Zwijmelen op Zaterdag…(71) Fleetwood Mac

Amerikaans-Britse band die in 1967 in Londen wordt opgericht. In de jaren ’70, ’80 en ’90 scoort Fleetwood Mac grote hits met o.a. ‘Everywhere’, ‘Don’t Stop’ en ‘Go Your Own Way’. Het album Rumours uit 1977 wordt gezien als een klassieker.

‘Need Your Love So Bad’

Fleetwood Mac begint eind jaren ’60 als bluesband met als belangrijkste leden drummer Mick Fleetwood en zanger-gitarist Peter Green. Ervoor zijn deze heren lid van de Bluesbreakers, de begeleidingsgroep van John Mayall. De groep wordt aangevuld met bassist John McVie (de ‘Mac’ in de groepsnaam is het eerste deel van zijn achternaam). De eerste hit scoort de groep in 1968 met ‘Need Your Love So Bad’. 

Wisselende bezetting

Peter Green vertrekt met psychische problemen, Jeremy Spencer sluit zich aan bij een sekte en Danny Kirwan wordt ontslagen door zijn zenuwslopende plankenkoorts. Problemen genoeg dus voor de band en ondanks de succesvolle re-release van Albatross is de groep in 1973 op sterven na dood. Maar de band wordt gered door twee nieuwkomers: Lidsey Buckingham en Stevie Nicks. Met de line-up van Nicks, Buckingham, Fleetwood, McVie én toetsenist/zangeres Christine Perfect gaat de band het opnieuw proberen. 

Fleetwood Mac

Vooral muzikaal gaat Fleetwood Mac een nieuwe koers varen en de blues maakt plaats voor Amerikaanse, radiovriendelijke rock. Het is de mix van de blues-achtergrond van Mick Fleetwood, de liefde voor country van Lindsey Buckingham en Stevie Nicks met Janis Joplin achtige West Coast-muziek (zoals Fleetwood Mac het zelf omschrijft) dat de band geen doorsnee rock maakt. Het album Fleetwood Mac (1975) is het eerste met Buckingham en Nicks. Het wordt direct het eerste Amerikaanse nummer 1-album voor de groep

Rumours

De single ‘Rhiannon’ wordt in Nederland een top 20-hit. In 1976 wordt de opvolger gemaakt, maar de groep heeft weer te maken met behoorlijk wat persoonlijke problemen. Dit keer voornamelijk in de relationele sfeer. Een aantal leden binnen de band hebben wat met elkaar en dit gaat uit. Ondanks de stress tijdens de opnames (of misschien juist daardoor) maakt de band een klassieker: Rumours, alleen in de VS al goed voor 15 miljoen verkochte exemplaren. Van dit album komt de hitsingle: ‘Go Your Own Way’, ‘Don’t Stop’ en ‘Dreams’. Maar na Rumours gaat het opnieuw mis en de spanningen tussen de groepsleden lopen wederom hoog op. De albums Tusk (1979) en Mirage (1982) vallen commercieel en creatief nogal tegen. Wat niemand verwacht, gebeurt: de band komt in 1987 sterk terug met het album Tango In The Night, dat in Nederland twee jaar in de albumlijst staat en vijf hits oplevert waaronder ‘Everywhere’. In de periode na Tango In The Night verlaten Lindsey Buckingham, Stevie Nicks en Christine McVie (gescheiden van John McVie) de groep zodat na bijna dertig jaar alleen nog John McVie en Mick Leenwoord Mack de oorspronkelijke bandleden zijn.

De nieuwe line-up van Fleetwood Mac begint met hun toernee in 1994 en brengt het album Time (1995) uit dat weinig aandacht krijgt. (Dit geldt ook voor het album Behind The Mask uit 1990). 

The Dance

Ook met de solo-carrières van de uit de band gestapte leden wil het maar niet vlotten. In 1996 zijn er geruchten dat de 1977-bezetting weer bij elkaar komt. Maar dat gebeurt niet. Wel worden de oorspronkelijke leden door MTV gevraagd om voor één keer weer bij elkaar te komen voor een concert. Dat doen ze, en het resultaat is het live-album The Dance uit 1997. Dat het publiek Fleetwood Mac waardeert blijkt uit het feit dat het album de eerste plaats van de Amerikaanse albumlijsten bereikt. In Nederland komt het album tot nummer 7.

Originele line-up tour

Fleetwood Mac plant in 2009 voor het eerst in vijf jaar en tournee, te beginnen op 1 maart in de Verenigde Staten. Leden van het eerste uur Lindsey Buckingham, Stevie Nicks, John McVie and Mick Fleetwood zijn allen van de partij bij de “Unleashed” tour, die tot en met de zomer doorloopt. 

Ziggo Dome

In 2012 kondigt Stevie Nicks aan dat Fleetwoord Mac in dezelfde bezetting als in 2009 gaat toeren en er wordt nieuw werk aangekondigd. In april 2013 verschijnt Extended Play met vier nieuwe nummers. In oktober 2013 staat de band twee keer in de Ziggo Dome te Amsterdam. Vanwege dit grote succes komt de band in 2015 terug naar Nederland met hun On With The Show Tour. Na 16 jaar afwezigheid staat ook Christine McVie dat jaar op het podium met haar bandleden.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Lekker hoor. Het leuke is dat je favoriete nummers van vroeger meteen weer in je herinnering opduiken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Vind ik ook😍 en daarom is het zo fijn om naar die Top 10 te luisteren. Maar ook het stemgeluid van nu vind ik nog steeds prachtig!

   Like

 2. Ria van den Heuvel schreef:

  Heerlijk…. Fleetwood Mac, met zoveel herinneringen uit mijn jeugdjaren. Daarom is het nu ook genieten van de Top 4000!!!

  Like

 3. Seasides schreef:

  Dat was weer heerlijk zwijmelen op deze zaterdag 👍

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja lekker genieten van Goud van Oud😀

   Like

 4. Natasja Vd Ing schreef:

  Fleetwood Mac is voor mij echt een band die ik nooit gevolgd heb, maar waar ik stiekem toch veel muziek van ken. En terecht: prachtige klassiekers!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s