Kleine pauze…

Mijn laatste wandeling is al weer een week geleden, en hoewel ik eigenlijk elke dag wel op pad wil, heb ik een kleine rustpauze ingelast. Bij de wandeling op het Klompenpad Paradijspad… heb ik mijn kniebanden wat verrekt (zelf diagnose).

Het zorgt voor wat pijnlijk ongemak en draag nu een knieband die wat verlichting geeft.

Zelfdiagnose

Dus neem ik even een pauze en dat komt goed uit, want mijn wandelschoenen verdienen ook een grote beurt.

Ik heb er al eerder over geschreven, maar vertel onder mijn ‘Kleine Pauze’ verhaal het hier nog maar een keer. Het is zo belangrijk om dat regelmatig te doen, maar ik moet bekennen dat ik hier zelf ook een heel slecht voorbeeld in ben. Vooral het belangrijke grote onderhoud vergeet ik wel eens, en doe het pas als ik natte voeten heb gekregen.Te laat dus…

Maar ze zijn weer gereinigd volgens onderstaand recept. Als ze weer opgedroogd zijn kunnen ze volgende week naar de schoenmaker voor een nieuwe onderkant. Samen met mijn nieuwe zooltjes van Voetcentrum Den Bosch ben ik er dan helemaal klaar voor.

Mijn voeten staan er op bovenstaand plaatje niet bij,  want ik loop naast mijn schoenen. En bij Voetcentrum Den Bosch hebben ze het op weten te lossen, wat bij diverse podotherapeuten in Oss niet gelukt is. Waar het hem precies in zit weet ik niet… ze zeiden dat ze het anders gingen benaderen. Hoe dan ook… het heeft geholpen.

Kreun en Steun… Lees: Belevenissen van… (4)  hebben zo meteen niet veel meer te vertellen.  Maar hen kennende laten zij het hier niet bij zitten,  want zij maken met mij… op onze vele wandelingen nog genoeg mee om over te roddelen.

Nu ik toch een kleine pauze maak, maak ik maar meteen  gebruik om het over mijn Frozen Shoulder te hebben, want die blessure is er ook nog steeds. Ik doe nog trouw, maar niet te overdreven mijn oefeningen en merk al verbetering. Waar ik dat aan merk? Heel eenvoudig… ik kan op mijn rug mijn bh sluiting weer dicht maken. Dus zal het op termijn daarmee wel goed komen.

En als ik nou toch alles aan het op noemen ben waar ik last van heb of had. Ook de beet van een of ander insect Tekenbeet of niet… is weer verdwenen. hopelijk krijg ik hier verder geen naweeën van. ik ga er maar van uit dat de dokter gelijk heeft gehad, toen zij zei dat het geen teek is geweest..

Hieronder het belangrijke onderhoud van je Wandelschoen.

Onderhoud van wandelschoenen is erg belangrijk. Zeker wanneer je lang plezier wilt hebben van je trouwe (en meestal dure…) stappers, is het aan te raden ze regelmatig goed schoon te maken en te behandelen. Het onderhoud is afhankelijk van het materiaal waar je wandelschoenen van gemaakt zijn. Zo heeft leer een andere behandeling nodig dan nylon, en is het van belang wandelschoenen met Gore-Tex af en toe een ‘badje’ te geven. In dit weblog lees je alles over het onderhoud van wandelschoenen.

Laat je wandelschoenen altijd goed drogen

Zorg er altijd voor dat je je wandelschoenen goed laat drogen na een wandeling. Haal het liefst de binnenzool uit de schoen, veters los en trek de tong naar voren. Zijn je schoenen erg nat geworden door zweet of regen, haal dan je veters er ook uit en stop eventueel kranten of keukenpapier in je schoenen om het vocht op te nemen. Let op: droog je schoenen altijd bij kamertemperatuur en liefst niet vol in de zon. Zet ze zeker niet bij de verwarming en probeer je schoenen ook niet droog te föhnen.

