Zwijmelen op Zaterdag… (37)

Het nummer ‘Ain’t Got No, I Got Life’. van Nina simone heb ik al enkele weken als Zwijmel klaar staan. Klaar voor het juiste moment… enToevallig hoorde ik haar deze week met dit nummer op de radio en werd ik er weer aan herinnerd!

Dus vandaag gekozen voor Nina Simone met de single ‘Ain’t Got No, I Got Life’. Een nummer wat uit kwam in 1968. Het was een cover van een lied dat oorspronkelijk afkomstig uit de musical Hair (1967) kwam. Dit nummer is een van Nina’s Simones grootste hits en is een medley uit de musical Hair.

In het nummer drukt Simone uit dat ze nadenkt over de dingen die ze niet heeft of wil, terwijl ze trots is op de dingen die ze heeft.

Nina Simone was een prominente activiste in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de jaren vijftig en zestig. Ze maakte met eigen ogen de segregatie en discriminatie van die tijd mee. Ondanks haar natuurlijke muzikaliteit en opleiding als klassiek pianiste, kreeg ze vanwege de kleur van haar huid geen toegang tot het prestigieuze Curtis Institute of Music in Philadelphia.

Simones persoonlijke ervaringen en die van Afro-Amerikanen door de geschiedenis heen geven extra betekenis aan een van de andere verzen van het lied:

Een tweede nummer wat ik graag wil laten horen is Nina Simone’s volkslied van bevrijding ‘Feeling Good’. Geschreven voor een musical uit 1964, en daarna door tientallen artiesten gecoverd. In zijn oorspronkelijke arrangement leek ‘Feeling Good’ – zoals gezongen door Cy Grant in het VK, en Gilbert Price op Broadway – nauwelijks het soort nummer dat de wereld in vuur en vlam zou zetten.

Nina Simone lukte het wel om de essentie van het nummer te vinden. In 1965 brachten zij en haar arrangeur Hal Mooney een bigband binnen, gaven het een swing en een kick.

Nina Simone’s rebellengeest zorgde voor een verbluffende vocale prestatie. Nina’s “Feeling Good”, die tijdens de gisting van de burgerrechtenprotesten werd uitgebracht.

Het was een uiting van het brandende verlangen naar vrijheid van die beweging.

9 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

 2. Regenboogvlinder schreef:

  Geweldige nummers!!! Wat geweldig was die vrouw toch!
  Fijn weekend!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het weekend zit er haast op maar wens je alvast een hele prettige week toe..

   Geliked door 1 persoon

 3. Neeltje schreef:

  Prachtig nummer! Zo vol betekenis.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Zeker in deze tijd heeft het heel veel betekenis.

   Geliked door 1 persoon

 4. AnneMarie schreef:

  Wat een krachtige stem had ze, daar kon ze de mooiste liederen mee vertolken. Het was lang geleden dat ik deze songs gehoord heb.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Toen Ain’t Got No, I Got Life’ uit kwam, werd het nummer veelvuldig door mijn broer gedraaid. Ik was er meteen weg van, en vond het dan ook leuk dat ik het van de week. ook weer op de radio hoorde, terwijl ik het al als Zwijmel klaar had staan.

   Geliked door 1 persoon

   1. AnneMarie schreef:

    Grappig is dat. Altijd een beetje bevestiging dat je het goed doet.

    Geliked door 1 persoon

 5. Natasja schreef:

  Grappig. dit nummer is de afgelopen weken heel vaak in mijn hoofd geweest.
  Nu ik gescheiden ben en echt een stap terug heb moeten doen qua luxe en alles wat ik had, heb ik ook heel vaak mijn zegeningen geteld en gekeken naar wat ik nog wel had. En daar ben ik zo ontzettend dankbaar voor.
  Dus ja… deze zwijmel spreekt me zeer aan!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s