Kerststallen Wandelroute…

Om met deze laatste dagen van het jaar van de bank af te komen, besloten Tilly en ik vandaag een wandeling te maken.

Op Komoot kwam ik bij een andere Komoot wandelaar een interessante route tegen, wat mooi aansluit bij de tijd van het jaar. In het dorp Den Dungen maar ook op diverse andere plaatsen in het land, worden er Kerststallenroutes georganiseerd.

In Den Dungen was het de derde editie, waar de rode route door het buitengebied liep, en de witte en gele route lagen wat centraler. De Komoot gebruikster waar ik de route van gebruik, heeft een combinatie gemaakt van alle drie de routes.

Tilly appte mij gisteren nog van “als het maar droog is morgen,” waarop ik haar antwoorde “ik ook, een zonnetje en twintig graden.” En wat wij eigenlijk niet verwacht hadden geschiedde voor een gedeelte, het was droog en er was even een zonnetje. Die twintig graden was teveel gewenst maar twaalf graden op 29 december is toch ook mooi meegenomen.

Wij starten vanaf het parkeerterrein bij de Den Dungense Brug, en vandaar af is het alleen maar pijlen volgen, Wij beginnen met rood in het buitengebied, maar merken al snel dat wij echt naar de Komoot navigatie moeten luisteren, want die heeft heel andere plannen dan alleen maar pijlen volgen.

Wat een creativiteit wordt er tentoon gesteld door de dorpelingen, van echt ieniemienie kersstallen tot een levensgrote Kerststal die de kerstmis in een Roomse kerk niet heeft overleefd, maar hier in een theetuin nog een tweede leven slijt.

Zo’n wandeling gaat een beetje anders als normaal. Ik maak altijd wel foto’s, maar zoveel als tijdens deze wandeling heb ik er nog nooit gemaakt. “Ach moet je hier eens kijken, ach wat mooi deze moet je toch eens kijken.” En zo gaat het maar door want er zijn veel traditionele kersstallen, maar ook is er veel gezaagd, getimmerd en geschilderd. Ze staan in de tuin of achter het raam.

Op verschillende plekken staat er een snoeptrommel of koffer met lekkernijen. Soms wordt er beschuit met muisjes aangeboden, er is tenslotte een kindeke geboren. Het maakt de wandeling erg leuk.

Tijdens onze wandeling kunnen wij bij Boer Goossens terecht voor coffee to Go, en net op dat moment komt het zonnetje er door heen, en is het heerlijk toeven op een bankje.

Na een kleine 10 km waren wij weer terug bij onze auto, en net op dat moment begint het te regenen. Volgende week gaan wij er nog eentje doen zo’n route, maar dan heet het de Kribkesroute en is in het Brabantse Liempde!! Ook hier is het een combinatie van verschillende routes, die ik op Komoot aan elkaar heb geknoopt.

11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ria van den Heuvel schreef:

  Hans had voor morgen het plan opgevat voor een kerststallenwandeling. Hij (en ik) had die ook op komoot voorbij zien komen. Het is een diversiteit aan stallen, prachtig om te zien Rianne!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Wij hebben er echt van genoten, en het erg getroffen met het weer. Volgende week doen wij de Kribkesroute in Liemde. Schijnt heel mooi te zijn!!

   Like

 2. Neeltje schreef:

  Wat een verrassende wandeling … heel mooi. Ik download hem op komoot van je.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Volgend jaar is het waarschijnlijk weer een andere route, al zullen veel dorpelingen elk jaar wel deelnemen.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Oké. Dan hou ik jou in de gaten.

    Like

   2. Rikit schreef:

    Volgende week op Driekoningen ga ik een andere doen in Liempde. Die doen het al jaren en schijnt nog mooier te zijn.

    Geliked door 1 persoon

   3. Neeltje schreef:

    Had hem al gezien .. heb zelfs jouw planning gedownload. Zit er ook over te denken. Een kleine 8 km.

    Geliked door 1 persoon

 3. Neeltje schreef:

  Wat leuk, zo’n kerststallenwandeling!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Zeker, het is weer wat anders en passend bij deze tijd!!

   Geliked door 1 persoon

 4. Leuk inkijkje in de kerststallen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik vind de traditionele nog altijd het mooiste.
   Maar ook hele moderne met de nodige creativiteit gemaakt zijn de moeite waard om zo’n Kersstallen wandeling te maken. Ze worden overigens overal in Den Landen gehouden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s