Verwijder het vuil aan de buitenzijde met borstel en lauwwarm water

Nadat je schoenen goed droog zijn, is het van belang het grove vuil te verwijderen. Dit kun je doen met behulp van een borstel en lauwwarm water. Gebruik geen schoonmaakmiddelen (tenzij dit speciaal is ontwikkeld voor het schoonmaken van wandelschoenen), dit kan het materiaal aantasten. Het is handig de veters tijdens dit poetsen te verwijderen, zodat je het vuil ook daar weg kunt halen.

Maak ook de binnenkant van je wandelschoenen schoon

Is de binnenkant van je wandelschoenen van leer of kunststof, dan kun je dit schoonmaken met een sponsje, zachte borstel, lauwwarm water en eventueel natuurzeep. Let op: gebruik nooit heet water in leren schoenen. Hierdoor kunnen ze uitdrogen en scheuren.

Geef wandelschoenen met Gore-Tex af en toe een badje

Veel schoenen hebben tegenwoordig een laagje Gore-Tex om ze goed waterdicht en ademend te maken. De poriën van Gore-Tex kunnen verstopt raken, waardoor je eerder klamme voeten krijgt. Om dit te voorkomen kun je eens per jaar je schoenen vullen met lauwwarm water en een druppeltje azijn en afwasmiddel. Spoel na 5 tot 10 minuten je schoenen af met lauwwarm water en laat ze goed drogen.

Impregneren en daarna eventueel onderhoudsmiddel

Na het schoonmaken kun je je wandelschoenen inspuiten met impregneermiddel om ze weer goed waterdicht te maken. Leren schoenen kun je daarna met onderhoudsmiddel insmeren of spuiten. De was en oliën zorgen ervoor dat het leer gevoed wordt, zonder z’n stevigheid te verliezen. Andere materialen hebben geen onderhoudsmiddel nodig. Let op: gebruik altijd onderhoudsmiddel speciaal voor wandel- en bergschoenen. Gewoon leervet- of olie kan je (Gore-Tex) schoen verstoppen, het leer te soepel maken of de verbinding met de zool aantasten.

Laat je rubberen zolen ‘met rust’

De rubberen zolen en stootranden van je wandelschoenen hebben geen onderhoud nodig. Schoonmaken met een borstel en water is voldoende. Gebruik nooit iets om het rubber in te smeren of soepel te houden. De kans is groot dat je ze hierdoor juist beschadigd. Vertonen de stootranden of zolen scheuren? Dan is het tijd om nieuwe wandelschoenen te kopen, of je kunt bij een wandelschoenenspecialist informeren of ze nog te repareren zijn.

Bewaar je wandelschoenen op een droge, niet te warme plek

Zijn je wandelschoenen weer netjes en klaar voor een volgende trip? Bewaar ze dan in een schoenendoos- of tas op een droge plek waar het niet te warm is. Wandelschoenen opslaan in een schuur of garage is meestal geen goed idee. Door het vocht kan er schimmel in je schoenen komen.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Braaf volgde ik ook bovenstaande instructies maar nu zijn mijn nieuwe schoenen van nubuckleer ipv gewoon glad leer. Zou dat uitmaken??? Nubuck opgeschuurd … is als het ware “open poriën”!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Als je de juiste onderhoudsmiddelen gebruikt voor Nubuckleer, krijg je ze met wax ook waterafstotend en misschien wel waterdicht!

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Maar stop je dan het leer niet dicht. Heb inmiddels een appje naar verkoper gestuurd.

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Op de website van Paul de Oude staat er wat meer over… https://www.deschoenmaker.nl/onderhoud/nubuck

    Like

 2. Neeltje schreef:

  Pauzeknop gevonden? Soms heel handig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het is niet verkeerd om er af en toe de rem op te gooien.

   Like

 3. Liesbethblogt schreef:

  Goede tip over Gore Tex ik zal mijn schoenen van het weekend eens behandelen. Wel vervelend dat je met blessures zit maar je hebt er overduidelijk verstand van de pauze zal je goed doen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Graag gedaan Liesbeth. Ook op Youtube staan leuke filmpje over het onderhoud. https://www.youtube.com/watch?v=42ya-mK9QwY
   Ik heb er veel aan gehad..

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s