Zwijmelen op Zaterdag…(51) Willy Nelson

Amerikaanse zanger en songschrijver Willie Nelson

Een van de meest beroemde country-artiesten en singer/songwriters aller tijden, met een bewogen leven vol met bergen en dalen is Willie Nelson. Geboren in 1933 geboren in Fort Worth, Texas.

Twintig jaar geleden kwam Willy Nelson op mijn pad. Op dat moment rijd ik op een Honda Goldwing, toerend door Europa. En wat is er mooier dan toerend op Gods wegen, met de cruise control aan en luisteren naar….

Willie Nelson krijgt over de hele wereld erkenning voor zijn muziek, zijn filantropie en onmiskenbare uiterlijk. Sinds zijn kindertijd in Hill County, Texas, heeft hij overal voor publiek gespeeld dat hem bewonderde. Hoewel hij pas later in zijn leven succes ondervond bij een groter publiek, was hij altijd vastbesloten zijn unieke stemgeluid aan mensen te laten horen, zelfs voordat hij een grote naamsbekendheid verwierf.

Always On My Mind

In 1982 scoort Willie Nelson misschien wel zijn meest bekendste hit: ‘Always on My Mind’, een cover van het even beroemde Elvis Presley nummer. Dit nummer is door heel veel artiesten gecoverd, maar deze door Willy Nelson vind ik persoonlijk heel mooi.

De wiet rokende muzikant is al zo vaak opgepakt wegens bezit van wiet, wapens en wangedrag dat hij de lessen des levens kent. Met zijn 4 maal  getrouwd te zijn is hij ook gewaagd in de liefde. De man weet  hier prachtige verhalen over te vertellen.

Meer dan 70 jaar speelt hij nu al voor fans die hem aanbidden; hij heeft talloze songs geschreven en platen gemaakt, en is wereldwijd een countrymuziek icoon geworden. Er is zoveel moois te beluisteren dat ik maar moeilijk een keuze er uit kan maken. Ik zou er een maand gemakkelijk mee kunnen vullen.

Het onderstaand juweeltje wil ik toch ook nog even laten horen.

Countryliedjes zijn uit het leven gegrepen, dus het lijkt niet meer dan logisch dat countryzangers met het ouder worden alleen maar beter worden. Willie Nelson heeft er al een lang leven op zitten, maar is in 2021 nog steeds enorm actief. In al zijn countrysongs brand het vuur nog volop…

Hij leeft nog en dat verrast hem zelf wellicht nog het meest want de ‘Heaven is Closed’ voor hem.

Jullie hebben het beslist gezien… Willy speelt op een oude aftandse gitaar, haast net zo oud als hij zelf is. Dus lees over Het leven van een legendarische gitaar

Op kerstavond van 1969 gaat het houten huis van countryster Willie Nelson in Nashville in vlammen op. Wat hij uit de vuurzee weette redden iseen half kilo wiet en zijn gitaar. De brand betekent een keerpunt in het leven van Willie Nelson.

Nu hij toch alles kwijt is, besluit hij zijn leventje als gladde, cliché Nashville-ster achter zich te laten en terug te keren naar zijn roots: Texas. Nelson wordt het middelpunt van een totaal nieuwe, alternatieve stroming in de countrymuziek. Ruig, onaangepast, authentiek. Outlaws noemen Willie Nelson, Waylon Jennings, Jerry Jeff Walker en Kris Kristofferson zich. Symbool van de nieuwe beweging wordt het oude, afgetrapte gitaartje van Nelson. Trigger is de naam, naar het paard van Roy Rogers.

Het instrument vertoont vlekken, scheuren en gaten. Grote namen hebben hun handtekening in de lak gekrast. En nog altijd is Trigger het onmiskenbare handelsmerk van Willie Nelson, zelf inmiddels bijna 89.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

4 reacties Voeg uw reactie toe

 1. AnneMarie schreef:

  Ahhh, lang geleden dat ik Willie Nelson hoorde. Ga alles in de loop van de dag beluisteren. Het was toen zo fout om van countrymuziek te houden maar ik deed het wel en niet eens stiekem.

  Like

 2. Rikit schreef:

  Er is zoveel moois te beluisteren in country land, dat ik eigenlijk niet begrijp dat dit zo fout kan zijn. Ik ben er nog meer van gehouden sinds ik aan Line dance deed. Maar Willy Nelson blijft mijn favoriet.

  Like

 3. Natasja schreef:

  Wat een bijzonder verhaal. En die gitaar!
  Ik heb altijd geroepen dat country niet mijn genre is.
  Maar eigenlijk is country ook ontzettend breed en kan ik er heel veel moois in vinden. Zoals dit bijvoorbeeld.
  Mooie zwijmel(s)

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Natasja. Ik vind ook niet alle country mooi maar dit dan weer wel. Ja het verhaal van die gitaar is prachtig. Ik zou hem ook niet weg doen, als het een deel van je leven is😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s