De Weg van Madrid…(2)

Nu ik mijn definitieve keus heb gemaakt om Camino de Madrid te gaan doen, kan ik beginnen een voorlopige planning te maken. De vrijheid om niets te plannen en zomaar op weg te gaan, heb je hier niet is mijn indruk.

Deze route bestaat nog niet zo heel lang, en het leeft ook niet zo bij de plaatselijke bevolking, als op bijvoorbeeld de Camino Francés. Daar zijn bijna in elk dorpje wat je onderweg tegenkomt, wel een of meerdere herbergen te vinden.

Voor mijn planning heb ik het GPX bestand van de Camino de Madrid ( 322 km } gedownload, en op Komoot gezet. Het bestand beslaat 13 etappes, maar ik kom in een eerste planning uit op 17 etappes. En zit ik op een gemiddelde van 19 km, en dat vind ik nog steeds teveel. Het zijn veelal zandpaden en dan kunnen zoveel kilometers best zwaar zijn.

Daar staat tegenover dat je hier niet als op de Camino Francés, je hoeft te haasten voor een slaapplek want er zijn hier maar weinig Pelgrims onderweg. Maar omdat deze route wint aan populariteit, kan ik dat onderweg nog altijd bepalen of ik iets moet reserveren of niet.

Het is niet de bedoeling dat ik straks loop op navigatie, anders ben je alleen daar mee bezig. Ik volg gewoon de pijlen zoals het hoort, maar het is wel een geruststellende gedachte dat ik op Komoot de route bij mij heb, mocht ik ergens verkeerd gelopen zijn.

Om die etappes te bepalen heb ik Gronze.com gebruikt. Dat is een Spaanstalige site die ik op vertalen heb staan, en die zo toch gemakkelijk te gebruiken is. Ik vind hier van alle Camino’s, de info die ik nodig heb. De etappes met de dorpjes onderweg; van alle stadjes of dorpjes, de accommodaties om te overnachten; bar of restaurant; en misschien wel een supermarkt.

Een dorpje met een supermarkt is belangrijk, want op deze eenzame route zal ik voor onderweg proviand bij mij moeten hebben voor onvoorziene omstandigheden. Ik zal altijd iets van eten in mijn tas moeten hebben.

Wat ik ook doe… is mij inlezen op Blogs of YouTube van Pelgrims, die Camino Madrid al gelopen hebben. Tegen welke problemen liepen zij aan. Zo kwam ik via Facebook in contact met Ria en Henk, die 18 september jl. (2022) begonnen aan deze Camino Madrid. Kijk… daar kan ik weer iets van leren. Veel vragen die ik had werden beantwoord na het lezen van hun Reisverhaal van Camino Madrid…

En in onderstaand filmpje is Rinse Janse op weg. Hier krijg je een idee hoe deze route er uit ziet.

Ik verdeel de route als het ware in drieën, en dat komt mooi uit. Want na zo’n 100 km gewandeld te hebben, heb ik de grootste hindernis geslecht en kom ik aan in Segovia. Misschien dat ik hier wel een dagje langer blijf om wat uit te rusten, en de stad en bezienswaardigheden eens goed te bekijken.

Op deze route kom ik ook over de Meseta, de Spaanse hoogvlakte die een groot deel van Spanje bestrijkt. Op de Camino Francés liep ik tussen Burgos en León over een afstand van 200 km hier over heen. Lees ook… Mijn Meseta…

Al mijn plannen moeten nog uitgewerkt worden, en ook wat ik na Sahagun ga doen. Daar heb ik wel wat ideeën over. De Camino Madrid loopt tot aan Sahagun, en dat ligt halverwege op de weg naar Santiago de Compostella, als je de Camino Francés aan het lopen bent.

Voor mij is Sahagún dus het eindpunt van Camino de Madrid… Ik heb dan nog de mogelijkheid om door te lopen naar Santiago de Compostella. Maar dat heb ik al in 2019 gedaan.

Wat ik zeker wel ga doen is doorlopen tot aan Ponferrada, dat is dan nog een afstand van 160 km. Dit is ook het gedeelte dat ik ziek was tijdens mijn Camino in 2019. Daarbij passeer ik Cruz de Ferro.

Op 28 september 2019 liet ik voor een zieke vriend, bij het Cruz de Ferro een steentje achter. Een steentje meegenomen van huis, wat symbool stond voor zijn ziekte. Op 5 november… morgen drie jaar geleden (2019) overleed hij. Voor Frans ga ik terug… en loop dan door tot Ponferrada, waarna ik terugreis naar Nederland.

