Zwijmelen op Zaterdag…(135) Wolfgang Amadeus Mozart

Heel iets anders deze keer… AnneMarie een mede Blogger, besteed in haar ‘Zwijmelen op Zaterdag’ vaak aandacht aan klassieke muziek. Door omstandigheden staat haar bijdrage nu op een laag pitje, vandaar dat ik vandaag een gedeelte laat horen uit het Hoornconcert Nr.4 van Wolfgang Amadeus Mozart.

Lees deze biografie van Wolfgang Amadeus Mozart en je weet waarom hij het Wonderkind werd genoemd.

De vier hoornconcerten van Wolfgang Amadeus Mozart werden geschreven voor zijn vriend Joseph Leutgeb die hij al van kinds af aan kende. Leutgeb was een bekwame speler, aangezien de werken moeilijk uit te voeren zijn op de natuurlijke hoorn van die periode, waardoor liptrillers, veel hand-stopping en snel tongen nodig waren.

Ik heb hier voor gekozen omdat ik zelf een blaasinstrument bespeel, en dus een voorliefde heb voor muziek waar een blaasinstrument centraal staat. Nu speel ik zelf geen hoorn maar vind de klankkleur van dit instrument heel erg mooi.

Ik heb gekozen voor Sarah Willis een in Amerika geboren Brits-Amerikaanse hoornist. Ze is lid van de Berliner Philharmoniker en presentator van tv- en online programma’s over klassieke muziek. 

En ik heb gekozen voor een Rondo, wat een muzikale structuur is waarin een deuntje of thema op verschillende intervallen door het stuk heen terugkeert. In dit stuk komt het harmonieuze samenspel tussen de drie solisten tot zijn recht, waarbij niemand door de ander wordt weg gespeeld.

Voor meer Zwijmels op zaterdag, of als je ook zin hebt om mee te doen ga je naar Natasja van  ’t Pumpke

18 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Prachtig.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het is eens wat anders, en nu ik hoogstwaarschijnlijk na 16 jaar weer terug keer bij de fanfare, zal ik er weer vaker mee te maken hebben.

   Like

 2. MelodyK schreef:

  Helemaal mee eens natuurlijk en ja de info kende ik al… deze muzieksoort ligt mij ook naderbij dan veel andere soorten, al heb ik er niet zoveel kennis (meer) van als AnneMarie. En dit instrument ken ik weer vanuit de fanfare natuurlijk al speelde ik zelf andere instrumenten.

  Fijn weekend

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik hoop dat AnneMarie weer gauw de draad kan oppakken, om haar klassieke muziek te promoten. Tot die tijd zal ik af en toe wat plaatsen. Ook bij Jouw Zwijmelen op Zaterdag, kon de liefhebber via de geplaatste Links naar mooie klassiekers luisteren.

   Fijne zondag

   Like

   1. MelodyK schreef:

    Helemaal mee eens.

    Ik doe het af en toe

    Geliked door 1 persoon

 3. Hermieneke schreef:

  Wat mooi. Ik ben niet zo heel bekend met blaasinstrumenten, dus dank voor de achtergrondinformatie!

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Graag gedaan hoor… Soms moet je net die ene mooie opname vinden. Ik heb 25 jaar bij een fanfare gespeeld, zij het nooit op de Hoorn. Prachtige klank.

   Like

 4. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Alhoewel ik sommige concerten wel mooi vind, zeker live, vind ik de combinatie met modern wel mooi.
  Wij zijn jaren achtereen naar Heineken Night of the Proms geweest en dan is het geweldig om zo’n orkest aan het werk te zien.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ja live en dan een groot orkest is prachtig, en fijn om daar bij te zijn. En worden de zwaarste muziekstukken een stuk lichter om naar te luisteren. Ik weet nog uit mijn schooltijd, dat ik er toen anders over dacht, als iemand klassieke muziek kwam promoten. Bij de Heineken fanfare zaten toenmalige vrienden, en zijn wij er ook 1x geweest… Misschien zaten wij wel samen in de zaal. Hoe vind jet dat🤔🤔 Fijne dag Ria🌞☀️🌡️

   Like

   1. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Je weet maar nooit hoe vaak we elkaar in het verleden zijn tegengekomen zonder het te weten😁.
    Maar als ik de kans en de tijd had gehad dan had ik achter een drumstel gezeten of percussie gedaan😍

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Percussie 😁😁 Echt waar, die herriemakers😜😜

    Like

   3. Ria Van Den Heuvel schreef:

    Je kent me nog niet half 🤣🤣🤣

    Geliked door 1 persoon

   4. Rikit schreef:

    Dat blijkt wel. Hopelijk kunnen we dit jaar nog een keer samen wandelen, om elkaar beter te leren kennen🤔😊

    Like

   5. Ria Van Den Heuvel schreef:

    👍 als alles weer wat rustiger is😉

    Geliked door 1 persoon

 5. skar schreef:

  Mooi gekozen zwijmel, vind blazers zelf ook vaak erg mooi, ben het meeste fan van saxofoon, bijvoorbeeld de alt saxofoon die Kenny G gebruikt, maar speelt dan geen klassiek, onder welke noemer ik het kan plaatsen, heel veel denk ik…

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel… In Zwijmelen op Zaterdag no. 10 besteedde ik aandacht aan Andrea Bocelli. Daarin werd hij begeleid door Kenny G op sopraan sax. Valt het onder klassiek? Waarschijnlijk wel, het is in ieder geval heel mooi.

   Like

 6. Joanne schreef:

  Ik vind het samenspel erg mooi. Ik kan het erg van genieten.
  Mooie zwijmel en dank voor de achtergrondinformatie.

  Like

  1. Rikit schreef:

   Vind ik ook en daarom ook gekozen. Ze spelen alle drie bij de Berliner philharmoniker en dus ook op elkaar ingespeeld, en dat hoor je.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s