Zwijmelen op Zaterdag…(50) Simon and Gartfunkel

In een tijd waarin Beatles en Stones de hoofdtoon voerde luisterde ik veel naar Simon en Gartfunkel. Prachtige stemmen en heerlijk gitaarspel, ik genoot hier van.

Simon & Garfunkel was een Amerikaans zangduo bestaande uit Paul Simon en Art Garfunkel. Ze traden voor het eerst onder de naam “Tom & Jerry” op in de tweede helft van de jaren vijftig en sinds de jaren zestig als Simon & Garfunkel. 

Paul Simon en Art Garfunkel groeiden beiden op in de wijk Forest Hills in Queens. Een typische joodse middenstandswijk. Paul en Art, beiden uit zo’n typisch joods middenstandsgezin, ze woonden bij elkaar om de hoek en leerden elkaar daar kennen.

Paul en Art kennen elkaar van de lagere school en uit de buurt. Maar ze raakten echt bevriend en gingen samen muziek maken op hun middelbare school; The Forest Hills High School. In 1956 namen ze de artiestennamen Tom and Jerry aan (Paul Simon als Jerry Landis en Art Garfunkel als Tom Graph), startten daarmee officieel een carrière en kregen een eerste opnamecontract. Hun eerste single: ‘Hey Schoolgirl’. 

Uit het oog…

Na highschool verlaten Simon & Garfunkel beiden hun ouderlijk huis om apart van elkaar te gaan studeren en scheiden hun wegen. Het samen muziek maken komt daarmee voorlopig tot een einde. Totdat ze elkaar in 1963 toevallig op straat tegenkomen. Ze besluiten het weer samen te gaan proberen, maar dit keer niet als Tom & Jerry, maar als Simon & Garfunkel. Manhattan – New York is dan de plek waar hun leven zich ontwikkelt. 

Debuutalbum

Wednesday Morning 3 A.M. was in 1964 het debuutalbum van Simon & Garfunkel. En ook al stond hier de eerste versie van, het inmiddels wel bekende, ‘The Sounds of Silence’ op, het album was aanvankelijk geen groot succes. Het opname nummer, dat geschreven is door Paul Simon en geproduceerd door Tom Wilson was gemaakt met louter akoestische instrumenten. Het album sloeg niet aan en flopte. 

Sound of Silence

Na het floppen van hun debuutalbum in 1964 besluiten Paul en Art elk hun eigen weg te gaan. Paul vertrok naar Engeland en had daar een bescheiden succes als soloartiest. En Art gaat weer studeren. Totdat bleek dat een groot radiostation in Boston een vernieuwde versie van ‘The Sound Of Silence’ draaide en het de hitlijsten invloog. Wat bleek: producer Tom Wilson zag hit- potentie in het nummer en besloot een nieuwe versie van het nummer op te nemen, het werd de ‘Sound of Silence’ (zonder ‘s’ achter sound).

Definitieve doorbraak

Met ‘Sound of Silence’ werden Simon & Garfunkel wereldwijd bekend en door het duo weer samen de studio in om nieuwe muziek te maken. Daaruit voort kwamen ze met het album ‘Parsley, Sage, Rosemary and Thyme’. Op dit album stonden veel liedjes die Paul daarvoor geschreven had toen hij nog in Engeland woonde. Volgens vele was dit album hun echte grote doorbraak.

Bridge over Troubled Water

Het daarop volgende album ‘Bridge Over Troubled Water’ werd in 1970 uitgebracht. Er werden wereldwijd meer dan 20 miljoen exemplaren verkocht. Achteraf zou het Simon & Garfunkel’s laatste album blijken te zijn…

De eerder goedlopende samenwerking tussen Paul Simon en Art Garfunkel begon in deze tijd scheuren te vertonen. Regelmatige ruzies over wie de meeste zeggenschap over de liedjes moest hebben, begonnen hun tol te eisen. Zo ook met dit nummer. Zo gaat het verhaal dat Paul Simon het nummer had geschreven, maar dat de voornaamste zangstem ging naar Art Garfunkel en dat kon Simon moeilijk verkroppen. 

Het einde van Simon & Garfunkel als duo

Er zijn meerdere redenen te noemen waarom Simon & Garfunkel besloten om er in 1970 de stekker uit te trekken. Velen denken dat de ruzies en onenigheid het duo uiteindelijk parten is gaan spelen. Ondanks hun breuk keren Paul en Art meerdere keren samen terug op het podium. De meest beroemde reünie was in 1981, het optreden in Central Park. 

Vandaar dat ik gekozen heb voor de opnames in Central Park…

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Jammer als een succesvolle samenwerking zo ten einde moet komen.
  Het was een fantastisch duo. De stemmen pasten zo perfect bijelkaar.
  De hele familie hier was fan van ze. De LP Bridge over Troubled water is hier letterlijk stuk gedraaid.

  Geliked door 1 persoon

  1. tilly schreef:

   Prachtige muxiek

   Geliked door 2 people

  2. Rikit schreef:

   Zo ook hier. Het was een prachtig album met zoveel mooie nummers.

   Geliked door 1 persoon

 2. Neeltje schreef:

  Bridge Over Troubeld Water, mijn favoriet verzamelalbum! Top Rian en bedankt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik merk Neeltje, dat ik er velen een groot plezier mee gedaan heb.😊

   Like

 3. Tilly schreef:

  Zulke prachtige eigentijdse muziek!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Zeker! Zo jammer dat zij samen niet goed door één deur konden, en de samenwerking meerdere malen fragiel was. Totdat ze er er helemaal mee stopten😥

   Like

 4. Regenboogvlinder schreef:

  Het was een geweldig duo! Ook ik had die genoemde LP. En bepaalde nummers zing ik nog steeds woordelijk mee! Prachtige stemmen, zo mooi op elkaar afgestemd. Het is heel jammer dat ze destijds uit elkaar gingen! Maar gelukkig gaan de uitgebrachte nummers nooit verloren! Mooie keuzes. Ik heb alleen het eerste nummer nooit gehoord, wel heel leuk! Mooie keuzes!

  Like

  1. Rikit schreef:

   Volgens mij had iedereen die er van hield deze LP Prachtige nummers die ik ook woord voor voor woord mee kan zingen. Bij het eerste Tom and Jerry nummer waren ze nog niet zo bekend.

   Geliked door 1 persoon

 5. Natasja schreef:

  Prachtige muziek die ik met het verstrijken van de jaren steeds meer ben gaan waarderen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s