Natuurlijk breng ik ook weer een bezoek aan Camino Comfort die mij zo goed hebben geholpen bij het plannen van mijn Camino Francés in 2019, en die mij ook nu weer met raad en daad bij staan bij mijn nieuwe avontuur.

Mijn bedoeling is om rond 27 april 2023 af te reizen maar Madrid, om dan een of twee dagen later te beginnen aan de 1e etappe van Madrid naar ‘Tres Cantos’.

Er is nog heel wat werk aan de winkel maar mijn Camino begint al met de voorpret.

In principe ga ik alleen op pad zoals ik altijd doe, maar sta er ook wel voor open om met een metgezel deze tocht te ondernemen. Dus heb je interesse om mee te gaan op deze eenzame stille route, dan hoor ik het graag.

Je kunt een email naar dit adres sturen rikit1500@gmail.com

Wordt vervolgd…

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat een prachtig plan. Fijn om mee te mogen genieten van je voorpret.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik heb al veel op papier staan hoe ik het zou kunnen gaan doen. Wordt vervolgd😁😁

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    Leuk.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Dat is een mooie combinatie, dan heb je toch nog het gedeelte gelopen dat je ziek was! En ik hoop dat er een medereiziger aanmeldt. Is toch ietsje gezelliger (hoop ik).
  Ik zelf heb vandaag een MRI achter de rug nadat ik gisteren door m’n knie ben gegaan. Ik vermoed dat ik voorlopig niet aan de wandel ga.

  Maar ik wens jou heel veel plezier en succes met de voorbereidingen!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Ria, ik ga mijn best doen om er iets van te maken. En gaat er iemand mee, dan vind ik dat prima als het klikt. Maar ik kan mij in mijn eentje ook goed vermaken. Wat vervelend voor Jou dat het bij Jou niet zo lekker gaat nu, en je niet kan wandelen. Beterschap!!🤗🤗😍😍

   Like

 3. picpholio schreef:

  Elk succesverhaal begint met een goede planning 🙂 De trajecten lijken me inderdaad “stevig” gezien de wegcondities. Hopelijk krijg je alles op een rijtje wat de overnachtingen betreft. Je gaat je zeker niet vervelen deze winter.
  Fijn weekend en groetjes

  Like

  1. Rikit schreef:

   Een reis goed voorbereiden zit in mijn bloed, maar hier zal ik onderweg vaak moeten inspelen op wat er op mijn pad komt. Ik zal ook mijn Spaans weer moeten bijspijkeren. In een ver verleden heb ik een jaar Spaanse les gehad, maar van die kennis is weinig meer over. Gelukkig hebben wij tegenwoordig de vertaal app🙂 Jij ook een fijn weekend gewenst!!

   Geliked door 1 persoon

 4. Sabine Verburg schreef:

  Wat mooi om zo met de voorbereidingen bezig te zijn voor deze Camino. En prachtig dat je beschikking hebt over planner, ervaringen van anderen en de Spaanse info. Hoe zouden zich de pelgrims vroeger voorbereid hebben ? Verhalen en schriften van anderen bestudeerd , de weg gevraagd ter plaatse????
  Leuk om daar over te filosoferen
  In ieder geval succes en plezier met de ‘moderne’ voorbereiding

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Tijdens mijn 1e Camino dacht ik vaak aan de Pelgrim uit vroeger tijden. Als ik over een middeleeuwse brug liep, dacht ik “hier liepen 1000 jaar geleden ook al Pelgrims”, die op weg waren naar Santiago de Compostela. Hoe reisden zij, waar sliepen zij en inderdaad… Hoe vonden zij hun weg. Het wordt weer een heel avontuur waar ik erg naar uit zie😊

   Like

 5. picpholio schreef:

  Gelukkig is het niet je eerste camino, ervaring speelt toch ook wel een stuk mee hoor.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dat is zeker fijn… De ervaringen van mijn eerste Camino, helpen mij zeker bij dit avontuur.

   Like

 6. Neeltje schreef:

  Heel veel succes en voorpret bij alle voorbereidingen. Ik volg natuurlijk trouw al je verhalen hierover. Want ik vind het geweldig!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Neeltje… Ik ben er elke dag wel mee bezig. Komende woensdag ga ik naar Camino info Café Den Bosch. Hier hoop ik Rinse Janse te treffen van het Youtube filmpje. Ervaringen opzuigen en dat meenemen in het plannen van mijn avontuur.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s