Zwijmelen op Zaterdag…(129) Billy Preston

De muziek van Preston was te herkennen aan zijn funky, met gospel doordrongen piano- en orgelspel. Billy Preston maakte tientallen albums en had grote hits zoals ‘With you i’m born again’.

Studiowerk

Een groot deel van zijn muzikale leven bracht hij echter door in de schaduw van anderen. In de jaren zestig leverde Billy Preston belangrijke bijdragen aan albums van The Beatles, Bob Dylan, Aretha Franklin, The Rolling Stones en Sly and the Family Stone.

Ook schreef Preston voor Joe Cocker de hit ‘You are so beautiful’. Tot zijn laatste projecten behoorden het nummer ‘Warlocks’ van het album ‘Stadium Arcadium’ van de The Red Hot Chili Peppers en de orgelpartijen op het album ’12 Songs’ van Neil Diamond.

Zelf ben ik grote fan van zijn spelen op het Hammond orgel, zoals zoals hierboven te horen was, en ook bij het jaarlijkse ‘Concert For George’, met het nummer ‘My Sweet Lord’. Billy Preston was zelf de eerste die het nummer “My Sweet Lord” opnam. Maar het werd al snel overschaduwd door het succes van George Harrisons eigen versie, uitgebracht in november 1970.

Biografie Billy Preston…

Vijfde Beatle

Billy Preston werd ook wel de ‘Vijfde Beatle’ genoemd door zijn essentiële bijdragen aan het witte dubbelalbum ‘The Beatles’ (1968), ‘Abbey Road’ (1969) en ‘Let it be’ (1970). Preston speelde mee tijdens het laatste optreden van The Beatles.

Op 30 januari 1969 gaven The Beatles een geïmproviseerd concert vanaf het dak van het Apple-gebouw in het centrum van Londen. Samen met gasttoetsenist en vijfde Beatle Billy Preston, speelde de band een set van 42 minuten voordat de politie arriveerde en hen beval het volume te verlagen. Het was het laatste openbare optreden van hun carrière.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

11 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Heerlijk om “You Are So Beatiful” weer eens te horen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja die is mooi hé. In het begin van mijn transitie draaide ik vaak de versie van Christina aguilera.

   Geliked door 1 persoon

   1. Neeltje schreef:

    Heb meteen even geluisterd … die is inderdaad ook mooi.

    Geliked door 1 persoon

 2. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Alweer prachtige kippenvelliedjes. Ik denk elke zaterdag ‘waar zal ze nu weer mee komen’. Het valt nooit tegen!!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het zal best een keer gebeuren Ria dat je het niet mooi vind, maar dat geeft niet… Smaken verschillen nu eenmaal, daar heb ik overigens al een blog in concept van klaar liggen.

   Like

   1. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Overal op voorbereid 🤣👍

    Geliked door 1 persoon

 3. MelodyK schreef:

  Wat een rij pareltjes joh, geweldig! Allemaal bekend en allemaal lang geleden dat ik ze hoorde … heerlijk dus om de zaterdag soort van mee te beginnen

  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

 4. Rikit schreef:

  Dank je wel😊 Volgende week weer heel iets anders. Als je zo op Youtube naar een nummer op zoek bent, kom je vanalles tegen, dat k denk “Oh ja daar ga ik ook aandacht aan besteden.”
  Jij ook een fijn weekend, hier schijnt de zon volop🌞

  Like

 5. skar schreef:

  Heerlijk om deze nummers allemaal weer terug te horen, spijtig vind ik dan dat zijn nummer, via een Beatle meer aandacht krijgt…
  In Preston zie ik de zwarte Bryan Adams, startte zijn carriere eigenlijk puur als componist, maar besloot uiteindelijk ook om zelf gaan uit te brengen, en zeer verdienstelijk kun je wel zeggen….
  Preston heeft naast de Beatles bij meerdere grootheden gespeeld, ook tijdje toetsenist bij ieder geval één concert…..
  Op zich geen vreemde gang van zaken, een goede toetsenist speelt wel vaker bij tal van andere bands, soms als lid, soms als gast…

  Like

 6. skar schreef:

  Eén concert bij de Rolling Stones….

  Like

 7. Natasja Vd Ing schreef:

  Tjee… er is zoveel wat ik niet weet.
  Mooie liedjes… stuk voor stuk.
  (En die kinbandjes bij de engelse agenten? Why? zo functieloos en het zit toch alleen maar in de weg? Wie heeft daar in hemelsnaam ooit voor gekozen? )

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s