Zwijmelen op Zaterdag…(68) Cesaria Evora

Als een land een geldbiljet of een postzegel aan je heeft gewijd, moet je wel iets heel bijzonders voor het land hebben betekent. Cesaria Evora  (1941-2011) is zo’n vrouw, want zij zette de Kaapverdische muziek op de wereldkaart. Ze is een van de bekendste en meest geliefde zangers uit Kaapverdie. Ze staat bekend als “de zangeres zonder schoenen” en wordt bekroond als “koningin van de Morna”.

Kaapverdië: Cabo Verde; [ˈkabu ˈveɾdɨ]) of de Kaapverdische Eilanden, officieel de Republiek Kaapverdië, is een land bestaande uit een eilandengroep van vulkanische oorsprong voor de westkust van Afrika in de Atlantische Oceaan. Het is een vroegere Portugese Kolonie en daarom is Portugees de officiële taal op Kaapverdië. 

Zoals ik verliefd ben op het Portugese Fado-lied, vind ik ook het Kaapverdische Morna heel mooi.

Morna zijn Kaapverdische liederen met emotionele teksten over heimwee naar een plaats of geliefde, teleurstellende liefdesverhalen en de afgelegen ligging van de Kaapverdische eilanden.

Cesaria Evora – koningin van de Morna

Cesaria groeide op in de muzikale stad Mindolo op het eiland Sao Vicente en woonde er haar hele leven. Op jonge leeftijd trad ze al op in lokale bars en werd ontdekt door andere Kaapverdische zangers. Pas jaren later werd ze uitgenodigd in Portugal en gevraagd om een nummer op te nemen in Parijs.

Weemoed
Wie wijst jou
deze lange weg?
Wie wijst jou
deze lange weg?
Deze weg
Naar Sint Thomas (Sao Tomé).

Weemoed, weemoed
Weemoed
Voor mijn land, Sint Nicolaas (Sao Nicolau)

Als jij mij schrijft
Schrijf ik je terug
Als jij mij vergeet
Vergeet ik jou
Tot the dag
Jij terug komt

Weemoed, weemoed
Weemoed
Voor mijn land, Sint Nicolaas (Sao Nicolau)

Haar internationaal succes volgde in 1988 toen haar eerste album “La diva aux pieds nus” werd uitgebracht. Enkele jaren later verscheen het album “Miss perfumado” dat een wereldwijd succes kende. Haar bekendste nummer “Sodade” staat op dit album. Cesaria kreeg verschillende muziek awards waaronder een Grammy voor haar album “Voz d’amor” in de categorie wereldmuziek.

Cesaria Evora, de koningin van de Morna bracht in 2009 haar laatste album uit en bleef optreden tot enkele maanden voor haar overlijden in 2011. Op de website van Cesaria Evora vind je haar uitgebreide discografie terug.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

2 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Natasja Vd Ing schreef:

  Wat een mooie zwijmel. Niet alleen de zangeres, maar ook de band om haar heen is fijn om naar te luisteren!

  Like

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Natasja! Ik dacht, “zal er nou niemand op reageren?” Ja die band is goed en mooi om naar te luisteren.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s