Zwijmelen op Zaterdag…(31)

on

Het nummer La Vie En Rose, een lied van Edith Piaf had ik klaar staan voor deze week. Niet van haarzelf maar van Acordeonist Richard Galliano, waar Zwijmel 12 ook al aan gewijd was. Maar ere wie ere toe komt en dat is toch aan Edith Piaf zelf.

La vie en rose (Frans voor “Leven in roze”, vrij vertaald: “het rooskleurige leven”), is één van de bekendere chansons van Édith Piaf.

Piaf maakte het lied populair in 1946. De tekst is geschreven door Piaf zelf, en de melodie was van de hand van “Louiguy” (Louis Gugliemi). In eerste instantie dachten Piaf en het schrijversteam dat het chanson geen succes zou zijn en ook niet zou worden. Het werd echter een publiekslieveling. Vanwege de populariteit zou het lied op meerdere van haar albums terechtkomen en in 1998 werd een documentaire over Édith Piaf ook getiteld naar dit lied: La Vie en Rose een biografisch drama over het bewogen leven van Edith Piaf. De film volgt haar vanaf haar ellendige jeugd in de straten van Parijs tot haar internationale doorbraak en daaropvolgend neergang.

Tekst: La vie en rose – Nederlandse vertaling

Hij heeft van die ogen die de mijne doen neerslaan
Een lach die op zijn mond verdwijnt
Dit is het ongeretoucheerde portret
Van de man bij wie ik hoor

Wanneer hij me in zijn armen neemt
En zachtjes wat tegen me zegt
Dan zie ik het leven door een roze bril
Hij zegt me liefdeswoordjes
Alledaagse woordjes
En dat doet me iets
Hij is in mijn hart binnengedrongen
Een portie geluk
Waarvan ik de oorzaak ken
Het is hij voor mij
Mij voor hem in het leven
Hij heeft het me gezegd, het gezworen
Voor het leven
En zodra ik hem opmerk
Dan voel ik
Mijn hart kloppen

Eindeloze liefdesnachten
Een immens geluk dat zijn plaats inneemt
Verveling en verdriet gaan over
Gelukkig, zo dolgelukkig

Wanneer hij me in zijn armen neemt
En zachtjes wat tegen me zegt
Dan zie ik het leven door een roze bril
Hij zegt me liefdeswoordjes
Alledaagse woordjes
En dat doet me iets
Hij is in mijn hart binnengedrongen
Een portie geluk
Waarvan ik de oorzaak ken
Het is jij voor mij
Ik voor jou in het leven
Je hebt het me gezegd, het gezworen
Voor het leven
En zodra ik je opmerk
Dan voel ik
Mijn hart kloppen

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar ’t Pumpke

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Ik waan me in Parijs. Edith Piaf is Parijs. Uit alle ellende komt dan een prachtig mens voort. Ze zal plezier beleefd hebben aan haar succes maar minstens zoveel verdriet hebben gehad. Een fijne zwijmel voor de late avond.

  Like

 2. Rikit schreef:

  Dank je wel AnneMarie. De ellende van het leven, geven vaak de mooiste liedjes in welke taal dan ook. Mijn volgende Zwijmel is van het zelfde La Vie En Rose, maar dan klinkt het heel anders. Edith Piaf heeft deze ellende meegemaakt, en dat maakt het lied!!

  Like

 3. Melody schreef:

  Dit is dan de uitzondering die de regel bevestigt… .jeweetwel frans enzo 😉

  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Voorlopig ben je weer van mij af met mijn Frans gedoe!!😉😉

   Like

 4. skar schreef:

  Ze was echt het boegbeeld mede van de Franse muziek, prachtige vrouw, prachtig lied, als ik me niet vergis en meestal doe ik dat niet, maakte later een veel jongere artieste Grace Jones haar versie van dit nummer, niet slecht, maar Edith Piaf blijft Edith Piaf…
  Fijn weekend!!!

  Like

 5. Een ras-echte zwijmel!
  Mooi om eens goed naar te luisteren (komt bij mij niet vaak voorbij) en mooi om ook de tekst een te lezen. Ik had géén idee.

  Geliked door 1 persoon

 6. Neeltje schreef:

  Je hoort hett leven in haar stem.

  Like

  1. Neeltje schreef:

   Min een t.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s