Zwijmelen op Zaterdag… (39)

De Zwijmel vandaag is ‘Dansen aan Zee’ van BLØF. Dit nummer kende ik al, maar de clip die ik op You Tube jaren geleden tegen kwam, waarin zij samen met Christina Branco dit nummer ten gehore brachten, kende ik niet. Het was een optreden in het Amsterdamse Paradiso. Ik vond dit toen en ook nu nog zo’n puur optreden, dat ik hier vandaag aandacht aan wil besteden.

Sindsdien ben ik een grote fan geworden van Christina Branco, waar ik in latere Zwijmels op Zaterdag zeker nog aandacht aan zal besteden.

Korte Biografie Christian Branco:

Zij is een Portugese Fado zangeres, maar aanvankelijk zong Cristina jazz en andere Portugese muziek. Haar grootvader bracht haar in aanraking met de fado van Amália Rodrigues. Dit deed haar besluiten zich hierop toe te leggen. Christina Branco zingt fado in een modern jasje.

Al sinds het begin van haar carrière is Branco veelvuldig actief in Nederland. In 1997 bracht ze het live-album Cristina Branco in Holland uit, dat opgenomen was in Zaal 100 in Amsterdam.

Haar echte doorbraak bij het Nederlandse publiek volgde in 2000 met haar album Canta Slauerhoff, waarop ze door Mila Vidal Paletti ( een Portugese dichteres uit Lissabon, die sinds 1970 in Nederland woont ) vertaalde gedichten van J. Slauerhoff zingt.

Samenwerking met Bløf: De grote doorbraak in Nederland komt als ze tijdens Paradiso live, een duet met Bløf zingt. Het nummer ‘Dansen aan Zee’ wordt door Pascal Jakobsen in het Nederlands gezongen… en door Cristina Branco in het Portugees. Nadat iedereen ademloos naar het eerste couplet van Cristina heeft geluisterd, barst het publiek in een enorm gejuich uit.

De wijze waarop dit gebeurde is uniek in de Nederlands pop -geschiedenis. Deze gebeurtenis was zelf zo bijzonder dat er een kleine documentaire over gemaakt is.

Bløf: Het was één van Bløfs mooiste samenwerkingen ooit, omdat die zo spontaan tot stand gekomen was. We kenden elkaar niet, we gingen zitten en het was duidelijk dat Cristina haar huiswerk had gedaan. Als ik het erover heb, krijg ik weer kippenvel. Er ging een zucht door de zaal en ze kreeg bij haar eerste noten spontaan een groots applaus. Tot op de dag van vandaag krijg ik daar weer een brok van in mijn keel, omdat het zo echt was.”

Het kippenvel wat Bløf ervaarde, heb ik ook… Hoe vaak ik het ook luister… Telkens weer ervaar ik een kippenvel moment. Heel bijzonder…

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar ’t Pumpke

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Nou hier zit er nog een hoor met kippenvel. Wat klinkt dat fantastisch. Echt genieten.
  Zo wie zo was Dansen aan Zee van Blof een favoriet toen en als ik dit hoor wordt ik er emo van.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Gelukkig dat ik niet de enige ben die dit heeft. Telkens weer raakt het mij, en wordt ik er geëmotioneerd van. Dat is het mooie aan muziek want muziek kan alles. Het kan je ontroeren, vrolijk stemmen, opzwepen, verdrietig maken of kippenvel geven.😍

   Like

   1. AnneMarie schreef:

    Vorige week een hele midweek zonder muziek gedaan. Oh wat was ik blij weer thuis te zijn en weer muziek te kunnen horen.

    Geliked door 1 persoon

 2. Rikit schreef:

  Fijn dat je er weer bent, ik maakte mij al ongerust!!

  Like

 3. Natasja schreef:

  Wat ontzettend mooi! Van genoten!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Fijn dat je er van genoten hebt Natasja!!

   Like

 4. gewoonzoalsikben schreef:

  Een late reactie maar wauw ook kippenvel hier ! En fado muziek ,kom maar op want daar hou ik van .
  Liefs Elisabeth

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Fijn dat Jij hier ook zo van geniet Elisabeth😁 Christina Branco komt zeker nog een paar keer aan bod, zowel Jazz als Fado. Maar eerst maar eens wegwerken wat ik nog allemaal klaar heb staan. Liefs, Rianne

   Geliked door 1 persoon

 5. Dironjo schreef:

  Wat een prachtige uitvoering van dit nummer. Zo mooi. Een paar keer geluisterd en werd er een beetje emotioneel van. Zo genoten.
  Dankjewel!

  Liefs Joanne

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Joanne dat Jij net als ik, het zo mooi vind. Dit is zo puur dat ik telkens weer geëmotioneerd raak, en ik het echt al tientallen gehoord zo mooi… 😘

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s