Zwijmelen op Zaterdag…(57) Ferre Grignard

Van wereldhits naar de vergetelheid. Ferre Grignard was een briljant muzikant, maar een tragisch figuur. Bij zijn geboorte op vrijdag de 13e maart 1939, krijgt hij meteen de stempel ‘Ongelukje’ opgedrukt. Maar de jonge Fernand wordt wel gezegend met een bijzondere stem. alleen moest hij die zelf nog ontdekken.

Rijzende ster

Een turbulente schoolcarrière brengt de jonge Fernand junior uiteindelijk naar het Instituut voor Sierkunsten en Ambachten. Ondertussen noemt hij zichzelf Ferre om te rebelleren tegen zijn vader. Ferre omringt zich met kunstenaars en muzikanten, een omgeving die vruchtbaar zou blijken. Midden jaren ’60 wordt hij ontdekt in café De Muze. Ring, ring, I’ve Got To Sing wordt meteen een hit en brengt Grignard een sterrenstatus.

Succes in Parijs

In 1966 brengt Ferre zijn debuutalbum uit: Ring, ring, I’ve Got To Sing. Op deze elpee staan Ferre’s grootste successen. Drunken Sailor en My Crucified Jesus worden hits en Ferre wordt doorheen het land geboekt. Hij belandt zelfs in het beroemde Olympia in Parijs. Maar het gaat stilaan bergaf met de zanger. Hij drinkt meer en geeft minder en minder om publiciteit, platencontracten en fans.

Achterstallige belastingen

De volgende albums blijken minder populair dan zijn debuut. Grignard blijft een uitstekende muzikant, maar doet niets tegen zijn zin. Optredens worden afgelast en fans worden teleurgesteld. Bovendien blijkt de rauwe magie van het debuutalbum verdwenen. Als klap op de vuurpijl, komt de fiscus aankloppen.

Dood van een ster

In het begin van de jaren ’70 verliest Grignard zijn inboedel. Ondertussen begint de punkbeweging wereldwijd aan een opmars. De hoogdagen van Ferre lijken voorbij. Om de tragedie compleet te maken wordt er keelkanker vastgesteld bij Grignard. De zanger sterft op 8 augustus 1982, arm maar omringd door vrienden. Bart Plouvier, auteur van een boek over Grignard: “Hij is gestorven zoals hij geleefd heeft. Zijn vrienden smokkelden flessen drank het ziekenhuis binnen. Tot op het laatst deed hij gewoon zijn zin. Verbitterd was hij niet. Hij wist wel dat zijn vroege dood de prijs was die hij voor zijn levensstijl diende te betalen.”

Luister naar Ferre Grignard…

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. skar schreef:

  Prachtig nummer, mooie omschrijving, het artiestenvak is vaak erg hard, drank en drugs volop aanwezig om conditioneel, en in een vorm van roes populair actief te blijven, helaas bij sommige artiesten werkt het niet zo, waarvan Ferre er eentje is, meestal komt het verval na hun 50/60ste, helaas heeft hij dat niet mogen halen, maar ergens heeft hij wel iets van onze bekende misdaadjournalist, door alcohol en drugs geknapt, maar tot het einde toe blijven gebruiken….

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik vind het nog steeds een heerlijke meezinger!! Je moet stevig in je schoenen staan wil je de weelde kunnen dragen, en bij Ferre is dat niet gelukt.

   Like

 2. AnneMarie schreef:

  Dat is lang geleden dat ik deze gehoord heb. Zalige plaat om mee te zingen. Dat het zo’n tragische persoon was wist ik totaal niet. Jammer als dit soort talenten helemaal vast lopen en naar de gallemiezen lopen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja ook in deze tijd is het nog steeds een lekkere meezinger.

   Geliked door 1 persoon

 3. Doesn’t ring a bell…
  Maar een droevige story…

  Like

  1. Rikit schreef:

   Het is een bekend nummer uit mijn jeugd… 14 jaar was ik. Dus het kan best dat er geen belletje gaat rinkelen. 😏😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s