Zwijmelen op Zaterdag…(79) Johnny Halliday

Deze week niet veel tijd gehad om aandacht te besteden aan een uitgebreide Zwijmel. Ik heb er een aantal in concept klaar staan, en daar is deze Johnny Halliday Zwijmelen op Zaterdag een van.

Johnny Hallyday pseudoniem van Jean-Philippe Smet (Parijs, 15 juni 1943 – Marnes-la-Coquette, 5 december 2017) was een Frans zanger en acteur van Belgische afkomst.

Hallyday wordt gezien als de Elvis Presley van de francofone wereld. Van zijn platen werden in totaal meer dan 110 miljoen exemplaren verkocht. Hij werd drie keer onderscheiden met diamant, 22 maal met platina en 40 keer met goud. In Nederland bereikte Hallyday tot tweemaal toe een nummer 1-notering in de hitlijsten.

Onder invloed van Elvis Presley in de jaren 50 begon hij muziek te maken. Hij koos voluit voor de Engels klinkende artiestennaam Johnny Halliday, die voortkwam omdat zijn nicht op dat ogenblik een relatie had met een zekere Lee Halliday. In 1960 ontving hij zijn eerste platencontract.

Johnny Hallyday groeide in Frankrijk uit tot een van de populairste rockmuzikanten. Hij stond tijdens zijn lange carrière meer dan veertig keer op de eerste plaats in de Franse hitparade, onder meer met “Tes tendres années“, “Pour moi la vie va commencer” en “Que je t’aime“. Begin de jaren 70 scoorde Hallyday een monsterhit met zijn eerste vrouw Sylvie Vartan met “J’ai un problème“.

In het Frankrijk van begin jaren 60 bouwde hij een reputatie op van wilde rock-‘n-rollzanger en werd razend populair. In 1960 liep één van zijn concerten in Parijs zo uit de hand dat er gedurende enkele maanden een rockverbod van kracht was in de Franse hoofdstad.

In zijn thuisland bleef hij ook nadien ongekend populair en is hij (uitverkochte) concerten op poppodia en in voetbalstadions blijven geven. Hallyday toerde verschillende keren de wereld rond, Zoals veel showbizzmensen uit Frankrijk vond Johnny Hallyday ook de weg naar het witte doek. Hij debuteerde in 1955 met een kleine bijrol in “Les diaboliques” .

Johnny Hallyday overleed op 5 december 2017 op 74-jarige leeftijd aan de gevolgen van longkanker. Drie dagen later vond in Parijs een afscheidsbijeenkomst plaats. De witte kist met het lichaam van Hallyday werd onder toezicht van 1.500 agenten en onder belangstelling van tienduizenden toeschouwers met een escorte van zo’n 600 motorrijders van de Arc de Triomphe via de Avenue des Champs-Élysées naar La Madeleine gereden.

Voor de kerk werd door de Franse president Emmanuel Macron een toespraak gehouden en speelde de band van Hallyday enkele nummers. De politie schatte dat tussen de 800.000 en een miljoen mensen waren afgekomen op de rouwstoet. 

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Toch een leuke zwijmel!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ria van den Heuvel schreef:

  Heerlijk is dat. Er komen weer genoeg herinneringen bovendrijven 😁
  En twisten, oh jee. Niet meer te stoppen 😂

  Like

  1. Rikit schreef:

   Twisten is niet mijn ding, maar mijn Lief is niet te stoppen als zij het hoort😁😍😁

   Like

 3. Natasja Vd Ing schreef:

  Die Franse zangers zijn toch een beetje mijn deur voorbij gegaan. Mss ook een beetje van voor mijn tijd? Hij zingt wel met overtuiging en overgave!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja Johnny Hallyday was de Elvis van Frankrijk en zeer geliefd!! Ik weet niet wat mij zo boeit aan het Frans, want ik versta er geen snars van!

   Like

 4. Jokezelf schreef:

  Ah, deze had ik nog niet gezien! Geweldig hoor. Jij hebt een uitgebreidere versie van Johnny Hallyday opgeschreven dan de mijne. Maar de mijne ging dan ook niet alleen over JH, maar over meerd Franse chansonniers. Maar leuk om die weetjes te lezen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Sommige zangers verdienen een uitgebreidere biografie, en Johnny Hallyday is er een van>

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s