ik heb inmiddels hier al twee verdere wandelingen gepland😊

   Geliked door 1 persoon

 2. Lijkt me een prachtwandeling! Ooit als we het Pieterpad af gaan lopen, komen we hier!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het is een mooie omgeving waar ik zeker nog vaker ga wandelen. Het Pieterpad ga ik zeker nog wel een keer doen, maar dit jaar eerst het Marskramerpad. Ik heb er nu al zin in😊😋

   Like

 3. mariawandelt schreef:

  Wat een mooie wandeling. Ik kan niet wachten tot ik verder kan met het Pieterpad! Al ben ik nog lang niet zo ver dat ik in dit mooie gebied kom, het is overal zo mooi!

  Like

  1. Rikit schreef:

   Ik hoorde zondag dat ze het zuidelijk gelegen Pieterpad het mooiste vinden. Ik moet het nog gaan ervaren, maar dit jaar is het Marskramerpad aan de beurt.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s