1000 kilometer mijlpaal…

Mijn streven is om ieder jaar op zijn minst, 1000 Wandelkilometers te maken. En dat moet voor een ervaren wandelaarster als ik totaal geen probleem zijn. Maar dan moeten er geen rare dingen tussen door komen.

Zoals in mijn geval, acht weken buitenspel staan vanwege een val van de ladder. Maar vandaag heb ik de 1000 dan toch bereikt. De teller stond na afgelopen zondag op 990,2 km, dus ging ik vandaag op pad voor die laatste 10 km.

Blog vriendin Neeltje woont in de omgeving van Oosterbeek, en liep afgelopen zaterdag de De Perimeter route in Oosterbeek. Dit was een hoefijzervormige verdedigingsline rondom Oosterbeek waarin de Britse en Poolse troepen waren teruggedrongen tijdens de Slag om Arnhem.

Neeltje heeft er een interessant Blog over geschreven Perimeterroute/White Ribbon Mile . Omdat zij net als ik een fervent Komootgebruikster is, heb ik deze route meteen opgeslagen, om deze ook te gaan wandelen.

Vandaag ben ik op pad gegaan om deze Periroute te lopen. Zeker omdat het nu september is, en 77 jaar geleden is, dat net in deze periode van 17 t/m 25 september deze operatie van Market Garden plaats vond.

Ik vertrek vanaf de parkeerplaats bij het ‘Airborne Museum’, het vroegere Hotel Hartenstein. Ik heb al een tweehonderd meter gelopen, als ik er achter kom dat mijn wandelstokken nog in de auto liggen. Ik ga toch maar even terug omdat het hier niet echt vlak is, en ik wil toch nog mijn knie wat ontzien.

Ik loop richting het oosten, om dan bij de Stationsstraat naar het noorden te lopen. Dit is de meest oostelijke linie van de Perimeter. Bij het bereiken van de noordelijke linie, net voor de spoorlijn, wijkt de route even af om een bezoek te brengen aan de militaire begraafplaats in Oosterbeek.

Mijn bezoek aan de militaire begraafplaats het “Airborne War Cemetery” maakt een diepe indruk op mij. Afgelopen zondag was hier de jaarlijkse herdenking, getuige de vele bloemen en kransen die hier liggen.

Op deze Airborne begraafplaats in Oosterbeek liggen meer dan 1.750 geallieerde militairen begraven, die gesneuveld zijn tijdens de Slag om Arnhem.

Ik loop langs de graven en lees de namen van de vaak nog jonge mannen die gesneuveld zijn, in de strijd voor onze vrijheid. Er staan ook 245 anonieme graven tussen met de tekst “Known Unto God” Ook zij zullen door familie als vermist zijn opgegeven.

Bij ieder graf liggen er bloemen, want traditioneel leggen de ‘bloemenkinderen’ – schoolkinderen uit de gemeente Renkum en omliggende gemeenten, bloemen bij de graven tijdens deze herdenking.

Na het bezoek aan de begraafplaats loop ik dezelfde weg terug naar het station en vervolg de Perimeterroute, die je heel makkelijk kunt volgen door middel van de Perimeter bordjes.

Nu loop ik langs de noordelijke linie en kom langs hotel ‘Dreyeroord’ ook wel The White House genoemd. Tijdens operatie Market Garden was dit de kern van de noordelijke verdedigingslinie. In het park achter het hotel, vonden zware gevechten plaats. Ook hier staat een herdenkings monument.

Als ik bij de Oranjeweg aankom, buigt de route naar het zuiden. Hier loop ik langs de westelijke linie. Die volg ik tot aan de Utrechtse straat…

Passage uit ‘Neeltje Leeft: Via de Oranjeweg lopen we terug naar de Utrechtseweg waar we even stil blijven staan bij “De Naald”. Ontworpen door Jacob Maris en in 1946 onthuld door Koningin Wilhelmina. Links van de naald in het bosperceeltje bevond zich het hoofdkwartier van de verkenningseenheid.


Nog even langs de soldaat met het meisje. Vind het nog altijd te klein voor zo’n groot grasveld … jammer. De soldaat staat symbool voor de Slag om Arnhem … het meisje voor de bevrijding en vrede én … ze verwijst naar de ‘bloemenkinderen’ die sinds 1945 tijdens de herdenking op de Airborne begraafplaats in Oosterbeek bloemen leggen op de graven van de gesneuvelden. We steken de Utrechtseweg over naar Hartenstein om aan de zuidlus van de route te beginnen.

Door het park achter het Airborne museum, gaat het over de Hemelse Berg naar beneden. Hier steek ik de Benedendorpsweg over, en dan gaat het via het Kerkpad richting de oude NH kerk. Ook hier is weer een gedenkteken waar ik even bij stil sta.

Daarna ga ik verder en maak een uitstapje naar de White Ribbon Mile, waar ik in een later blog nog op terug kom.


Na dit uitstapje pak ik de wandeling weer op, en dan is het toch maar goed dat ik mijn wandelstokken heb mee genomen, want nu gaat het berg op die het zo aan het eind van deze wandeling nog best zwaar maakt. Mijn Perimeter route is voltooid en de 1000 kilometer mijlpaal is bereikt.

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Top, gefeliciteerd met deze mijlpaal!

  Like

 2. Neeltje schreef:

  Gefeliciteerd met de 1000!!!. Mooi blog.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je😁

   Geliked door 1 persoon

 3. henico1958 schreef:

  Nou, dat is dan toch gelukt👍En het jaar is nog niet eens om😀

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja ik denk dat er nog wel wat meer kilometers bij komen.😋

   Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel😊

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s