Zwijmelen op Zaterdag…(60) Van Morisson

Er is zoveel mooie muziek om te laten horen, en deze Van Morisson had ik al zo lang in concept klaar staan, dat het er nu toch echt van komt.

George Ivan Morrison werd geboren op 31 augustus 1945 in Belfast, Noord-Ierland. De jonge Van was al snel geïnteresseerd in rock-’n-roll en blues. Hij kreeg de liefde voor muziek met de paplepel mee: zijn vader verzamelde jazzmuziek en zijn moeder was zangeres.

Medio jaren zestig scoorde Morrison zijn eerste hitjes met zijn rockgroep Them. Met hits als ‘Gloria’  verwierf hij naam en faam. Na een tour in de VS, ging de band uit elkaar.


In 1967 nam zijn solocarrière een hoge vlucht met de hit ‘Brown Eyed Girl’. Het nummer was een instant hit en is tot op heden Morrisons meest gedraaide nummer. Het lied bevat de klassieke Morrisoncombinatie van rock, R&B en Soul.

Een jaar later brengt Morrison zijn tweede soloalbum en magnum opus ‘Astral Weeks’ uit. Het album wordt nog steeds beschouwd als één van de beste albums ooit. De plaat is een smeuïge mix van jazz, keltische muziek en folk.

De jaren zeventig was het succesdecennium van Morrison. Met platen als ‘Moondance’, ‘Tupelo Honey’ en ‘Veedon Fleece’ scoorde hij vele hits.

Ook in de jaren daarna blijft Van Morisson mooie nummers uitbrengen, en heeft een prachtige solocarrière

De Queen beloonde Van Morisson voor z’n luisterrijke carrière. Sindsdien mag Morrison zichzelf ‘Sir’ Morrison noemen. In zijn 62-jarige carrière won Morrison twee Grammy’s en elf andere grote muzikale onderscheidingen. Hij vervaardigde een indrukwekkend aantal van 41 studioalbums71 singles en zes live-albums. Zijn jongste plaat, ‘Three Chords & the Truth’, dateert van vorig jaar.

De inmiddels 76-jarige Van Morrison is nog steeds zijn prachtige zangstem niet verloren en bewijst dat in elk nummer opnieuw. Echter, zijn veel nummers net iets te lang om de aandacht er volledig bij te kunnen houden, waardoor sommige delen van de tekst je zullen ontglippen.

Onderstaand optreden van 2021 is een Full Concert van een concertregistratie van Van Morrison. Deze draai ik op het moment blauw… misschien iets te lang voor Jullie, maar ik geniet hier van.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat leuk om dit weer eens te horen. Lang geleden.

  Geliked door 1 persoon

  1. Neeltje schreef:

   Een stukje van het Full Concert … je blijft luisteren!

   Geliked door 1 persoon

 2. Rikit schreef:

  ‘Gloria’… Wie blèrt het niet mee als je dat hoort. Heerlijk dansen op ‘Brown Eyed Girl’, het is al oud maar het blijft genieten. En dat ‘Full Concert’ is zo fijn om naar te luisteren, mede door die geweldige musici van de band achter ‘Van Morrison’. Het aloude ‘Hammond orgel’ blijft boeien bij deze muziek.

  Like

 3. skar schreef:

  Van Morrison dat kan nooit verkeerd zijn, wat heeft die man voor een prachtige muziek achter zijn naam staan, en vaak zijn het de wat minder bekende albums van hem die het nu juist doen, heb een behoorlijke collectie van hem waaronder ook Astral Weeks…
  Het wat later in zijn carriere verschenen Poetic Champions vind ik echt zelf een prachtig album, eigenlijk vol met mooie, inhoudelijke songs, en destijds kon je geen verzamelalbum kopen of Brown Eyed Girl of Domino stond er op…
  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Fijn weekend Skar. Ik heb wel single tjes van Van Morrison gehad, maar eigenlijk nooit een album als ik er over nadenk. Ik heb nog veel in te halen.

   Like

 4. Neeltje schreef:

  Heerlijk om naar te luisteren. Wij hadden ook een LP van hem, dit nummer is mijn favoriet.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Ook heel mooi Neeltje. Ik snap dat dit je favoriet is.

   Like

 5. Natasja schreef:

  Van Morisson is eigenlijk altijd een beetje buiten mijn aandachtsveld gebleven. Wat zonde eigenlijk!!! Bedankt dat je me er even op wijst. Want zijn muziek spreekt me zéker aan!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s