Zwijmelen op Zaterdag…(67) Vreemde Kostgangers

Het trio kwam voor het eerst samen op de 65e verjaardag van Cesar Zuiderwijk (2013), drummer en collega van George Kooymans uit de Golden Earring. De vrouw van Zuiderwijk wilde haar man verrassen en organiseerde een optreden met de drie. Dat beviel hen dermate goed dat er plannen werden gesmeed voor meer gezamenlijke optredens.

Hiervoor werden er nieuwe liedjes geschreven en werden “oude” liedjes in een nieuw jasje gestoken. De liedjes moesten afgestemd worden op de “eigenaardigheden” van de drie. Zo is De Groot geen groot technicus op de gitaar, terwijl Kooymans dat wel is, spelen De Groot en Vrienten liefst zittend, maar Kooymans liever niet, etc.

De Vondeling van Ameland ( Tekst Freek de Jonge en Muziek Boudewijn de Groot )

De drie mannen hadden ieder een eigen insteek: De Groot was zich bewust van de verwachtingen die hun drie namen zouden wekken, Vrienten wilde zien hoe het zou groeien en Kooymans zou het wel zien.

De Groot kende Vrienten al sinds de jaren zeventig, toen Vrienten samen met onder meer Ernst Jansz in zijn begeleidingsband speelde. Zij zouden later weer samen spelen in ‘Doe Maar’. Vrienten en Kooymans kenden elkaar van toevallige ontmoetingen wanneer Doe Maar en Golden Earring samen optraden en wanneer zij op verzoek enkele nummers uitvoerden.

.

Vanaf 23 september 2016 kwam een reeks optredens op gang die werd afgesloten in december 2016. Tijdens de concerten werden zowel nieuwe nummers gespeeld zoals ‘Nat en Scheiding’, terwijl er ook nummers uit de loopbaan van de drie afzonderlijk werden gespeeld. Te horen waren bijvoorbeeld ‘De Vondeling van Ameland’ (De Groot) en ‘Is dit Alles’ (Vrienten).

Op 13 februari 2020 volgde een nieuwe 41 data tellende tournee. Ze werden daarbij begeleid door Jasper Slijderink op toetsen en Rick van Wort op drums

De tournee duurde oorspronkelijk tot 18 mei, maar werd vanwege ‘de Coronacrisis afgebroken na het concert op 12 maart. De dertig resterende data werden uiteindelijk verplaatst naar 2022, echter op 5 januari 2021 kondigde George Kooymans aan te stoppen met optreden vanwege de ziekte ALS.

De Groot gaf op 23 april 2021 vanwege de ziekte van Kooymans aan, dat de tournee definitief afgeblazen was en er geen optredens van Vreemde Kostgangers meer zullen volgen.

Ik heb alle nummers die hier in mijn verhaal beschreven zijn, laten horen. Ze zijn het zeker waard om ze allemaal te beluisteren. Prachtige teksten en gitaarspel. En dan die oude nummers in een nieuw jasje… Ik vind ze geweldig deze drie mannen… Henny op de bas waar ik zo van houd. Boudewijn met zijn geweldige akkoorden en George met prachtige gitaar solo’s. Maar vooral leuk om te zien hoeveel plezier dat ze hebben in dit concept van ‘Vreemde Kostgangers’.

Zo jammer dat zij dit noodgedwongen hebben moeten stoppen.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Natasha schreef:

  Jeetje… wát een dijk van een zwijmel.
  De .vondeling van Ameland: ik weet nog goed dat ik het nummer voor de eerste keer hoorde. Het was op de radio op het moment dat de uitvaart was van een goede kennis. Ik kon er niet naartoe, Maar het was zo’n bijzonder verstild moment van bezinning.
  Hennie Vrienten. Al fan sinds de basisschool. Doe Maar natuurlijk. Een jaar of 10-15 geleden kwam ik er pas achter wat hij na Doe Maar allemaal gedaan had! En ik maar denken dat hij na Doe Maar gewoon gestopt was met muziek maken.
  En ja… de ironie… vanavond zou ik voor het podium bij Sloper staan: een samenwerking tussen o.a. Ceasar Zuiderwijk en en de drummer van Triggerfinger. Ik heb ze onlangs live gehoord bij de plaatselijke platenwinkel. Het was er te druk binnen om er ook maar iets van te zien.
  Genoten van deze Zwijmel!

  Like

 2. Natasja schreef:

  Jeetje… wát een dijk van een zwijmel.
  De .vondeling van Ameland: ik weet nog goed dat ik het nummer voor de eerste keer hoorde. Het was op de radio op het moment dat de uitvaart was van een goede kennis. Ik kon er niet naartoe, Maar het was zo’n bijzonder verstild moment van bezinning.
  Hennie Vrienten. Al fan sinds de basisschool. Doe Maar natuurlijk. Een jaar of 10-15 geleden kwam ik er pas achter wat hij na Doe Maar allemaal gedaan had! En ik maar denken dat hij na Doe Maar gewoon gestopt was met muziek maken.
  En ja… de ironie… vanavond zou ik voor het podium bij Sloper staan: een samenwerking tussen o.a. Ceasar Zuiderwijk en en de drummer van Triggerfinger. Ik heb ze onlangs live gehoord bij de plaatselijke platenwinkel. Het was er te druk binnen om er ook maar iets van te zien.
  Genoten van deze Zwijmel!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Natasja dat je het een ‘dijk van een Zwijmel’ vind. De Vondeling van Ameland kende ik nog geeneens, maar ik vind het een prachtig lied.

   Geliked door 1 persoon

 3. skar schreef:

  Prachtige formatie bij elkaar, draait natuurlijk om de drie initiatief nemers en dan heb je het over een fantastisch trio, heerlijk op welke manier ze de oude nummers nieuw leven in blazen, en aan de andere kant jammer dat ze er maar zo kort van hebben kunnen genieten, komt bij dat nu niet alleen George iets mankeert, maar met alle drie gaat het qua gezondheid minder, fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Eigenlijk niets aan toe te voegen. Voor George is het natuurlijk het ergste, dat je je grootste hobby ‘het gitaarspel’ door een spierziekte niet meer kunt uitoefenen.

   Like

 4. Neeltje schreef:

  Stuk voor stuk geweldige artiesten. En dan met elkaar muziek maken. Dat is genieten.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja… als je als muzikant eigenlijk alles al bereikt hebt in je muzikale carrière, is dit genieten als je elkaar gevonden hebt om iets anders te gaan doen.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s