Zwijmelen op Zaterdag… (124) BB King

B.B. King (1925-2015) – ‘King of the Blues’

Vandaag aandacht voor de Blues waar ik ook een groot liefhebster van ben, en dan met name BB King.

De Amerikaanse bluesgitarist en singer-songwriter B.B. King wordt algemeen beschouwd als een van de grootste bluesartiesten aller tijden. Zijn bekendste hit is The Thrill Is Gone.

B.B. King werd op 16 september 1925 geboren in Itta Bena, een klein plaatsje in Mississippi. Dit onder de naam Riley Ben King. De jonge King werkte een groot deel van zijn jeugd, samen met zijn moeder en grootmoeder, op een plantage.

Op deze plantages in het zuiden van de Verenigde Staten groeiden meer muzikale grootheden op die de blues vorm zouden geven, zoals Muddy Waters en Robert Johnson. Na de scheiding van zijn ouders en het vroege overlijden van zijn moeder, werd King opgevoed door zijn grootmoeder.

Muzikaal gezien werd King onder meer gevormd door gospelmuziek in de kerk. In de jaren dertig kreeg hij zijn eerste gitaar van zijn neef, deltabluesgitarist Bukka White. Al op jonge leeftijd raakte King onder de indruk van zwarte blues- en jazzmuzikanten als T-Bone Walker, Lonnie Johnson, Charlie Christian en Django Reinhardt.

In de jaren vijftig groeide B.B. King uit tot een belangrijke muzikant in de rhythm-and-bluesmuziek. Mede dankzij zijn achternaam werd hij vaak de onbetwiste ‘king of the blues’ genoemd. King speelde niet alleen gitaar, maar zong ook. In 1951 scoorde hij voor het eerst een hit, met Three O’Clock Blues. De muzikant leefde voor de muziek en gaf tot zijn zeventigste jaarlijks meer dan driehonderd optredens met een dertien man sterke band.

Aanvankelijk alleen in de Verenigde Staten, later reisde hij de hele wereld over. Door hits als Woke Up This MorningEvery Day I Have the Blues (zijn eerste plaat waarvan hij er een miljoen verkocht) en Sweet Sixteen bleef zijn populariteit groeien. Zijn gitaren, meestal Gibsons, noemde hij liefkozend ‘Lucille’.

Zijn grootste succes boekte B.B. King in 1969 met zijn cover van The Thrill Is Gone. Dit nummer was in 1951 oorspronkelijk geschreven door Roy Hawkins en Rick Darnell. Zij boekten er al een redelijk succes mee, maar de versie van B.B. King werd nog veel populairder. Het werd King’s allergrootste hit.

Zijn versie van het bekende blues-nummer staat genoteerd in vrijwel alle belangrijke muzieklijsten, zoals de Grammy Hall of Fame en de The 500 Greatest Songs of All Time van muziektijdschrift Rolling Stone. King won ook zijn eerste Grammy Award met het lied. Hierna zou hij met andere nummers nog veertien Gammy’s winnen.

B.B. King overleed op 14 mei 2015 in zijn slaap. Hij werd 89 jaar oud. In 1980 werd hij opgenomen in de Blues Hall of Fame en zeven jaar later in de Rock and Roll Hall of Fame.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

6 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Geweldig om weer eens te horen. Dank voor deze heerlijke nummers.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Graag gedaan😊😊 Hij stond al zo lang klaar, maar dan kom je weer iets anders tegen, en dan gaat dat er weer tussendoor. Maar nu toch echt deze grote Blueslegende BB King!!

   Geliked door 1 persoon

 2. MelodyK schreef:

  lang geleden dat ik dit voorbij zag / hoorde komen…. het blijft mooi hè…. vaak denk ik wel, artiesten van toen … (op tal van vlakken) … zo worden ze niet meer gemaakt

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Sorry voor mijn late reactie… Het is een hectische week en blijft veel werk liggen waar ik niet aan toe kom. Ik had BB al een tijd klaar staan, echt een legende. Zo worden ze inderdaad niet meer gemaakt

   Like

 3. Natasja Vd Ing schreef:

  Prachtige muziek!
  Ooit, toen ik een jaar 17 was, heb ik een paar cd’s van BB king gekocht, Ik Luisterde er veel naar. Geen idee waar ze gebleven zijn..

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja Mooi hé, er is zoveel moois van BB te beluisteren. Ik zit regelmatig op Youtube naar zijn optredens te kijken.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s