Ons Kloosterpad…

on

Wij hebben in Nederland er weer een LAW’S… of Streekpad bij. Een wandelpad die ik zeker op mijn lijstje ga zetten , van “die wil ik beslist wandelen.”

Het heet ‘Ons Kloosterpad’

Abdij De Koningshoeven

Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Brabants Kloosterjaar. Dat wordt gevierd met allerlei feestelijke activiteiten, boeken en publicaties, exposities, en uiteraard met speciaal gebrouwen Jubileum-kloosterbier en andere kloosterproducten.

En belangrijk voor ons ‘Wandelaars’ een bijzonder wandelpad langs vijftig kloosterplekken.

Speciaal voor het Kloosterjaar is een 330 kilometer lang wandelpad samengesteld. Op 30 april werd dit pad feestelijk geopend, en vanaf 1 mei was dit pad voor het eerst te bewandelen.

Ons Kloosterpad is één van de vele activiteiten in het kader van het Jaar van het Brabants Kloosterleven.

Ons Kloosterpad is een wandelpad van 330 kilometer langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Midden- en Oost-Brabant. De tocht kan worden gelopen in vijftien etappes – variërend van 16,5 tot 28 kilometer – van klooster naar klooster. 

Het wandelpad is ontstaan uit een samenwerking tussen kloosterlingen, gemeenten, vrijwilligers en de provincie. Het is een wandeltocht die uitnodigt tot reflectie en bezinning, want de waarden die de kloosters vertegenwoordigen zijn actueler dan ooit. Hoe organiseren we de zorg voor elkaar, waar vinden we rust, hoe kunnen we beter en duurzamer in onze levensbehoefte voorzien?  

In het Bindboek vind je beschrijvingen van vijftien kloosterlocaties die je onderweg, tijdens het lopen van Ons Kloosterpad, tegenkomt. Het boek bevat ook de wandelkaarten van de vijftien etappes met meer bijzondere kloosters, abdijen en kapelletjes door het landschap, dorpen en steden van de provincie Noord-Brabant.

Deze gids wil ook een inspiratieboek zijn .In het Bindboek lees je verhalen van de mensen die leefden of nog steeds leven en werken in de Brabantse kloostergemeenschappen. Dat doen ze vanuit hun eigen geloof, waarden en overtuigingen. Al honderden jaren lang stellen kloosterlingen zichzelf vragen als “Kan ik met minder leven of kan ik van betekenis zijn voor een ander?

In hun levenswijze laten kloosterlingen zien hoe zij, vanuit deze vragen, aan de wereld willen bijdragen. Wat kunnen we hiervan leren? Onderweg kun je het bindboek verrijken met je eigen ervaringen en overpeinzingen. Tijd voor bezinning en inspiratie vanuit eeuwenoude waarden naar betekenissen voor nu.

Meteen toen het Bindboek te koop was, heb ik het besteld bij de ‘Abdij van Berne’ in Heeswijk Dinther. Vandaag ben ik het boek samen met Tilly op wezen halen, en hebben wij weer genoeg te lezen over ‘Ons Kloosterpad’. Want als ik dit jaar het Marskramerpad heb gelopen, moet ik toch weer iets nieuws gaan bedenken, en dat zou zo maar dit wandelpad kunnen zijn.

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Kun je ook overnachten in die kloosters?

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Niet in alle kloosters heb ik even nagekeken op Brabants Kloosterleven. Daar staan alle etappes beschreven met mogelijkheid tot overnachting in klooster of niet.

   Like

   1. Dank je wel, Ga ik ook eens even bekijken.

    Geliked door 1 persoon

 2. Dank je wel. Ga ik ook eens bekijken.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s