Onze Tuin op de schop…

Ik woon nu al 46 jaar in het zelfde huis, maar ken het al veel langer omdat een schoonzus van mij hier nog gewoond heeft. Van haar kocht ik dit huis, een zo gezegde ‘Drive in woning’. De mensen vragen altijd “Woon Jij in die flat?” omdat het drie verdiepingen zijn.

Nee het is geen flat maar wij wonen wel boven, en hebben gewoon een tuin zeg ik dan. En geen achterom… Het is zeker geen mooie woning vind ik zelf. Het is er eentje in een blok van zeven, en ze zijn allemaal verschillend van aanzicht. Hoe oneens kun je het zijn van wat je mooi vind, denk ik dan als ik aan kom rijden.

Foto genomen na een geplaatste nieuwe voorgevel.

Maar ik wilde het over mijn tuin hebben, want zoals het huis maar 4,30 m breed is, is mijn tuin dus niet veel breder. Wel een diepe tuin die 15 meter lang is. Toen ik er in 1978 kwam wonen stonden er aan de linkerkant coniferen, en aan de rechterkant een liguster haag. Liep ik de tuin in lag er een terras van grindtegels. Van daar naar achter een gazon met links en rechts planten borders. Achterin lag er ook een terras van stoeptegels.

In 1989 metselde mijn schoonvader achter in de tuin een barbecue, en Riny nam het rooster voor zijn rekening. Tevens kwam er een gemetseld keukenblad, handig voor bij de barbecue. De liguster en het gazon gingen eruit, een laurier haag kwam er voor in de plaats. In plaats van het gazon kwam er een pad naar achteren van ijssel-steentjes, met links en rechts plantenborders.

In 1995 gingen de lelijke coniferen er uit, en daar kwam een gemetselde stenen schutting voor in de plaats. Mijn schoonvader nam deze klus voor onze tuin en drie andere buren voor zijn rekening. Tussen de pilasters kwamen er bankirai panelen.

2008: Ging het geheel rigoureus op de schop. Wij wilden achterin een atelier voor het beoefenen van onze hobby’s. En alles moest verhard worden vonden wij. Hulptroepen werden ingeschakeld om het vele zand van de borders door het huis naar voren af te voeren. Een hele grote klus waar wij ons lelijk op verkeken. Nadat de tuin leeg was konden wij het opnieuw gaan inrichten, een klus die vriend Hein voor zijn rekening nam. De beide Jannen… Schoonvader en zoon zorgden voor het metselwerk. Rianne was de Opper vrouw. Het resultaat toen het helemaal klaar was mocht er zijn.

2021: De laurier haag maakt plaats voor een schutting.

2024: Jaren lang stond er een partytent frame in de tuin. Wij hielden nog al eens een feestje in de tuin, en dan is een partytent een handig ding. In de winter ging het doek er af, in de lente ging het doek er weer op. Het frame bleef altijd staan, maar dit jaar werd hij definitief afgebroken. Ik wil mijn tuin terug. De fontein werd vervangen door een water ornament.

Voordat wij op vakantie gingen naar Portugal had ik al een leuk bankje en een parasol gekocht. Nu ik terug ben, en voordat ik komende week naar Oostenrijk ga, wil Kitty de tuin wel in orde hebben. Zodat zij kan genieten als komende week de zomer dan toch echt begint… Dus heb ik afgelopen week de tuin weer een beetje ingericht.

Laat de zomer maar komen zodat wij heerlijk kunnen genieten van ons bankje. Eens kijken of ik volgend jaar ergens in een hoekje nog een klein groenten tuintje kan realiseren. En zo is er altijd wel wat te doen.

15 reacties Voeg uw reactie toe

  1. MelodyK schreef:

    Heel herkenbaar hoor, ik had bij het vorige huis ook zo’n schoonvader …geen ‘beide jannen’ maar beide ‘johannen’ 😉 deden de klussen die ik bedacht… Hier in dit huis ligt het een beetje anders omdat de ene johan er al ‘eeuwen’ niet meer is, de 2e johan veel minder goed uit de voeten kan en we dus afhankelijk van zoon zijn, die een eigen leven heeft met werk, hobby’s en bovenal eigen huis waar nog veel aan moet geberuen dus veel werk op diens schouders heeft, die ik dus alleen maar vraag indien het echt niet anders kan.
    Dat van die partytent … na jaren en jaren nu eindelijk opruimen en iets nieuws voor kopen, dat herken ik, dat deden we dit voorjaar.
    Kortom… met het mooie weer dat eraan komt, kan het genieten in costa thuisia beginnen

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Mijn schoonvader Jan is in 2018 overleden en mijn zwager Jan doet geen klussen meer bij een ander. Maar op Hein kan ik nog steeds een beroep doen. Altijd weer fijn als je een handige Harrie in de buurt weet. In de Costa thuis is het altijd genieten, net wat je zegt.

