Zwijmelen op Zaterdag…(121) Janis Joplin

Janis Joplin was een Texaanse blues-/rockzangeres die de bijnaam Pearl had. De 27-jarige Janis Joplin overlijdt op 4 oktober 1970 aan een drugsoverdosis. Na haar dood halen de singles ‘Me And Bobby McGee’ en ‘Cry Baby’ de Top 20 in Nederland. In de Verenigde Staten wordt ‘Me And Bobby McGee’ een nummer 1-hit.

Zevenentwintig jaar is ze geworden, maar in die korte tijd heeft Janis Joplin een onuitwisbare indruk gemaakt. Jaren na haar dood wordt ze nog steeds gezien als een van de meest getalenteerde muzikantes van de jaren ’60. Seks, drugs en rock ‘n’ roll… Op weinig mensen zijn die termen zo toepasselijk als op Janis Joplin. Al op jonge leeftijd profileert Janis Joplin zich. Terwijl het racisme hoogtij viert in Port Arthur, het kleine Texaanse industriestadje waar ze opgroeit, neemt Joplin het op voor de Afro-Amerikanen.

Terwijl haar leeftijdsgenoten luisteren naar folk en jazz, ontdekt Janis de blues. Ze begint zelf te spelen en ontdekt dat ze talent heeft. Haar eerste optredens speelt ze in koffiehuizen in Texaanse provinciestadjes. Later vangt ze een studie aan, maar haar aandacht gaat meer uit naar muziek, alcohol en drugs dan naar haar studieboeken.

Als een vriend haar uitnodigt om in een rockbandje te zingen, trekt Janis Joplin naar San Francisco. De psychedelische rock van Big Brother and the Holding Company slaat aan. Onder een klein platenlabel brengt de band een album en twee singles uit, maar de grote ontdekking is tijdens een optreden op het Monterey International Pop Festival. 

Albert Grossman, één van de meest bekende managers in die tijd, neemt Big Brother onder zijn vleugels en regelt een platencontract bij Columbia Records. Voortaan wordt de band aangekondigd als Janis Joplin with Big Brother and the Holding. De bandleden verdienen goed en geven hun geld graag uit aan drugs. De verslavingen komen de optredens en de onderlinge relaties niet ten goede, en de band gaat uit elkaar.

Met een nieuwe band werpt Janis Joplin zich weer in de blues. Terwijl het eerste album, I Got Dem ‘Ol Kozmic Blues Again, Mama (1969), in de Verenigde Staten met gemengde gevoelens wordt onthaald, loopt Europa helemaal warm voor de nieuwe sound.

Met nog meer drugs en alcohol probeert Joplin met de druk om te gaan. Als ze eindelijk inziet dat ze een ernstig probleem heeft, kickt ze af en richt ze een derde band op. The Full Tilt Boogie klinkt professioneler en Joplin heeft eindelijk haar eigen stijl blanke blues ontdekt. Bij de opnames van het album Pearl zwicht ze toch weer voor de verlokking van heroïne. Een accidentele overdosis wordt haar fataal.

Op 4 oktober 1970 overlijdt ze op 27-jarige leeftijd in een motel in Los Angeles. Het album Pearl wordt postuum uitgebracht. De single ‘Me And Bobby McGee’ haalt in 1971 de nummer 1 in de Billboard 100. In Nederland haalt deze Roger Miller cover de Top 20. In 1979 speelt Bette Midler de hoofdrol in The Rose. De film is losjes gebaseerd op het leven van Janis Joplin.

Mercedes Benz is een a capella liedje gezongen door Janis Joplin waarin ze de  Heer vraagt voor haar een Mercedes Benz, een kleurentelevisie en een “night on the town” te kopen. Mercedes Benz is het laatste nummer dat Janis Joplin opnam, voor ze op 4 oktober 1970 overleed. Het nummer bereikte de Nederlandse en Vlaamse hitparades niet. Het komt wel in de jaarlijks Radio 2 Top 2000 voor waar het met 1 minuut en 45 seconden het kortste lied van deze jaarlijkse lijst is.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

13 reacties Voeg uw reactie toe

 1. picpholio schreef:

  Het waren aparte tijden, the seventies…. maar als je ziet wat drugs toen ook al aangericht hebben. Ik mag er niet aan denken dat je leven reeds op 27 jr tot een eind zou komen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Zo jong nog hé. Ook in het heden zijn er nog steeds heel veel artiesten die naar de drugs grijpen omdat zij de druk niet aan kunnen, totdat het een keer mis gaat. Maar in the seventies werd er sowieso veel geblowd.

   Geliked door 1 persoon

 2. MelodyK schreef:

  Goedemorgen

  Ik ken haar niet, ben ik net iets te jong voor… toen zij stierf was ik 7 ofzo… maar ja inderdaad, onuitwisbare indruk… zoals velen in haar categorie …. al denk ik vaak ook wel dat juist de jonge dood of de wijze waarop, bijdraagt aan het succes.

  Onmiskenbare stem die ik dan weer wel herken natuurlijk want ik ken haar muziek wel, houdt het ook gelijk weer bij op maar dat dus.

  Fijn weekend.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Niemand zingt zoals Janis! Ze legt al haar hart, ziel en passie in haar liedjes. Je kunt blij zijn met elke noot die ze zingt, ook al zijn deze nummers opgenomen in de jaren zestig. Ze was voor haar dood al tot grote hoogte gestegen… maar het grote succes komt inderdaad vaak pas na het overlijden. Dank je… Jij ook nog een fijne zaterdagavond en zondag!!

   Like

 3. Hermieneke schreef:

  Leuke muziek. Zij heeft een heel karakteristieke stem.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Een rauw randje noem ik het. Ik volgde haar sinds Woodstock, maar daar kon ik geen leuke opname van vinden.

   Like

 4. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Janis Joplin, echt een icoon uit onze tijd. Wie kent Bobby McGee. Ook veel te jong overleden!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Zeker veels te jong gestorven!

   Like

 5. Sabine Verburg schreef:

  Schitterend
  Een van mij favoriete artieste
  Zo vaak gedraaid toen Mercedes en andere songs van haar
  Mooi om het weer terug te horen

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik vind het a capella nummer van Mercedes Benz ook altijd weer fijn om naar te luisteren, ook al is het maar heel erg kort.

   Like

 6. s'Jacqueline schreef:

  Mijn favoriet! Heerlijk meebleren!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je. Komende zaterdag nog één keer Janis in duet met Tom Jones!!

   Like

 7. Natasja Vd Ing schreef:

  Prachtig… zoveel overgave in het tweede nummer. Ze was al overleden toen ik nog geboren moest worden lees ik.
  Toch heb ik haar muziek wel mee gekregen. Ik luister er graag naar.
  Wat een tragisch verhaal…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s