Camino de Madrid (4) Mijn planning…

Al enige tijd ben ik bezig om een plan te maken, hoe ik deze Camino ga wandelen. De 13 etappes die het eigenlijk zijn volgens het route boek, moet ik omzetten naar 17 behapbare etappes. Etappes boven de 30 km vind ik gewoon te lang, dus zoek ik naar haalbare alternatieven.

Het klinkt eenvoudig maar dat is het allerminst. In de eerste 150 kilometers valt het nog wel mee omdat hier wat toeristische trekpleisters zijn, en daardoor ook wat meer accommodaties om te overnachten. Maar als wij echt over de Spaanse hoogvlakte, die ‘Meseta’ heet gaan wandelen, wordt het een ander verhaal.

Er is gewoonweg niets, en als er wel iets is zijn het van die verlaten stadjes die in een film zoals ‘One Upon Time in The West’ heel goed tot zijn recht zouden komen. Een saloon (plaatselijke bar) zal er nog wel zijn, en overnachten kun je in de jail bij de sheriff (Albergue Municipal). Meer is er niet…

Nu ben ik met weinig tevreden maar verlang toch wel dat het een beetje schoon is, maar als ik dan onderstaand berichtje lees van een Pelgrim die in de Gemeentelijke Albergue verbleef, ga ik hier toch aan voorbij.

Links op de foto – Albergue Municipal in Nava de La Asución

Op 14 december (2022) sliep ik in dit hostel. Het ontbreekt duidelijk aan schoonmaak en onderhoud. Toen ik aankwam, vond ik ongeveer 15-20 wormen op de vloer (sommige levend), afkomstig van buiten (ze sluipen onder de deur door). Ik heb de herberg grondig schoongemaakt voor mezelf en voor de volgende pelgrims, maar ik veronderstel dat het binnen korte tijd weer vies zal zijn. 

Nu had ik al een voorlopige planning klaar, maar nu ik met Harriet deze Camino de Madrid ga wandelen. Samen en toch apart is de manier waarop wij dit gaan doen. De planning die ik klaar had kan nu grotendeels in de prullenbak.

Want samen zorgen wij voor elkaar en Samen maken wij nu een nieuwe planning, en dan bof ik natuurlijk dat Harriet wat Spaans spreekt, en eventueel om info kan vragen. Grotendeels reserveren wij onze accommodaties van tevoren, en zeker in de week waarin 1 mei in valt. Veel Spanjaarden nemen dan een weekje vakantie. En zo liggen de meeste etappes al zo goed als vast. Bij Booking.com ben ik inmiddels al vaste klant sinds 2010 en krijg wat korting bij sommige boekingen.

Sahagún is het eindpunt van Camino de Madrid. Vanaf hier gaat de route nog 360 km verder op de Camino Francés naar Santiago de Compostella. Tot aan León volg ik de Francés, en beslis daar hoe nu verder. Want er zijn meer wegen die naar Rome leiden, en in dit geval is dat Santiago de Compostella. In 2019 voltooide ik mijn Camino toen ik aan kwam bij de kathedraal op het ‘Obradoiro plein’ in Santiago. Nu ben ik onderweg naar…

Voor Harriet is León haar eindbestemming, want vanaf hier reist zij met de Alsa bus terug naar Madrid, en vliegt zij terug naar Nederland.

Wat ik ga doen is nog een vraagteken en laat het een beetje afhangen van de drukte op de Camino Francés. Bij León kan ik switchen naar de Camino Salvador die naar Oviedo gaat, een afstand van 121 km.

De Camino de San Salvador verbindt León met Oviedo en doorkruist het ‘Cantabrische gebergte’. Veel vrome middeleeuwse pelgrims maakten omwegen om de kathedraal van San Salvador en zijn relikwieën te bezoeken. Zoals een oud gezegde luidt: “Wie naar Santiago gaat en niet naar El Salvador, eert de dienaar en verlaat de Heer”.

Mij zegt dat niet zoveel maar Oviedo is een van de mooiste steden in het noordwesten van Spanje. Het historisch centrum en de vele bezienswaardigheden maken een bezoek de moeite waard. En tja, als ik er dan toch ben…

Vanaf Oviedo zou ik mijn weg kunnen vervolgen, over de Camino Primitivo naar Santiago de Compostella. Maar dat is dan voor een ander jaar, want ik zal toch een keertje naar huis moeten.

Valt de drukte met Pelgrims op de Francés mee, dan gaat mijn voorkeur uit naar het gedeelte Camino Francés tot aan Ponferrada, waar ik in een volgend jaar hier verder kan gaan op de Camino Invierno. Mogelijkheden genoeg om te kiezen voor minder bewandelende routes, maar ook dat is voor een later tijdstip.

De terugreis staat ook al vast, want ik vlieg op 3 juni weer naar huis. Ik heb een open ticket wat misschien wel wat duurder is, maar ik wel flexibel ben om eventueel eerder terug te vliegen mocht dat nodig zijn.

12 reacties Voeg uw reactie toe

 1. Neeltje schreef:

  Wat een zoektocht op afstand. Kan me indenken dat je het soms moet laten afhangen van de situatie daar. Fijn voor jou dat jullie dit nu ook samen bedenken en overleggen. De tijd gaat snel … voordat we er erg in hebben ben je weg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Ik hoop het🙏 een schoonzus zit al in haar bonustijd, en kan er zo maar tussenuit piepen. Ik heb er een beetje een knoop van in mijn maag.

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Joh, wat naar. Kan me indenken dat je dat een heel onrustig gevoel geeft.

    Geliked door 1 persoon

   2. Rikit schreef:

    Het zou voor haar en mijn broer zelf, ook beter zijn als zij er tussenuit piepelde. Afwachten maar. Vandaar ook de open ticket genomen.

    Like

   3. Neeltje schreef:

    Ja, dat snap ik nu.

    Like

 2. Ria Van Den Heuvel schreef:

  Mijn hemel, wat een geregel! Je moet wel heel graag willen en een absolute fan zijn van de camino. Ik vind het geweldig knap!!! 💪👍

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Dank je wel Ria😊 Op deze eenzame route moet je wel dingen van tevoren regelen, en dat geeft het thuisfront ook wat rust dat het wel goed komt onderweg. Als je eenmaal een Camino hebt gedaan laat het je niet meer los, en moet je gaan. Maar dat hoeft niet speciaal in Spanje te zijn.

   Like

 3. Neeltje schreef:

  Een heel geregel en zo te lezen mogelijk ook nog wat zorgen voor onderweg.

  Geliked door 1 persoon

  1. Rikit schreef:

   Het mooiste is natuurlijk gewoon zonder geregel op pad te kunnen. Op deze route is dat bijna niet mogelijk. De zorgen die ik heb, is mijn schoonzus als je dat bedoelt. Ik heb het daarover in mijn reactie naar Ellen. Zij zit al in haar bonustijd en mijn broer denkt dat ze Pasen niet haalt. Maar ze heeft van die oplevingen. Misschien kan ik niet gaan, en moet ik op een later tijdstip dit jaar alles opnieuw regelen. Of ik moet er voor naar huis. Dus ja zorgen zijn er zeker😥

   Like

   1. Neeltje schreef:

    Ja, dat las ik. Ik begrijp je zorgen.

    Like

 4. Daar komt nog een hoop geregel bij kijken, maar wel een ontzettend tof vooruitzicht!

  Geliked door 1 persoon

 5. Rikit schreef:

  Het is een heel geregel maar het is nu klaar. Nu hoef ik alleen nog maar te wandelen 😊

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s