Zwijmelen op Zaterdag…(81) Maarten van Roozendaal

Zoals ik vorige week al schreef heb ik in de loop der tijd het een en ander in de Concepten map verzameld. Het wordt tijd om die eens leeg te maken en zo kwam ik Maarten van Roozendaal tegen waar ik nog niet eerder van gehoord had.

Maar het is nooit te laat om zo’n mooie liedjesmaker te leren kennen. Wat een Prachtige teksten, poëzie en gedichten. Maarten van Roozendaal (1962-2013) heeft nimmer een groot publiek getrokken. Maar op zijn bescheiden publiek heeft Van Roozendaal een onuitwisbare indruk gemaakt.

Ik vind het ook lastig om een nummer te kiezen, want er is zoveel moois te beluisteren. Zoveel mooie liedjes… Maarten zingt vol overgave, met passie eerlijk en puur. Ik houd er van!

Biografie:

Maarten van Roozendaal is een Nederlandse zanger, liedjesschrijver, muzikant en theatermaker die een twintigtal theatervoorstellingen en vele theaterprijzen achter zijn naam heeft staan.

Voordat Van Roozendaal in de jaren ’90 besluit dat theater definitief zijn bestemming moet worden speelt hij als zanger, toetsenist en drummer in diverse popbands. Hij maakt in bijna twintig jaar 21 theatervoorstellingen waarvoor hij meerdere theaterprijzen ontvangt.

Ook schrijft hij muziek voor meerdere tv-programma’s waaronder Knoop In Je Zakdoek en Schooltelevisie. In 1998 muziek voor de succesvolle tv-serie Otje van het gelijknamige boek van Annie M.G. Schmidt.

Theaterprijzen

In 1994 wint Maarten van Roozendaal zowel de jury- als de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival, in 1998 De Zilveren Harp, in 2000 De Annie M.G.Schmidtprijs voor zijn lied ‘Red Mij Niet’. In 2008 ontvangt hij De Poelifinario voor het programma Het Wilde Westen en in 2011 de Dirk Witte Prijs voor zijn gehele oeuvre.

Ook wint hij in 2006 met Bob Fosko en Pierre van Duyl De Gouden Mus voor hun Paradevoorstelling Nog Meer Rottigheid en in 2007 een Zilveren Krekel met Stormgek, een familievoorstelling met theatergroep Het Huis aan de Amstel.

Ziekte

Dan blijkt de zanger ongeneeslijk ziek te zijn. In februari 2013 wordt bekend gemaakt dat Maarten van Roozendaal aan longkanker lijdt. Vijf maanden later overlijdt hij op 51-jarige leeftijd. 

Een heel mooi lied waar ik maar naar blijf luisteren is “Om te janken zo mooi.” In onderstaande video vertelt Maarten van Roozendaal over de totstandkoming van dit juweel.

Boek Om te janken zo Mooi

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

5 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Kende hem niet maar wat een prachtige stem

  Like

 2. Rikit schreef:

  Dit is zeker niet het laatste wat ik van hem laat horen. Ook in combinatie met zijn trio werkelijk prachtig!

  Like

 3. Neeltje schreef:

  Werkelijk prachtig! Ik heb tranen in mijn ogen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het blijft Kippenvel geven telkens weer. Prachtige stem!!

   Geliked door 1 persoon

 4. Natasja Vd Ing schreef:

  Wat een leuke zwijmel.
  Ik kende deze man ook niet.
  Maar ik kan me in beide liedjes goed vinden. Ik ben niet levensmoe, maar ik vind wel veel dingen gedoe, en ik heb een takke-hekel aan opstaan. Wát een gedoe is dat toch weer iedere dag. Eenmaal opgestaan kan ik altijd wel heel erg genieten van de kleine geneugten van het leven. Dus daar sluit het tweede lied dan weer mooi bij aan.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s