Naar het Kabouter bos…

Als ik op woensdag morgen buiten kijk is het een mistig weertje buiten. Ik heb met Tilly afgesproken om te gaan wandelen, en waar… dat laat ze aan mij over. Ik weet het eigenlijk niet zo… Ik heb op Komoot best wel veel wandelingen klaar staan in de planning, maar als het mistig is kun je net zo goed in de buurt wandelen.

Want mist is mist, dus waarom zou je een half uur gaan rijden om ergens een paar uur in de mist te gaan wandelen, en waar je van de omgeving niets of maar weinig kunt onderscheiden.

En dat is wat wij vandaag gaan doen… wij gaan een half uur rijden en hopen dat de mist zal optrekken… ijdele hoop zoals een paar uren later zal blijken. Wij rijden naar het Brabantse Bakel waar ik in 2017 met de Marbella Girls (Dames van de Marbella 4Days walking) ben wezen wandelen, en later nog eens 4 dagen op Nederheide… heb gewandeld.

Geparkeerd bij de kerk van Bakel, en dan terug wandelen over de Dorpstraat richting Milheeze. Bij de rotonde sla ik links af naar het Landgoed Bakel. Op dit landgoed ligt in een bosrijke omgeving ‘Sint Jozefheil’ waarop het woonzorgcomplex ‘De Zorgboog’ gevestigd is. Rondom dit complex ligt een mooi park waarin zich een Kabouterbos, een Spoorplein, een Vlindertuin en een hertenkamp bevinden.

Er zijn diverse wandelroutes door het park en een bezoek aan de kabouters is aan te bevelen. Niet in dit jaargetijde natuurlijk, want ze zijn met vakantie, tenminste als wij ‘Sneeuwitje’ moeten geloven. En waar zij gaat zijn ook de kabouters. In een ander jaargetijde moet je zeker hier eens naar toe gaan met kinderen en kleinkinderen.

Waar je ook een bezoek aan moet brengen is het TBC Huisje wat ook gelegen is op dit terrein. Voordat Tilly en ik het woonzorg complex verlaten, steken wij nog een een kaarsje op in een Mariakapelletje. Een kaarsje voor veel Coronaveilige wandel kilometers wens ik maar.

Aan de achter zijde verlaten wij de Zorgboog en komen uit op de Vlinkert. Hier slaan wij linksaf richting Golf baan De Stippelberg en de Bakelse Plassen. 1.8 km gaat het over de Vlinkert, die over gaat in de Hooizak. Een heel lang pad waar in het begin links en rechts de golfbaan ligt, en wat verderop links en rechts de zandafgravingen van de Bakelse plassen. Het is maar een mistroostige bedoening hier, hoe mooi kan het zijn als het zonnetje schijnt. Van vorige wandelingen weet ik nog dat hier een vogel kijkhut is, een ideale plek om te pauzeren.

Ik kijk door de kijkgaten en wat zien ik… Niets behalve een grijze nevel die boven de plassen hangt, dus ook geen vogels. Onze boterhammen en koffie laat zich goed smaken terwijl wij het hebben over onze plannen in 2022. Tilly gaat in april beginnen aan de Camino Portugues, en ik ga in april vijf dagen het Krijtlandpad in Limburg lopen. Dan mijn plannen eind augustus nog voor een Camino in Galicië, en samen met Tilly begin ik ook aan het Kloosterpad. Plannen zijn er altijd dus is er altijd gesprekstof genoeg onderweg.

Zoals je op het kaartje kan zien lopen wij om de plas heen, en komen wij langs Hotel Nederheide… Als je een echt een leuke plek zoekt om te ontspannen dan is het hier wel. Kitty en ik verbleven in 2019 hier vier dagen als voorbereiding op mijn wandeltocht naar Santiago de Compostella.. Ik heb hier heerlijk kunnen wandelen in het grote Natuurgebied De Stippelberg…

Vlonderpad op De Stippelberg

Ik had verwacht dat er bij het hotel wel Coffee to Go zou zijn, maar helaas dikke pech want er was helemaal niemand. Dus lopen wij verder en begeven ons weer op de terugweg. De route loopt volgens Komoot over het vakantiepark Nederheide, maar er staan slagbomen. Ik vertrouw het niet, straks moeten we dat hele eind weer teruglopen als blijkt dat er geen doorgang is. Dus zoek ik een andere weg zodat wij aan de andere kant van de plas onze weg kunnen vervolgen. De mist is iets minder maar veel kunnen wij niet zien. Als het zonnetje schijnt zal het ongetwijfeld mooi zijn en druk met recreatie zoekers, maar hier komen wij niemand tegen.

Wij komen langs een mooi gerestaureerd boerderijtje met rode baksteen. Ook aan de zijkant een klein appartement in dezelfde rode steen. Het ziet er uit als een geschikt Vrienden op de Fiets adres. Op de boerderij hangt een spreuk “Alles Komt Goed!” en daar gaan wij maar vanuit.

En zo wandelen wij via het Kerkepad terug naar Bakel. De mist is nog steeds niet opgetrokken, dat gebeurt pas als wij 8 km van huis zijn en het zonnetje kortstondig doorbreekt en wij een glimpje blauwe lucht zien. Ondanks een wat grauwe dag hebben wij toch weer genoten, en zien wij uit naar een volgende wandeling.

Kerkepad Bakel

3 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Toch nog een prettige wandeling. Ik wil ook binnenkort beginnen met het kloosterpad … nog even uitzoeken hoe ik het doe met het OV en wachten op iets beter weer.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Als je in buurt bij mij bent, kan ik je wel helpen met verplaatsingen. Je start in Den Bosch- > Heeswijk > Uden > Megen > Velp. Zo ver kan ik je wel helpen als het zo ver is😊

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Ahhh wat lief.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s