Verstandig…

De eerste dag van de Nijmeegse Vierdaagse wordt geschrapt. Daarmee wordt het wandelevenement met een dag ingekort. Vanwege de hoge temperaturen in het gebied waar de eerste dag doorheen wordt gewandeld, heeft het weer adviesteam geadviseerd om niet op dinsdag, maar op woensdag te beginnen.

Het is historisch in de geschiedenis van de Nijmeegse Vierdaagse, maar ook een verstandig besluit.

Ik heb er vrede mee en reis dinsdag niet af naar Nijmegen, maar ga lekker vroeg op pad hier in de buurt als het nog lekker koel is. Ze zeggen dat je je moet voorbereiden om aan de hitte te wennen. en dat doe ik door wat korte wandelingetjes van 1 a 2 uurtjes.

Bovenstaande foto’s zijn allemaal van de Landerij van Tosse , hemelsbreed niet meer als 1,0 kilometer van huis. Het is er zo mooi!! Ook vandaag ben ik er geweest… Ik kom er graag en het zit altijd wel in een wandeling van mij verweven.

En je moet tenminste vijf dagen van tevoren beginnen met voldoende water te drinken. Je moet je lichaam hydrateren!! En dat doe ik dan ook… overal in huis staan wel flesjes water, dus ik drink en drink en drink veel water.

En ik loop en loop heel veel naar het toilet, dus het werkt… wat je er in giet komt er ook weer uit. Gelukkig heb ik bij het wandelen altijd mijn UIXI plastuit bij mij, dat zorgt altijd weer voor een opgelucht gevoel!!

Een gehydrateerd lichaam is een gezond(er) lichaam. Hoe zorg je ervoor dat het water dat je drinkt ook daadwerkelijk in je cellen terechtkomt?

Enkele belangrijke tips die ik zelf hanteer…

1. Voeg mineralen en zout toe

Puur water is eigenlijk niet de beste hydratatie. In de natuur is water steeds vermengd met een aantal mineralen. Deze mineralen zijn niet alleen gezond, ze zorgen er ook voor dat je lichaam het water beter opneemt en vasthoudt.

Het belangrijkste mineraal in de vochthuishouding is Natrium. Bovendien zal Natrium je dorstgevoel verhogen en je urineproductie onderdrukken.

Hoe kan je meer mineralen aan je water toevoegen?

 • Een snuifje zout is eigenlijk al prima, maar misschien niet altijd waar je zin in hebt.
 • Bij een fysieke inspanning is het toevoegen van elektrolyten ideaal. (Hier zit ook zout in.)
 • In het dagelijks leven kan je op aangenamere manieren mineralen toevoegen aan je water. Denk hierbij aan water met citroen of kruidenthee.

2. Eet water

Nou ja, eet vooral voedingsmiddelen die ook veel water bevatten, zoals groenten en fruit. Enerzijds heb je hierdoor extra water binnen, steeds in combinatie met een mooie hoeveelheid mineralen. Dit water wordt dus erg goed opgenomen.

Anderzijds zou je bij het eten van droge voedingsmiddelen juist water aan het lichaam onttrekken om je te helpen bij je spijsvertering. Bovendien zijn groenten en fruit super gezond en droge beschuiten iets minder, maar dat wist je misschien al.

3. Eet meer vette vis

Vette vis bevat de oh-zo-belangrijke omega-3 vetzuren. Deze vetzuren zijn essentieel voor een gezond celmembraan en een goede hydratatie van de cellen. Vooral voor de huid wordt dit meestal aangeraden. Maar je hele lichaam zal je dankbaar zijn.

4. Hydratatie en vitamine E

Vitamine E versterkt de huidbarrière waardoor je beter vocht vasthoudt. Dit schoonheidselixir zit in zonnebloemolie, boter, brood, graanproducten, noten, zaden, groenten en fruit.

5. Vermijd overmatig alcoholgebruik

Al die moeite zou je zomaar kunnen wegvegen met een avondje stappen. Alcohol zorgt ervoor dat het lichaam meer vocht afdrijft. De houten kop de dag later is daar het bewijs van. Alcohol zorgt dus voor een dehydraterend effect dat alle bovenstaande tips tegenwerkt. Dit geldt voor elke type van alcohol. Bovendien wordt dit effect nog versterkt bij sterke drank en cocktails met een hoog suikergehalte.

Morgen ga ik in Nijmegen mijn startkaart ophalen. Ik kan hem maar hebben… Ik houd Jullie op de hoogte.

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. picpholio schreef:

  Misschien jammer maar wel een verstandige keuze….

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Voor het eerst een Driedaagse is weer eens wat anders😁😁

   Geliked door 1 persoon

 2. Ria schreef:

  Een zeer verstandig besluit van de organisatie. Het is anders niet (of bijna niet) te doen en het moet natuurlijk wel een leuk evenement blijven😉.
  En bedankt voor de tips, dat klinkt als een doorgewinterde 4daagse-wandelaar, succes👍💪🙋🏼‍♀️

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Zeker voor de eerste dag is dit een goed besluit. Ik herinner mij van voorgaande jaren, dat er weinig schaduw plekken waren.

   Like

 3. Hermieneke schreef:

  Wat een prachtige omgeving zo dichtbij!

  Like

 4. Neeltje schreef:

  Ook ik ben blij met het besluit tot een 3-daagse en bedankt voor de tips. Die meloen … dat is een goeie.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Een mooi stukje natuur, zo dichtbij waar ik graaf naar toe ga. Er is ook een herinneringsbos waar ik graag ga zitten… een boek lezen of wat schrijven, of alleen maar zitten. Heerlijk om te doen 😍

   Like

  2. Rikit schreef:

   Watermeloenstukjes of een watermeloen salade neem ik graag mee😋 voor onderweg.

   Like

 5. Aan de voorbereiding zal het niet liggen en ik ben blij voor alle deelnemers, dat er nu maar drie dagen gewandeld wordt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Als ze nu maar die rust pakken die je nodig hebt, maar vandaag zijn er ondanks de waarschuwingen toch een paar honderd wandelaars op pad gegaan. Zo dom en onverantwoord!! Ik ga er morgen van genieten😁 maar vandaag blijf ik binnen!!

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s