Zwijmelen op Zaterdag… (77) Maestro

Ik heb de afgelopen weken weer met veel interesse gekeken naar ‘Maestro’.

Zeven bekende Nederlanders die zonder ook maar enige dirigeerervaring het tegen elkaar op nemen. Daarbij een jury bestaande uit topdirigent en juryvoorzitter Henrik Schaefer, violiste Isabelle van Keulen en contrabassist Dominic Seldis. Zij beoordeelden wekelijks de kandidaten. Het orkest stemt over de twee kandidaten die in de gevarenzone verkeren.. Wie gaat er er door naar de volgende ronde.

Dat de strijd om de Gouden Baton niet zo eenvoudig is als het lijkt, blijkt wel als de deelnemers voor het orkest staan. De maat wordt niet goed geslagen; het is te snel of te langzaam; de overgangen van snel naar langzaam of andersom lukken niet. Het is alles behalve eenvoudig voor de dirigent. En daaropvolgend ook bijna niet te volgen voor het orkest.

Als snel bleek dat ‘Rapper Sor’ er duidelijk aanleg voor had, en in alle afleveringen als beste uit de bus kwam. Actrice en musicalster Simone Kleinsma overleefde telkens de gevarenzone, en zo kwamen zij beiden tegen elkaar uit in de finale.

In de finale ging het gelijk op en konden beiden als winnaar uit de bus komen.

In de finale dient iedere kandidaat het eerste deel van de vijfde symfonie van Ludwig van Beethoven te dirigeren, en een stuk naar eigen keuze. Na de gedirigeerde stukken was er de beoordeling door de vakjury. Als het hierbij gebleven was, was Simone Kleinsma met 1 punt voorsprong de winnaar.

Maar zoals in meer wedstrijden en talentenjachten mogen de mensen thuis stemmen. Waardeloos vind ik dat… wie dat toch bedacht heeft. Het gaat hier alleen om de centen die binnenkomen voor de omroep.

En zoals zo vaak bleek er na de publieksjury een geheel vertekend beeld te zijn ontstaan. Sor bleek de winnaar. Hij kreeg van de vakjury en het orkest 71 punten en werd door het Nederlandse publiek beloond met maar liefst 72 punten.

Simone Kleinsma kreeg van jury en orkest één puntje meer, 72, maar het publiek gaf haar slechts 28 punten. 

Ze verdienden het beiden om te winnen. Maar zo’n groot verschil in stemmen??? Het bewijst weer eens dat een publieksjury absoluut niet bijdraagt aan een reeële uitslag. Snel mee stoppen met dat mobiel stemmen dus…. Het verschil is duidelijk te groot. Nu is het net of Simone het slecht heeft gedaan, maar echt… ze verdienden het beiden!

De winnaar van Maestro 2022, en dus Sor ontvangt als hoofdprijs de Gouden baton en natuurlijk eeuwige roem.!!

De Zwijmel van vandaag is het vrije keus stuk van Sor.

En dan hetzelfde stuk nog eens gespeeld door Berliner Philharmoniker, onder leiding van de legendarische dirigent Herbert von Karajan. Een opname van januari 1966. Machtig mooi!!

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Heel knap gedaan van beiden. Helaas is het publiek altijd onberekenbaar en als veel aanhangers van Sor kijken en stemmen … dan ben je als andere kandidaat nergens meer. Maar dat is helaas al jaren zo.

  Like

 2. Neeltje schreef:

  Een ontzettend leuk programma, waar ook ik met veel plezier heb gekeken en geluisterd. En misschien moet je bedenken dat er veel jonge mensen hebben gekeken. Dat is winst toch?

  Like

 3. Ik heb het programma niet gekeken maar zonder oneerbiedig te zijn: wordt de rol van een dirigent niet ontzettend overschat?

  Ik bedoel… Zo’n orkest repeteert zo vaak met elkaar. Ze kennen hun muziek bijna uit hun hoofd. Je wéét toch op een gegeven moment wel wanneer je in moet zetten, zacht moet blazen of keihard op die pauk moet slaan? Je hoort je eigen ‘shit’ toch te kennen en uit te voeren? En daarbij: de helft kíjkt niet eens naar de dirigent.
  Een band is toch ook op elkaar in gespeeld en speelt nooit met een dirigent? (Alhoewel… hoe doen big bands dat?)
  O, en wat is de rol van het stokje? Kan het ook zonder?
  En hoe weet je nou welke aanwijzingen voor jou bedoeld zijn.

  Echt zoveel vragen…
  Misschien moet ik het programma eens gaan kijken 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Je zou denken dat het zo werkt. Zonder stokje kan zeker want een hand kan het ook aangeven.. Een dirigent is zo belangrijk om het tempo aan te geven, en het orkest volgt dat. Als ik een bepaalde solo heb, is het o zo belangrijk dat ik precies op het juiste moment inzet, en de dirigent geeft dat aan. Nee echt… iedereen kijkt naar de dirigent!!

   Like

 4. Natasja Vd Ing schreef:

  Nou, dankzij je blog en vragen die ik hierover stelde bij iemand anders, mag ik binnenkort een kijkje komen nemen bij een evenement voor dirigenten, Hoe leuk is dat!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat is zeker leuk Natasja. Ik ben benieuwd wat je er van vind, en of je er dan anders tegen aan kijkt🤔🤔

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s