Ontdek Galicië… (2)

Het reisplan zoals Bianca van Kralingen van Ontdek Galicië, het voor ons bedacht heeft, viel helemaal in de smaak bij Kitty en mij.

Natuurlijk is het de bedoeling dat ik ga wandelen in Galicië. Het is niet voor niets dat Spanje zo aan mij blijft trekken. Iedereen die een Camino heeft gelopen, weet wat ik bedoel en voelt hetzelfde. Het Caminovirus is er eentje van het goede soort, het blijft aan je trekken en je moet terug… je moet…

Maar het is voor ons tegelijkertijd een vakantie. Door mijn Lange Afstand Wandelingen kon ik in Corona tijd regelmatig op pad, en kwam op vele mooie plekken.

Kitty heeft niet veel meer beleefd dan een weekendje Limburg in 2020. Dus is het niet zo gek dat wij er een combi van willen maken. Een vakantie waar wij samen van kunnen genieten.

Het lijstje zoals ik het naar Bianca stuurde was belangrijk in deze. Ik geef hierbij de belangrijkste even aan. Het volledige lijstje staat in Ontdek Galicië…(1)

 • Rianne wandelt camino Finisterre-Muxía!
 • Genieten van natuur, lekker eten, terrasjes en elkaar!

Het reisplan in Galicië staat vast, maar wat wij voorafgaand of er na gaan doen, dat moet ik nog even uitpluizen. Waarschijnlijk plakken wij er nog een paar dagen Porto aan vast.

Onze reis begint op Dag 1 met een vlucht naar Porto in Portugal.

Daar huren wij een auto en rijden naar Spanje, waar wij in het zuiden van Galicië onze eerste twee overnachtingen hebben.

Dag 1 & 2, A Guarda

A Guarda is één van de oudste vissersdorpen in het zuiden van Galicië. Grenzend aan Portugal, vlakbij het historische Tui, pittoresk Baiona en omringd door de Miño en de Atlantische Oceaan. Op de Monte Santa Trega vind je duizenden jaren cultuur bij de castro (een prehistorische nederzetting) en de haven is een fijne plek voor slenteren en een glas wijn.

Een dorp om te ontdekken en nooit meer te vergeten en een mooie bestemming om jullie vakantie in Galicië te starten.

Dag 3 & 4, Finisterre

Op naar het einde van de wereld! Veel mensen gaan naar het schiereilandje Finisterre of Fisterra om de gelijknamige kaap en vuurtoren te zien. Een mythische plek, de Romeinen dachten dat hier de wereld ophield te bestaan.

Het gelijknamige en pittoreske vissersdorpje Fisterra wordt vaak overgeslagen maar is een plaatje. Een mooie plek om te genieten van alle geneugten van het leven. En een bezoek te brengen aan de Cristo de Fisterra, een bijzonder beeld van een Christus met een gouden baard.

Dag 5, 6 & 7. Buiturón

Vandaag gaan jullie een stukje noordelijker en meer naar het achterland, naar het gehuchtje Buiturón.

Accommodatie:
Jullie verblijven in Casa Castiñeira, een fijne plattelandsaccommodatie in een gehuchtje waar eigenlijk niets te beleven valt. Maar binnen 10-15 minuten met de auto ben je bij wat leven in de brouwerij.

Verschillende punten van de camino, zoals Guisamonde liggen binnen 10 minuten met de auto vanaf de accommodatie.

Dag 8 & 9. Muxía 

Muxía heeft een klein maar erg gezellig centrum met in de wandelmaanden veel internationale pelgrims. Bij de vissershaven geniet je van de bedrijvigheid die zo typerend is voor authentieke vissersdorpjes. Het Santuario de la Virgen de la Barca is de absolute must-see van Muxía.

Dag 10 & 11. Dumbria

In Dumbría is het niet een drukte van belang. Hier geniet je van de natuur, watervallen, een handjevol plattelandsgehuchtjes en een verloren kapel.

