Zwijmelen op Zaterdag…(79) Kate Busch Special

Ik kan en wil er niet om heen om er geen aandacht aan te besteden... Want sinds dat de Efteling bekend heeft gemaakt dat het Spookslot na de zomer uit de Efteling verdwijnt, blijkt Nederland wat de Efteling betreft in rep en roer geraakt. Het spookslot moet na 44 jaar wijken voor een nieuwe attractie.

Daarom wijde npo radio Top2000 hier een mooi artikel aan, Hoe Kate Bush het Spookslot op magische wijze in de Efteling opende

Op 12 mei 1978 zond de Nederlandse omroep TROS een 20 minuten durende Kate Bush-televisiespecial uit, opgenomen in de Efteling. Op 10 mei 1978 was de Efteling klaar om het Spookkasteel te openen, de duurste attractie die ze ooit had gebouwd, en ze wilden er zoveel mogelijk reclame voor maken.

Kate, die net een grote hit had met Wuthering Heights, werd benaderd voor een televisiespecial die zowel de Efteling als haar liedjes zou promoten. De special werd gefilmd in april, een maand voor de officiële opening van het kasteel.

De Efteling TV Special nummers:
• “Moving” werd gefilmd op het plein voor het Haunted Castle
• “Wuthering Heights”; Kate is te zien in het Haunted Castle. Er werd onder andere gebruik gemaakt van een rookmachine.


• “Them heavy people” werd gefilmd op 3 locaties; op de zolder van het kasteel, bij de ingang met de oosterse geest en buiten voor de ingang van de put die deel uitmaakt van de attractie ‘De Indische waterlelies’.
• “De man met het kind in zijn ogen” werd gefilmd bij het meer met gondels en zwanen.
• Strange Phenomena, heeft de dubbele opname met het spiegelbeeld en werd gefilmd in de catacomben van het kasteel.

Kate Bush – De Efteling special op 12 Mei 1978 • TopPop

Catherine Bush (geboren 30 juli 1958) is een Engelse zangeres, songwriter en producer. Ze kreeg bekendheid in 1978, op 19-jarige leeftijd, toen ze vier weken bovenaan de UK Singles Chart stond met haar debuutsingle “Wuthering Heights”, en werd de eerste vrouwelijke artiest die een Britse nummer één bereikte met een zelfgeschreven nummer.
Sindsdien heeft ze 25 UK Top 40-singles uitgebracht, waaronder de top-10-hits “The Man with the Child in His Eyes”, “Babooshka”, “Running Up That Hill”.

Sinds de Efteling bekendmaakte het Spookslot te gaan sluiten, meldden een flink aantal fans van Kate Bush zich bij het attractiepark. De reden: een souvenir uit de tuin van het spookslot. De tv-special van haar optreden in de Efteling opende met een shot van een grafsteen met de naam van de zangeres erop, die in de jaren die volgden altijd in de tuin is blijven staan.

Fans van de zangeres hopen die macabere souvenir over te nemen van het attractiepark. De Efteling heeft echter al bekendgemaakt de zerk waarschijnlijk te schenken aan een museum.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. picpholio schreef:

  Dat wist ik dus niet…. een reden te meer om het spookslot niet te laten verdwijnen !

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Jammer dat er steeds meer van die oudere attracties moeten wijken voor iets nieuws!

   Like

 2. Neeltje schreef:

  Nooit geweten! Wat leuk!

  Geliked door 1 persoon

 3. Neeltje schreef:

  Een fantastische zangeres en wat leuk om dit allemaal te lezen. Heb meteen uitgerekend dat ik 46 jaar geleden voor het laatst in de Efteling geweest ben … Alexandra was 3, Joost 4. Spookslot nooit gezien dus.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ria van den Heuvel schreef:

   Wat erg, wij zijn zo vaak in de Efteling geweest met kinderen en kleinkinderen en ik ben nog nooit in het spookslot geweest😱. En dan te weten dat Kate Bush meegewerkt heeft aan de opening!! Vooral mijne Hans was er groot fan van…. ik bedoel dus Kate Bush 😁

   Geliked door 2 people

   1. Neeltje schreef:

    Da’s nog veel erger. Jij woont in de buurt .. ik woonde heel erg lang in Drenthe. En wat sneu voor Hans.😀😀

    Geliked door 1 persoon

   2. Ria van den Heuvel schreef:

    Hans die komt er wel overheen😁

    Like

 4. Rikit schreef:

  Ze willen Kate Bush benaderen om straks de nieuwe attractie mee te openen. Maar of dat lukt is de vraag want ze treed volgens mij niet meer op, maar misschien is dit wel een trigger om dit toch te doen. 😍

  Like

 5. Je hebt er een uitgebreider verhaal van gemaakt dan ik vorige week. Leuk om te lezen. kate Bush is echt een sprookjesfiguur die zo ontzettend goed past is die omgeving
  Ik ben vast in het spookslot geweest, maar in mijn herinnering is het klein en kon je alleen maar voor een raam staan kijken naar dingen die gebeuren, toch? Mijn zoon was bang voor alles, en gauw overprikkeld,. dus pretparkbezoeken met de kinderen hebben we eigenlijk nooit gedaan.

  O en… geen zwijmel bij mij gisteren.
  Er werd online vermeld dat ik docent ben geworden bij Mode op Maat en daar kwamen heel veel reacties op. Ik moest even prioriteit geven aan reageren en aan het promoten van mijn pas gestarte atelier.
  Ik hoop volgende week weer gewoon te zwijmelen 🙂

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik reken op je zaterdag… maar soms gaan andere zaken voor!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s