Zwijmelen op Zaterdag… (42)

on

Ik heb al heel wat concepten klaar staan voor Zwijmelen op Zaterdag, van muziek waar ik aandacht aan wil besteden. Dus ga ik eerst die conceptenlijst maar eens afwerken.

Italië heeft een hele rijke muziekcultuur. Een paar grote namen zoals Laura Pausini, Eros Ramazzotti en Zucchero zijn ook in Nederland bij een groot publiek populair. Ik luister er graag naar en zal in volgende Zwijmels op Zaterdag, er nog vaker aandacht aan besteden.

Vandaag besteed ik mijn Zwijmel aan de Italiaanse zanger Zucchero, één van de grootste Italiaanse artiesten en heeft één van de meest krachtige en karakteristieke stemmen uit de popgeschiedenis.  Wil je weten wie deze zanger is…raad ik je aan dit artikel van Zucchero te lezen.

De eerste clip die je ziet en hoort is van een optreden van Zucchero met Miles Davis. Miles Dewey Davis III was een Amerikaans jazzcomponist, trompettist en multi-instrumentalist. Hij wordt beschouwd als een van de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw.

Het verhaal van hoe Zucchero, als opkomend Italiaanse zangeres, uiteindelijk een nummer opnam met een legende als Miles Davis, is behoorlijk verbazingwekkend. Davis was op tournee door Europa toen hij het nummer “Dune Mosse” hoorde van Zucchero’s album uit 1987, “Blue’s”. Davis had geen idee wie Zucchero was, of waar hij over zong. Maar hij wist dat hij met hem op dat nummer moest spelen.

Dus liet de Amerikaanse jazztrompettist zijn team contact opnemen met de Italiaanse zanger en niet lang daarna ontmoetten de twee artiesten elkaar in New York City om een nieuwe versie van “Dune Mosse” op te nemen.

Na de opname gingen Davis en Zucchero naar een restaurant waar de jazzlegende hem deze wijsheid uitsprak: “Ik hou van je stem, ik hou van je muziek. Maar je moet in het Italiaans zingen ”, herinnert Zucchero zich. “Het is unieker. Het is exotischer. “

Vorig jaar toen Italië voor de tweede keer in Lockdown was, speelde Zucchero op een leeg San Marcoplein in Venetië. Hij speelde een speciale versie van het bekende nummer II Volo om de tijd wat te doden. Maar vooral zoals Zucchero vertelde, om Covid-19 te doen verdwijnen.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar ’t Pumpke

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Ik moet een beetje wennen aan de eerste plaat. Jazz en dan in het italiaans gezonnen. De tweede is wel een bekende, eigenlijk van lang geleden.
  Heb er van genoten iig.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Het karakteristieke geluid van Miles Davis is inderdaad apart.

   Geliked door 1 persoon

 2. Regenboogvlinder schreef:

  Het eerste nummer kende ik ook niet.. het 2e heel vaag.
  Maar wat een aparte stem heeft die man zeg! Mooie bijdrage!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s