      Like

      1. MelodyK schreef:

        mijn schoonvader overleed in ’93 … 1 dat na zijn 62e verjaardag.

        lang verhaal kort… familie/ vrienden zijn er niet meer. Leg ik je nog wel eens uit maar niet hier. We zijn dus ‘alleen’ met slechts zoon en schoon. Geen ramp, is prima zo.

        Geliked door 1 persoon

      2. Rianne schreef:

        Als je maar op iemand een beroep kan doen, als je ze nodig hebt. Veel kun je zelf… ikke niet, ben niet zo handig met klussen. Maar er zijn natuurlijk altijd weer dingen waar ik weer goed in ben.😀

        Like

      3. MelodyK schreef:

        precies…. ieder zijn eigen-aardigheden en eige-naardigheden hè

        Like

  2. Neeltje schreef:

    Zware klussen altijd .. die tuinklussen.
    Het ziet er allemaal weer gezellig uit. Jij kan met een gerust hart weg … Kitty kan de tuin in!

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Ja Kitty kan er mooi van genieten komende week. Zeker in de vroege ochtend als het nog niet zo heet is, is het goed toeven daar.

      Geliked door 1 persoon

  3. Neeltje schreef:

    Wat een mooie tuin zeg! Wij hebben ook in een Drive-in woning gewoond tot 1985. Een blokkendoos inderdaad, maar wel veel ruimte en we hebben er heerlijk gewoond. Het was een huurwoning en we zijn in 1985 naar ons huidige huis verhuisd, waar de huiskamer op de begane grond is. Met een druk gezin toch wel wat praktischer en ook dit is een heerlijk huis om in te wonen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Het is inderdaad een heel groot huis en wonen er met veel plezier. Mocht Kitty geen trappen kunnen lopen is er nog altijd een traplift mogelijk. Ook hebben wij beneden nog een tuinkamer en serre, dus zijn er mogelijkheden om beneden te wonen. De tuin is weer in orde en is een heerlijke plek om te zijn.

      Geliked door 1 persoon

  4. Hermieneke schreef:

    Leuk om die ontwikkelingen in de tuin te zien en hij ziet er nu prachtig uit! Laat de zomer maar komen.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel, ik ben er heel tevreden mee. Het is nu zomer en hopelijk blijft het zo.

      Like

  5. riavdhw schreef:

    maar wat is het toch heerlijk om aan te rommelen op je eigen stukje grond🤩. Het ziet er strak uit 👌👍

    Wij zijn ook constant bezig en nu ons konijntje overleden is 😇 rip, blijft er ook weer wat staan in de tuin, zodat we ’s ochtends elke keer zeggen…. ‘wat hebben we toch een mooi tuintje’ 😁

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      Dank je wel 😊 zijn er ook heel tevreden mee. Is toch fijn als je terug komt van een wandeling, en je zegt “kom we gaan even heerlijk in de tuin zitten”. 😍

      Like

  6. CaJo Tettero schreef:

    een ware metamorfose (goed getypt?) ik twijfel momenteel aan alles……weer leuk mooi “gepoot” nu nog groenten onbespoten uit eigen tuin…..pssst die van mij zo’n 20 meter diep over de breedte van het huis…34 jaar geleden alles blanco en nu een prive bis met heel veel bloemen om het zitje. zucht. veel plezier. dat wordt deze week in de tuin zitten.

    Geliked door 1 persoon

    1. Rianne schreef:

      De tuin zal nog een weekje op mij moeten wachten omdat ik muziek ga maken in Oostenrijk. Maar Kitty kan er al lekker van genieten. Hopelijk volgend jaar groeten uit eigen tuin, is zoveel lekkerder😀

      Like

Plaats een reactie