De Weg van Madrid…(1)

In mijn Blog Besluiteloos… zat ik nog vol twijfel, want zou ik voor de voorspelbare en drukkere Camino Francés gaan, of zou ik kiezen voor het eenzame avontuur van de Camino de Madrid. Inmiddels ben ik er uit en wordt het Camino de Madrid… en nu ik deze beslissing genomen heb, kan ik verder en kan ik mijn etappes qua afstanden gaan plannen.

Even wat meer over deze Camino:

De Camino de Madrid is een nog vrij nieuwe route, ontworpen door de Vereniging Vrienden van Camino de Santiago de Madrid, voor de mensen die in Midden-Spanje wonen. De route heeft een lengte van 322 km en is erg mooi, en gaat meestal over voetpaden en je stapt maar zelden over het asfalt. Het passeert verschillende mooie historische stadjes en steden zoals Sahagun, Coca of Segovia. Je bent gemiddeld twee weken onderweg om de Camino de Madrid te lopen.

Want officieel bestaat deze route uit 13 etappes, maar zelf denk ik eerder aan 16 a 17 etappes. Het is allemaal afhankelijk of het uit komt met een plek waar ik een overnachting kan vinden. In de officiele 13 etappes zitten afstanden van 25 tot 30 km, en dat vind ik voor mij teveel. Temeer dat 25 km over een zandpad best zwaar kan zijn.

Zo wordt aangeraden om deze tocht niet te lopen tijdens de hete zomermaanden, omdat er onderweg weinig schaduw zal zijn. Ook het vroege voorjaar is niet aan te raden, omdat je vooral in het eerste deel door bergachtige gebieden gaat. Als je besluit om in de zomer te wandelen, zorg er dan voor dat je vroeg opstaat, want de hete zomerzon zal je snel uitputten.

De herfst schijnt een ideaal seizoen voor de Camino de Madrid te zijn, maar daarvan heb ik gelezen dat je in oktober/ november de bergen vaak niet over kunt vanwege sneeuw op de 1796 meter hoogte gelegen Puerto de La Fuenfria, die wij over moeten. De La Fuenfria is met zijn 1796 meter daarmee ook nog eens de hoogste berg van alle Camino’s.

Daarom kies ik voor begin mei als de temperaturen zo rond de 18 graden liggen.

In tegenstelling tot andere pelgrimswegen heeft de Camino de Madrid geen officieel startpunt. De tour kan overal in de stad worden gestart, maar de meeste pelgrims kiezen echter voor de kerk van Santiago om hun pelgrimstocht te beginnen.

Deze kerk ligt in het historische centrum van Madrid. Een mooiere plek om mijn Camino te beginnen kan ik daarom ook niet bedenken.

Het is een zeer goed bewegwijzerde route, zodat verdwalen bijna niet mogelijk is. Daarbij heb ik straks de route op mijn telefoon staan. Het zal ook wennen zijn om alleen op pad te zijn. Op de Camino Francés loopt er altijd wel een Pelgrim in het zicht, terwijl ik op de ‘Weg van Madrid’ bijna niemand tegen zal komen.

Maar misschien valt dit wel mee, want deze en ook andere eenzame routes winnen steeds meer aan populariteit, terwijl de bekendere Camino’s… Na Corona… juist nu aan hun populariteit dreigen ten onder te gaan.

Ik ben in ieder geval de komende maanden weer onder de pannen, om het een en ander uit te gaan zoeken. En voor goede raad ga ik uiteraard weer naar De Dames van Camino Comfort Luisa & Joyce. Voor aanschaf van je wandel en camino-uitrusting en voor goede raad ben je hier aan het goede adres.

8 reacties Voeg uw reactie toe

 1. picpholio schreef:

  Klinkt alvast zeer veelbelovend hoor !

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Heb er heel veel zin in😊

   Geliked door 1 persoon

 2. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Heerlijk is dat als je alle voors en tegens tegen elkaar hebt afgewogen en nu de knoop hebt doorgehakt!!
  Het wordt volgens mij weer een prachtig avontuur. Ik vind het wel knap dat je alles zelf gaat uitpuzzelen etc.
  Maar dat is ook weer een beetje voorpret👍😉

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik geloof echt dat dit een groot avontuur gaat worden. Ik ben op Komoot al mijn etappes aan het plannen. En dat valt vies tegen qua afstanden, maar ik heb nog even voordat ik werkelijk op pad ga. En inderdaad begint het met de voorpret👀👀😍

   Like

 3. Neeltje schreef:

  Wat een avontuur!

  Geliked door 1 persoon

 4. Rikit schreef:

  Ja dit wordt afzien😊😊😊

  Like

 5. saar10 schreef:

  Mooi initiatief! Sahagun is het plaatsje waar ik de halfweg stempel gehaald heb, halfweg de Camino Frances.
  Xelf had ik altijd het idee dat ik de Camino del Norte zou gaan lopen omdat het daar rustiger zou zijn, maar vorig jaar riep alles in me om de Camino Frances te lopen en ik moet zeggen dat ik het een groot feest vond en en vind om mijn bijna 13 jaar lange tocht op deze manier uit te kunnen lopen. Volgend jaar de laatste 300 km .

  Ik ben heel benieuwd waar de Camino Madrid jou gaat brengen. Alvast heel veel succes met de voorbereidingen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel..😁 Bij Sahagun heb ik toen ook mijn stempel en oorkonde gehaald. Nu eindigt mijn Camino Madrid er, en ga ik een stukje verder op de Francés. Ik wil in ieder geval verder tot aan Cruz de Ferro. Daarna weet ik het nog niet…

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s