Zwijmelen op Zaterdag…(103) Nederlandse bands jaren 60 (6)

Vandaag aandacht voor Bintangs

Bintangs is een van de oudste Nederlandse popgroepen. De naam betekent ‘sterren’ in het Indonesisch. De groep werd in 1961 in Beverwijk opgericht door Frank en Arti Kraaijeveld en Meine Fernhout. Men speelde indorock maar ging al snel over tot een ruig soort rhythm & blues.

Meer dan 60 jaar popmuziek in Nederland en de Bintangs zijn daar bijna even lang een deel van, en na zestig jaar nog steeds springlevend. Dat maakt ze de langst bestaande nog altijd optredende-, cd, dvd en boek uitgevende rockband in de lage landen, en zeer waarschijnlijk ook in de hele wereld. Bintangs zijn in 2019 opgenomen in de Dutch Blues Hall of Fame.

BIOGRAFIE VAN BINTANGS

Bintangs werd opgericht in 1961 door Frank en Arti Kraaijeveld. Samen met Meine Fernhout en Jimmy Jansen speelde de band voornamelijk indo-rock. Twee jaar later begonnen ze hun eigen stijl te creëren, de zogeheten hoogoven sound; ruige en rauwe rhythm & blues. De optredens van de band werden steeds geliefder en in 1965 brachten ze hun eerste single uit, genaamd You Can’t Judge a Book by Looking at the Cover.

Een jaar later stonden de Bintangs in de voorprogramma’s van The Rolling Stones in Den Bosch en – de toen wereldberoemde The Kinks.

Voor mij een van hun mooiste nummers

In 1967 bracht de band hun eerste lp uit: Blues on the Ceiling. Hun songs worden goed ontvangen en in 1969 hebben ze zelfs een eerste top 10 hitsingle op hun naam staan met het nummer Travellin’ in the USA. Tours door Nederland en België volgden. Na hun eerste album hebben de Bintangs in totaal nog zo’n 23 albums uitgebracht, waaronder Genuine Bull (1975) die werden opgenomen in Engeland en Livetime (1983). 

In 1985 vindt de band het tijd voor een sabatical. Er wordt een legendarisch ‘afscheidsconcert’ gegeven in Paradiso Amsterdam. In 1989 wordt er een reünie gehouden en geeft de band twaalf concerten in de twaalf Nederlandse provincies. Dit bevalt zo goed, dat de band weer terug van weggeweest is. In de jaren erop tourt de band door Nederland en België en brengt nieuwe cd’s uit, waaronder Dynamite Night (1996) die live werd opgenomen tijdens hun vijf uur durende concert in een uitverkocht Paradiso.

Het album Doc (2006) wordt uitgebracht ter ere van het 45-jarig jubileum. Frank Kraaijeveld maakt hiervoor speciaal honderd met de hand geschilderde hoesjes. Naast de cd wordt er ook een dvd uitgebracht, genaamd Document – 45 Years of Rock ’n Roll. Hierop staat het concert in het Patronaat in Haarlem, homevideo’s, historische momenten, foto’s en een tv-special die werd uitgezonden door RTV Noord-Holland.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

7 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Ik zag ze ooit live, toen ik een jaar of 18 was. Leuk!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Wat ik aan live beelden gezien heb, maakten ze er vaak een spektakel van.

   Like

 2. Ria schreef:

  Mooi, weer zo eentje die veel herinneringen oproept 😉👍

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je Ria… Volgende week staat al weer klaar, dus ik ga nog even door met jeugdsentiment ☺️

   Like

 3. Neeltje schreef:

  Ik ken ze niet, Hoss wel.

  Like

 4. Sabine Verburg schreef:

  Wat leuk om deze weer eens te beluisteren

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja het zijn toch de bandjes uit onze jeugd, en dat blijft mooi☺️

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s