Een dag van uitersten…

on

In de morgen naar een uitvaart in Tilburg en in de middag een feest bij ons in de buurt. Twee uitersten die wel eens vaker op een dag voorbij komen, en waar je gewoon bij moet zijn.

Voor de middag

Afgelopen week kregen wij bericht dat Ome Harrie op 99 jarige leeftijd was overleden. Van Ome Harrie, de 1 jaar oudere broer van mijn in 2018 overleden schoonvader, daar waren wij van overtuigd… die gaat de 100 jaar wel halen. Tot dat twee maanden geleden zijn Lief Greetje overleed, en voor Harrie het leven geen zin meer had. Ik had een goede band met hem en zal hem gaan missen.

Wat ik ook zal missen… de tekeningen die hij iedere dag op zijn Facebook pagina plaatste. Altijd inspelend op de actualiteit van de dag, en soms slaand op zich zelf. Waarschijnlijk blijft zijn account nog gewoon actief, en kan ik de tekeningen blijven bewonderen. Hieronder een verzameling van zijn tekeningen.

Kitty mijn Lief is de oudste van de neven en nichten, en dan hoor je er gewoon te zijn bij zo’n uitvaart. Zeker als je beide ouders er niet meer zijn, en Jij jouw familie vertegenwoordigd. Althans zo denken wij er over. Dit soort uitvaarten zijn hoe triest ook, altijd weer leuk omdat het dan tegelijkertijd een familie reünie is.

Het was een mooi afscheid van Ome Harrie en de kinderen hebben er vrede mee. Het is goed zo… Harrie wordt met zijn Greetje uitgestrooid op een Natuurbegraafplaats, waarna er een Eik wordt geplant die wel 1000 jaar kan worden. Rust zacht Ome Harrie… Ik zal U missen.

Na de middag… het andere uiterste.

Een feest ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan van het bedrijf, waar ik tot aan mijn pensionering in 2018, 46 jaar in vaste dienst ben geweest. En nu al weer vier jaar stageleerlingen begeleid…

De eerste fundamenten van wat is uitgegroeid tot wat nu VDL Mast Solutions heet, zijn in 1947 gelegd. Theo Kaal start met een Technische Aanneming, aannemingswerk, grondwerk en de installatie van kabelnetwerken. De eerste productie van lichtmasten was voor eigen gebruik. Nadat in 1966 de productie voor lichtmasten voor derden is opgezet gaat de firma verder onder de naam Kaal – Van der Linden.

In 1992 wordt dit bedrijf opgesplitst in Kaal Technische Aanneming en Kaal Mastenfabriek. In 1985 komen de aandelen van dit familiebedrijf in handen van de familie Van Geenhuijzen, die opereert onder de naam A.Hak.

In 2006 wordt de naam van Kaal Mastenfabriek veranderd in Kaal Masten. Sinds 2013 is het bedrijf uitgegroeid tot de grootste masten-fabrikant van Nederland met een bedrijfsoppervlakte van 44.000 vierkante meter, ruim 125 medewerkers, een eigen transportvloot, eigen installatie- en serviceteams en export naar landen binnen en buiten Europa. In 2017 wordt Kaal Masten overgenomen door de VDL Groep en heet het voortaan VDL Mast Solutions.

Van de huidige werknemers ben ik de enige, die het zowat allemaal meegemaakt heeft. Ik heb nog onder en met oprichter Theo Kaal senior mogen werken toen het nog Kaal van der Linden heette. En nu 75 jaar later is het tijd voor een feest…

Kaal van der Linden 1973

De organisatie van het feest verwachte ons bij De Heische Hoeve in het Brabantse Loosbroek, voor een middag vol activiteiten. Nu waren wij door de uitvaart wat verlaat, maar toch nog ruimschoots op tijd om te horen wat er op het programma stond.

De ene helft ging naar Kasteel Heeswijk, de andere helft naar de Kildonkse molen. Het vervoer waren huifkarren, scooters, 8 persoons trapfietsen, en een soort van golfkarretjes. Vanaf Kasteel Heeswijk zou er met een fluisterboot over het riviertje de Aa naar de Kildonkse molen worden gevaren. Vanaf de Kildonkse molen kon men naar Kasteel Heeswijk kanoën, een afstand van 6 kilometer.