Dag 12 & 13. Cee

De laatste stop op de camino, in Cee. Prachtig dorpje aan de baai van de Ría de Corcubion, de rivierinham. De smalle steegjes zijn mooi en goed onderhouden en de vele stenen horreos (de typische Galicische graanschuren) vallen  hier op. Tegenover Cee ligt Corcubion dat beduidend moderner is. Mooie stranden, boulevards, terrasjes aan zee, je vindt het hier allemaal.

Vanaf Cee is het 10 minuten rijden naar de Fervenza do Ézaro, één van de must-sees aan de Costa da Morte. Deze waterval is niet de grootste van Galicië maar wel heel bijzonder, het is nml de enige waterval in Europa die uitmondt in de Atlantische Oceaan.

In de dagen dat Kitty en ik in Finisterre – Buiturón – Muxia – Dumbria en Cee verblijven, wil ik het Camino rondje Finisterre-Muxía wandelen. Kitty kan dan overdag genieten van de reuring in het desbetreffende dorpje. Maar ik hoef beslist niet elke dag te wandelen, zodat er ook tijd is om samen leuke dingen te doen.

Bijvoorbeeld om iemand te bezoeken die in Muxia woont. Ik kreeg een leuke reactie van Jordy op het Blog van Ontdek Galicië…(1). Hij is in 2020 tijdens de pandemie van Groningen naar Santiago de Compostella gewandeld, in gezelschap van zijn hondje. Toen ik dat las in de krant dacht ik aan een ‘Broodje Aap’ verhaal, en schreef ik dat ook in dit Blog. Lees vooral de reacties.

Na de Camino

Na onze overnachtingen in Cee, wacht er nog een laatste overnachting in het zuiden van Galicië.

Dag 14. Tui

Ooit de hoofdstad van Galicië met een bijzonder mooi historisch centrum en een indrukwekkende kathedraal. Het ligt aan de Miño, de rivier die de natuurlijke grens met Portugal vormt. Vanaf maart tot en met oktober heerst er hier een gezellige en internationale drukte omdat Tui een etappe is op de Portugese route naar Santiago de Compostella.

Accommodatie:
De Parador van Tui, een ****staatshotel, prachtig gelegen aan de rivier. Er is een heerlijk zwembad en je kunt lopend naar het centrum. Een fijne, laatste verwennacht in Galicië!

Dag 15.

Vanaf Tui is het iets meer dan een uurtje rijden naar de luchthaven van Porto.

Wij rijden terug naar Porto en leveren onze auto in. Einde van onze vakantie… maar ja, wie wil er nu nog naar huis!! Misschien nog een paar daagjes Porto dan…

Dat lezen Jullie een volgende keer…

11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Dat ziet er fantastisch uit.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het past precies bij ons. Aandacht voor wandeling cultuur en lekker eten. 😍 En nu ben ik in Porto aan het kijken wat wij kunnen gaan bezichtigen.

   Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   En dit is nog maar een klein gedeelte van Galicië waar wij van gaan genieten 😊

   Like

 2. Neeltje schreef:

  Ziet er fantastisch uit!

  Like

 3. Ria van den Heuvel schreef:

  Best een hele onderneming om zo’n programma in elkaar te zetten. Weet je ook al hoeveel km dat je per dag gaat of wil wandelen?

  Like

  1. Rikit schreef:

   Ik ben op Komoot al wat aan het plannen en zet dat straks openbaar. Het varieert van 10 tot 21 km.

   Like

 4. Ria van den Heuvel schreef:

  Knap, want het is een heel verschil of je hier of daar wandelt!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het is daar bepaald niet vlak te noemen, maar ik kan nu alvast oefenen met het Krijtland pad in april.

   Like

 5. Jolanda schreef:

  Dat ziet er super leuk uit 👍 veel plezier met de verdere voorbereidingen

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Jolanda. Dat gaat helemaal goed komen, en ik ben mijn wandelingen ook al aan het plannen😁

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s