Wij gingen met de huifkar mee naar de fluisterboot, althans dat was de bedoeling want wij gingen niet mee kanoën. Dat is meer voor dat jonge grut… Maar ergens is er een communicatie storing opgetreden, maar hoe en wat dat weet ik ook niet… Of wij hebben het niet goed gehoord of de menners van de huifkarren niet. En zo kwamen wij bij de Kildonkse uit voor het kanoën, en verder zijn wij dan ook niet gekomen.

Dus hebben wij met onze groep naar het inschepen gekeken, wat voor sommige een hachelijke onderneming was. Ik dacht, nu ik er toch ben kan ik ze ook wel allemaal fotograferen, want daar had niemand aan gedacht. Het is ook niet zo gemakkelijk om met zo’n kano te varen dat heb ik wel gezien, daarom gingen sommige ook een andere kant op dan gewenst.

Toen ze allemaal onderweg waren zijn wij maar naar de molen gewandeld, en hebben daar 1,5 uur rondgehangen tot er weer een huifkar terug reed naar DeHeische Hoeve. Net voor 18:00 uur waren wij weer terug en net op tijd voor de barbecue, die op het punt stond te beginnen.

En dat was natuurlijk tot in de puntjes verzorgd. Kitty en ik vonden binnen een mooie plek waar het goed toeven was. Het wijntje, de aqua en het eten liet zich goed smaken, en in Rick en Paula hadden wij twee heel gezellige tafelgenoten getroffen. Sterke verhalen hoefde niet verteld te worden, want zij zaten de hele middag in hetzelfde schuitje als wij.

De sterke verhalen hoor ik ongetwijfeld morgen op mijn werk. Ik ben benieuwd wat zij allemaal meegemaakt hebben onderweg…

10 reacties Voeg uw reactie toe

 1. picpholio schreef:

  Mijn deelneming voor het verlies van je oom. Zijn tekeningen hebben inderdaad wel iets…
  Wel jammer misschien dat het bedrijfsfeestje ook net vandaag moest doorgaan.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Rudi. Als het een heel verdrietige uitvaart zou zijn geweest, waren wij zeker niet naar het feest gegaan.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Wat gaaf, die tekeningen! Een mooie nagedachtenis. En een dag als het leven zelf.

    Geliked door 1 persoon

 2. Neeltje schreef:

  Ik kan me indenken dat het een beetje vreemde dag is geweest. Maar wat een kunstenaar die ome Harrie, mooie tekeningen.

  Jammer van het misverstand… die fluisterboot had me wel wat geleken. Maar we hebben nu leuke actie foto’s.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ome Harrie maakte prachtige tekeningen en schilderijen. Ik denk dat iedereen in de familie wel iets van zijn hand in huis heeft. De fluisterboot had onderweg te kampen met een lege accu. Slechte reclame, en voor diegene die daarmee onderweg waren ook niet fijn.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Ohh dan is het maar goed dat jullie er niet op zaten.

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Anders waren wij niet op tijd geweest voor de bbq🙄🙈

    Like

   3. Neeltje schreef:

    Ja en dat zou toch wel heel zonde geweest zijn.😄😄

    Like

 3. Ria schreef:

  Allereerst gecondoleerd met ome Harrie, het is volgens mij een voorrecht dat je zo’n geweldig creatief mens hebt gekend en meegemaakt. Wat een schitterende tekeningen maakte die man👌

  En dan deel 2, er kan altijd wat mis gaan, soms gebeurt dat met een bedoeling die alleen bij hogere machten bekend is🙄 . Maar ik las dat jullie je niet verveeld hebben😁.
  Wij hebben ook ooit eens iets soortgelijks meegemaakt, met dien verstande dat wij wel in een 2-persoons kajak zaten. Met de rest zal ik je niet vervelen, maar misschien kun je het wel raden 😂

  En was jij dat op die zwart/wit foto , helemaal rechts!!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Yep😃😁🙈🙈

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s